ZOOTEHNIA DIN ROMÂNIA: SUTE DE FERME DE ANIMALE SCOASE LA VÂNZARE!

ZOOTEHNIA, LA PĂMÂNT. Site-urile din România abundă de anunțuri prin care ferme de animale, ovine, bovine, caprine sunt scoase la vânzare. Crescătorii de ovine vând la bucată animalele din turmă, prețul unui animal începe de la 160 de lei și ajunge și la 2.000 de lei dacă e vorba de un berbec cu acte de origine. Fermele de vaci se vând și integral, la un preț stabilit pe fermă. Constrânși de necazuri, de lipsa ajutoarelor, fermierii renunță la zootehnie.

Potrivit prețurilor afișate pe site-urile de anunțuri, fermele de vaci, în funcție de dimensiune, de numărul animalelor, de dotări se vând cu 40.000 de euro, 100.000 de euro, 150.000 de euro, iar prețul poate fi crescut de calitatea genetică a animalelor, dacă au certificate de origine, dacă sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor, pentru că, se știe, pentru aceste animale, fermierii români beneficiază de subvenția europeană cu cel mai mare cuantum, sprijin cuplat. 

Printre motivele pentru care crescătorii de animale renunță la ferme sunt: pășunile, lipsa forței de muncă, lipsa ajutoarelor consistente din zootehnie, dificultatea cu care-și vând produsele, prețul de nimic oferit pentru produsele lor, preț care nu le acoperă cheltuielile de producție.

Alin Cioarec a muncit în străinătate și cu banii trudiți acolo și-a făcut o fermă de vaci în România pe care acum e nevoit să o vândă.

M-am întors din străinătate să-mi fac o afacere, dar după ani de muncă sunt nevoit să vând ferma, pentru că aren­da este mare, nu am forţă de mun­că şi laptele este slab plătit. Am 40 de animale, am tractoare, am investit tot ce aveam, iar acum vând totul cu 150.000 de euro“,  a declarat Alin Cioarec, care are o fermă în localitatea Teaca, Bistrița Năsăud, pentru Ziarul Financiar.  

Laptele are un preţ prea mic, între 0,8-1,1 lei/litru, carnea are un preţ care abia ne acoperă cheltuielile, valoarea inputurilor agricole a crescut, hrana pentru animale ne costă prea mult - de exemplu, preţul tărâţei a crescut de la 0,7 lei/kg anul trecut la 1 leu/kg acum, iar pe 700 kg de fân dăm 500 de lei - şi nu mai rentează să creştem vaci. Toată vara am lucrat pe minus, avem pierderi de 30.000 de lei. Dacă nu ne sprijină Ministerul Agriculturii cu subvenţii, o să crească ei vaci la etaj, la Bucureşti, căci la noi în zonă 90% din oameni vor să-şi vândă fermele“, spune un fermier din localitatea Subcetate, judeţul Harghita, citat de Ziarul Financiar.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top