Noi reguli pentru subvențiile APIA. Fermierii care pot încasa plățile pe hectar și animale!

Noi reguli pentru accesarea subvențiilor agricole prin noua Politică Agricolă Comună (PAC). Agricultorii și crescătorii de animale care vor putea beneficia de ajutor prin noua PAC vor fi obligați să aibă o activitatea agricolă semnificativă. Europarlamentarii au decis că se va schimba definiția de ”fermier activ” astfel încât sumele acordate de la Uniunea Europeană să ajungă la cei care lucrează efectiv pământul și/sau cresc animale.

Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a anunțat vineri, 23 octombrie, votul acordat pentru introducerea noii reforme PAC pentru perioada 2021-2027. Este foarte posibil, însă, ca perioada de tranziție să cuprindă anii 2021 și 2022, timp în care statele membre să implementeze în legislația națională noile reguli.

Una dintre noiel cerințe ale reformei PAC se referă la definiția fermierului activ care încasează subvenții agricole achitate în prezent, în România, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. ”Fermierii activi trebuie definiți de către statele membre astfel încât să se garanteze că nu se acordă sprijin celor ale căror activitate agricolă constituie doar o parte nesemnificativă din totalul activităților lor economice, însă fără a se exclude sprijinirea fermierilor care desfășoară mai multe activități. În orice caz, definiția păstrează modelul de exploatație agricolă familială regăsit în Uniune, cu caracter individual sau asociativ, indiferent de dimensiunea exploatației. Dar banii trebuie să ajungă la Adevărații fermieri și nicidecum “la fermierii de canapea”, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda.

Login pentru a posta comentarii
Go to top