Pensia unui agricultor care a lucrat la CAP sau IAS: 600 lei pe lună

 Pensiile din agricultură, extrem de mici! După o viață întreagă de muncă, agricultorii români se trezesc după ce ies la pensie cu câțiva bănuți, care, în unele cazuri, probabil că le ajung doar pentru medicamente sau doar pentru o singură căruță cu lemne. Concret, cei care au muncit în Cooperativele Agricole de Producție (CAP-uri) sau la Întreprinderile Agricole de Stat (IAS-uri) au la ora actuală o pensie de 600 de lei.

În județul Botoșani, potrivit datelor centralizate de Casa de Pensii, trăiesc peste 13.500 de pensionari, care au lucrat în agricultură și care acum primesc circa 650 de lei pe lună. Făcând o comparație, o tonă de lemn de fag costă între 420-450 lei, iar pentru încălzirea unei locuințe pe timp de iarnă, cu o singură sobă, sunt necesare cel puțin 5 tone de lemne. Așadar, pensia pe aproape jumătate de an se duce doar pentru lemnele de foc, dacă acestea sunt cumpărate legal.

Se poate însă și mai rău de atât. Tot în județul Botoșani, sunt pensii și de 605 lei, pe care le încasează circa 5.500 de botoșăneni din mediul rural, scrie monitorulbt.ro.

Paradoxal, cele mai mari pensii din Botoșani le au cei care s-au pensionat anticipat. Sunt 205 astfel de pensionari, iar pensia lor medie este de 2.005 lei, cu peste 75% mai mult decât pensia medie la nivelul județului. Potrivit legii, se pot pensiona anticipat cei care au îndeplinit stagiul de cotizare de 35 de ani și mai au cel mult cinci ani până la vârsta de pensionare (de 63 de ani la femei și 65 de ani la bărbați). Pentru că au cerut pensionarea la o vârstă mai tânără decât cea standard, statul a impus o penalizare care se raportează la numărul de luni cu care s-a ieșit mai repede la pensie.

Sursa

https://agrointel.ro/174056/pensia-unui-agricultor-care-a-lucrat-la-cap-sau-ias-600-lei-pe-luna/

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top