ADRIAN OROS: PROGRAMUL TOMATA NU VA CONTINUA! CE AJUTOARE PRIMESC FERMIERII ÎN 2021!

BANI PENTRU AGRICULTURĂ. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că MADR nu va mai finanţa Programul „Tomata”. Cu ce va fi acesta înlocuit şi ce ajutoare din bugetul naţional vor primi fermierii români în 2021.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit, la AgroTv, despre programele de sprijin pentru fermierii români finanţate din bugetul naţional în 2021 .

Potrivit lui Oros, ajutorul de stat pentru pentru subvenţionarea accizei la motorina utilizată în agricultură va continua până la finalul anului 2023.

MADR va finanţa în continuare Programul „Usturoiul”, precum şi programul pentru susţinerea crescătorilor de porci din rasele tradiţionale Bazna şi Mangaliţa.

Va continua şi programul de minimis pentru susţinerea apicultorilor.

De asemenea, MADR vrea să crească sprijinul pentru ecarisarea teritoriului de la 900 lei la 1.500 de lei pe tonă. Ministrul Agriculturii a precizat că MADR este în discuţii cu consiliile judeţene, care pot gestiona acţiunea de ecarisare.

PROGRAMUL „TOMATA” NU VA CONTINUA. O NOUĂ MĂSURĂ PENTRU LEGUME ÎN SERE ŞI SOLARII

Am spus că Programul „Tomata” nu va continua. Programul „Tomata” s-a derulat pe trei ani şi jumătate şi efectul benefic asupra deficitului balanţei comerciale nu s-a resimţit, a spus ministrul Adrian Oros, la emisiunea Agricultura la raport, de la Agro TV.

Acesta a adăugat că au fost şi legumicultori care l-au întrebat de ce Ministerul Agriculturii subvenţionează doar producţia de tomate şi nu toate legumele cultivate în sere şi solarii, însă în momentul în care creşte aria de aplicare a unei măsuri de sprijin, sprijinul pe suprafaţă ar fi mai mic, a explicat Oros, precizând că plafonul maxim pentru acordarea ajutoarelor de minimis pe tot anul 2021 este de 88 milioane de euro, bani care trebuie împărţiţi pentru toate programele de minimis.

Ministrul Agriculturii a mai spus că MADR va compensa eliminarea ajutorului financiar acordat prin Programul „Tomata” printr-o măsură nouă din Planul Naţional Strategic dedicată producătorilor de legume în sere şi solarii.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/ferma-celula-de-criza/adrian-oros-programul-tomata-nu-va-continua-ce-ajutoare-primesc-fermierii-in-2021

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top