Trei ajutoare pentru fermieri care așteaptă aprobarea Guvernului!

Subvenții pentru care actele normative sunt ”în așteptare” la nivel guvernamental. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a trecut în revistă proiectele de acte normative care se află ”pe circuitul legislativ” și pentru care fermierii așteaptă banii. O schemă importantă este Ajutorul Covid pentru bovine, adică acea ”rămășită” din Ajutorul Național Tranzitoriu pentru campania 2020, plată despre care șeful de la agricultură spune că ”multă lume a uitat”.

(…) Avem pe circuitul legislativ și acel ajutor COVID despre care foarte multă lume a uitat. Noi am avut aici o discuție și cu fermierii, crescători de bovine, și am spus: pentru că este această dată istorică care ne obliga să dăm ANT-ul pe numărul de animale existente în 2013, pentru că diferența era prea mare, erau 220.000 de capete care nu se mai găsesc, 17.000 de proprietari, care nu mai au au acele animale. Am decis ca acel ANT atunci când s-a achitat, să fie o sumă simbolică iar pe restul sumei de 225 milioane am comunicat Comisiei, am făcut Ordonanță de Urgență, care este la Finanțe, plecată tot de vreo 8 săptămâni, de la CE am primit acceptul astfel încât suma care a rămas să ajungă la deținătorii de animale pe un număr de capete reale. Acesta este stadiul în care ne aflăm acum”, a explicat Oros în cadrul unei conferințe care a avut loc joi, 3 iunie.

Ajutorul promis legumicultorilor, amânat până în toamnă

Tot ”pe circuitul legislativ” se află un alt proiect de Hotărâre de Guvern care prevede un ajutor de minimis promis în 2021 legumicultorilor. ”Pe circuitul legislativ avem Hotărârea de Guvern cu legumele în spații protejate care a plecat din minister acum 10 săptămâni. Sigur am renegociat cu mediul asociativ termenele în așa fel încât să fie impactată zona de extrasezon din toamnă. Avem alocate 150 de milioane euro, termenul de depunere este 15 iulie iar valorificarea se face între 2 noiembrie și 2 decembrie. În așa fel încât legumicultorii care fac legumicultură în spații protejate, nu doar pentru tomate ci și pentru ardei, vinete să poată să beneficieze”, a spus Oros.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat despre această schimbare aici: Programul Legume 2021. Banii – numai pentru producția vândută după 1 noiembrie

Plata pentru Registre, singura pentru care ministrul ”speră” să intre în ședință de Guvern astăzi

Banii alocați pentru menținerea Registrelor Genelogice (RG) și ameliorare sunt singurii care ar putea ajunge în aceste zile la fermieri. Adrian Oros spunea joia trecută că ”speră” că proiectul se va afla astăzi pe ordinea de zi a Guvernului. ”De asemenea, avem, astăzi sper să intre în ședința de Guvern pentru că a fost semnat ieri la Ministerul Justiție, HG-ul privind Registrele Genealogice (RG), ameliorarea. Avem 40 de milioane de euro”, a punctat șeful de la agricultură. Ulterior s-a dovedit că proiectul nu a fost aprobat de Guvern nici săptămâna trecută.

 

Sursa

https://agrointel.ro/189957/trei-ajutoare-pentru-fermieri-care-asteapta-aprobarea-guvernului/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top