Imprimă această pagină

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

Din bani europeni, care sunt cerți și care vin timp de 7 ani, deci, pentru programul din legumicultură, sere și solarii, vor veni în fiecare an 100 de milioane de euro din care fermierii să-și facă sere și solarii. Pentru cei mici, singura soluție realistă este să se asocieze. Dacă se asociază știm cu toții, puterea lor de negociere crește și atunci când își procură inputuri, semințe, pesticide, răsaduri, orice, dar și atunci când vând, pentru că pot să vândă cantități mai mari, să asigure o anumită ritmicitate și o anumită standardizare, altfel vor rămâne doar unul.

De aceea, concret, dacă cineva accesează o măsură de procesare, de depozitare, este știut, intensitatea de sprijin este 50%, dacă este în cooperativă, deja intensitatea de sprijin este 70%, dacă este și într-o zonă defavorizată, crește la 90%, în așa fel încât să-i stimulăm, nu să-i obligăm, pe producătorii mici să se asocieze ca să devină rentabili pe termen lung. 100 de milioane de euro este mult mai mult decât s-a dat până acum, pentru că, până acum, nu a fost o măsură dedicată pentru acest segment. A fost doar investiții în exploatații agricole și foarte mulți care făceau puncte duceau acești bani într-o altă zonă.

Acum o să facem măsuri dedicate pentru fiecare sector, să zic așa, aflate în dificultate și care pot să devină competitive. În 7 ani sunt 700 de milioane de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Login pentru a posta comentarii