Imprimă această pagină

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

Autoritățile sanitar-veterinare centrale lasă pe umerii celor locale deschiderea spațiilor de sacrificare a mieilor, de Paștele care se apropie. Printr-o derogare dată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară s-a decis că târgurile de sacrificare a mieilor pot fi deschide și anul acesta, dar numai în urma unei decizii luate la nivel local și se va ține cont de rata de infectare cu noul Coronavirus.

Cheltuielile sunt mari la ele cu ținutul, boabe, lucernă să le dai să le scoți din iarnă. Nu știu, altă situație nu avem, renunțăm la ele până la urmă, renunțăm la oi, spune supărat crescătorul de ovine Ștefan Tăierel din județul Mehedinți care are 150 de miei de vânzare.

Un alt crescător vrea să iasă în târg cu 80 de iezi de vânzare.

Îi ținem până la toamnă și la toamnă vedem, poate s-or îndrepta lucrurile ăștea, de or da drumul la târguri, spune crescătorul de oi și capre Victor Bosogeanu.

Noi avem toate mijloacele necesare să păstrăm atât distanțarea socială, cât și toate regulile generate de Covid. Rămâne doar la latitudinea acestor instituții (autoritățile sanitare veterinare n.r.) dacă ne vor permite sau nu ne vor permite accesul celor care vând miei în târgul din Drobeta Turnu Severin, a declarat primarul orașului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, pentru TVR Craiova.

În județe vor fi deschise spații pentru sacrificarea mieilor doar cu decizia autorităților locale, spun reprezentanții ANSVSA, care au dat o derogare în acest sens. Dacă nu vor fi deschise aceste spații, ciobanii nu au voie sub nicio formă să vândă mieii sau carne de miel direct de la stână sau din gospodărie.

VEZI AICI REGULILE ANSVSA PENTRU VÂNZAREA MIEILOR ÎN ACEST AN!

În perioada imediat următoare, instituția noastră va purta, atât scriptic, cât și verbal, discuții cu autoritățile locale, pentru ca decizia să fie luată în comun, o decizie sigură, care să nu ne afecteze din punct de vedere al infectării Covid, a declarat Adriana Ganea, purtător de cuvânt DSV Mehedinți.

În Mehedinți există doar un abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, insuficient pentru a asigura cererea de miei din perioada sărbătorilor pascale.

 

Sursa

 

Login pentru a posta comentarii