Imprimă această pagină

PARLAMENT EUROPEAN: VREM SĂ ELIMINĂM SUBVENȚIILE DE UN MILION DE EURO PE FERMĂ!

PLAFONAREA PLĂȚILOR DIN AGRICULTURĂ. Tot mai multe voci din Parlamentul European susțin plafonarea subvențiilor din agricultură. Concernele din industria agricolă își extind activitatea pe spinarea fermelor de familie. Haideți să nu-i mai susținem pe oligarhi! A cerut un europarlamentar din Cehia, marți, 20 octombrie 2020, la ședința plenară din Parlamentul European în cadrul căreia a fost supusă dezbaterii și votului noua Politică Agricolă Comună. Europarlamentarul a cerut eliminarea subvențiilor de un milion de euro pe fermă.

Politica agricolă comună din următorii ani va trebui să fie mai justă, va trebui să ne ofere alimente sănătoase și o bunăstare și sănătate pentru animale. La fel ca alți europeni, aș dori să susțin fermierii activi și nu vreau să susțin concernele din industria agricolă care nu fac decât să-și extindă activitatea pe spinarea fermelor de familie. Ele constituie un pericol pentru zonele rurale și pentru toate țările noastre din UE și-n același timp sunt un pericol și pentru agricultură. Ceea ce am vrea să facem este să simplificăm subvențiile pentru fermieri până la 5.000 de euro, vrem să eliminăm subvențiile de peste un milion de euro pe fermă și vrem să sugerăm ca statele membre să poată adăuga din bugetul lor la subvențiile europene pentru ca subvențiile să ajungă la nivelul care trebuie și fermierii să aibă condiții egale de concurență. Haideți să nu-i mai susținem pe oligarhi, a cerut răspicat europarlamentarul Michaela ŠOJDROVÁ, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) Cehia.

România nu susține plafonarea subvențiilor agricole la suma de 100.000 de euro pe fermă și beneficiar, așa cum este propus în regulamentul planurilor strategice PAC. Prin vocea europarlamentarilor români și a ministrului agriculturii, la Bruxelles și la Luxembourg, în această săptămână, s-a auzit un puternic NU din partea României la propunerea de plafonare a subvențiilor. Ministrul agriculturii Adrian Oros susține o plată redistributivă pentru fermierii mici, un minim de 10% din bugetul plăților directe să fie direcționat către fermierii mici, în așa fel încât această plată să le salveze, practic, subvențiile fermierilor mari. Comisia Europeană susține puternic plafonarea subvențiilor și redistribuirea sumelor rezultate din plafonare către fermele mici și medii.

Potrivit datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), suma cea mai mare din subvențiile agricole a fost încasată anul trecut, în 2019,  în România, de SC Agricost Insula Mare a Brăilei, 11,81 milioane de euro. Agricost este deţinută de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite şi are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.

Login pentru a posta comentarii