Imprimă această pagină

Europa vrea să reducă numărul de animale din ferme!

Biroul European pentru Mediu, cea mai mare rețea de organizații de mediu din Europa, cu peste 160 de membri în 35 de țări insistă pentru reducerea numărului de animale din fermele europene. Orice încercare de reducere a numărului de animale la nivelul UE din partea organizațiilor europene trebuie oprită de îndată! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

"Siguranța alimentară trebuie să fie în continuare garantată de UE!

În această dimineață, am participat la reuniunea comună a Comisiilor de Agricultură și Dezvoltare Rurală, comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și comisiei pentru industrie, cercetare și energie. În cadrul acestei ședinte, a avut loc o audiere pe marginea strategiei UE privind reducerea emisiilor de metan, la care au participat o serie de experți.

Am apreciat prezentarea susținută de profesorul Allen de la Universitatea Oxford, subliniind faptul că emisiile de metan generate de agricultura europeană nu au dus la o încălzire climatică suplimentară din 2005 încoace. De asemenea, se exagerează impactul fermelor în contextul emisiilor de metan de 3-4 ori și se subestimează impactul metanului emis de depozitele de gunoi de 4-5 ori. Fermierii sunt un real partener când vine vorba de reducerea emisiilor de metan, iar prin intermediul unor instrumente concrete în cadrul PAC, aceștia vor contribui semnificativ îndeplinirea obiectivelor din Pactul Verde.

Din păcate, în cadrul schimbului de opinii pe care l-am avut cu experții prezenți, declarațiile reprezentantului Biroului European pentru Mediu au demonstrat că această instituție extrem de importantă este efectiv ruptă de realitate atunci când afirmă că trebuie să reducem numărul de animale și să reducem intensificarea creșterii animalelor. Biroul European pentru Mediu este cea mai mare rețea de organizații de mediu din Europa, cu peste 160 de membri în 35 de țări. Este impardonabil ca o organizație care influențează politicile publice la nivelul UE, să vină în spațiul public cu asemenea abordare care pune în pericol siguranța alimentară.

buda-2021_b

Eurodeputatul Daniel Buda în timpul dezbaterilor de astăzi.

Fără a realiza o evaluare de impact asupra asigurării necesarului de alimente la nivelul UE dacă reducem numărul de animale, această idee lansată de către Biroul European pentru Mediu aduce grave prejudicii asupra imaginii instituției, riscând să nu mai fie luată în considerare în procesele participative de elaborare a politicilor de mediu la nivel UE. Reducerea numărului de animale la nivelul UE ar duce la o dependență crescută de hrană importată din afara Uniunii, care nu respectă standardele de calitate înalte de la nivelul statelor membre. Am încrederea că astfel de abordări la nivelul Biroului European pentru Mediu vor fi corectate și vor veni cu soluții pertinente, ancorate în realitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.

Myles Allen, profesor Universitatea Oxford, a subliniat următoarele mesaje: „Mesajul pe care trebuie să îl trimitem fermierilor este de oportunitate de a ajuta Europa să își atingă obiectivele de climă, nu că ei sunt vinovați. Trebuie să dăm prioritate măsurilor de reducere a emisiilor de carbon, îmbunătățind procesul de fertilizare, dieta animalelor este un alt instrument, o gestiune mai bună a creșterii animalelor este o soluție

În primul rând, avem nevoie de ajutorul fermierilor pentru a reduce emisiile de metan. Se exagerează impactul crescătorilor de animale de 3-4 ori și se subestimează impactul metanului depozitului de gunoi de 4-5 ori. Agricultura contribuie aproximativ 10% la emisiile totale, în ultimul secol (metan, dioxid de carbon). Emisiile de metan și de carbon au scăzut din anii 90 încoace, dar încălzirea climatică a continuat. Metanul, dacă emisiile sale scad, încălzirea generată de metan se oprește. Emisiile de la agricultura europeană nu au generat o încălzire suplimentară din 2005 încoace. Pericolul legat de schimbările climatice crește odată cu încălzirea. Avem nevoie de politici diferite pentru emisiile din metan și dioxid de carbon. Avem nevoie de ajutorul fermierilor pentru a ne atinge obiectivele de mediu, dar trebuie să fim cinstiți cu ei.”

Margherita Tolotto, expert în cadrul Biroului European pentru Mediu, a transmis următoarele idei: „De ce reducerea metanului este importantă? Metanul e un gaz poluator foarte puternic. 39% din morțile premature sunt cauzate de metan.

În 2018, emisiile de metan din agricultură erau mai ridicate ca în 2010. Statele membre trebuie să facă un inventar al poluării prin metan. Peste 70% din emisiile venind de la animale, vin de la ferme cu peste 50 de unități. 39% din emisiile de metan din UE vin de la fermele mari. Ce trebuie să facem pentru a reduce metanul din agricultură? Schimbările de comportament, reducerea numărului de animale din ferme sunt necesare pentru a reduce metanul din agricultură. Ar trebui să avem instrumentele necesare pentru fermieri, o PAC care să aibă ca țintă reducerea impactului agriculturii intensive.” A relatat Daniel Buda discuțiile de la nivel european pe pagina sa oficială Facebook.

 

Sursa

https://www.agroinfo.ro/politic/europa-vrea-sa-reduca-numarul-de-animale-din-ferme

 

Login pentru a posta comentarii