Florin Cîțu: Fermierii spun că prețurile sunt mici, cumpărătorii zic că sunt foarte mari. Se numește economie de piață!

Prețurile foarte mici de care se plâng producătorii din România nu sunt chiar atât de mici, dacă privim din perspectiva cumpărătorului, a insinuat prim-ministrul Florin Cîțu. Șeful Guvernului a declarat că puterea de cumpărare a românilor a crescut, iar în economia de piață, atât timp cât producătorii își vând marfa și cumpărătorii o achiziționează, funcționează.

Invitat la Digi 24, șeful Executivului a explicat, marți seara – 29 iunie, că prețurile alimentelor sunt văzute în funcție de nevoi, pe când producătorii pot spune că sunt mici, cumpărătorii spun că sunt mari.

”Producătorii spun că prețurile sunt derizorii, că sunt mici. Asta spun oamenii care investesc, oamenii care produc, oamenii care vând aceste produse. De partea cealaltă, cumpărătorii spun că prețul este foarte mare. Până la urmă, într-o economie de piață, prețul este determinat de tranzacția pe care o fac cei doi voluntar. Atât timp cât acești oameni se întâlnesc și fac voluntar tranzacțiile, înseamnă că sunt mulțumiți și unii și alții. Sunt două povești acolo, ori prețul este prea mic, ori este prea mare. Se numește economie de piață!”, a declarat prim-ministrul Florin Cîțu.

Șeful Guvernului a mai spus că rata inflației în România ajunsă la 3% nu este o problemă și se așteaptă ca aceasta să fie tranzitorie, spunând că veniturile nete medii cresc cu 11%. Florin Cîțu a subliniat că este o creștere economică de 7%, ceea ce înseamnă locuri de muncă și mai mulți oameni care au venituri mai bune

”Dacă am vedea o dinamică, că prețurile sunt prea mari….toți mergem la piață! Dinamica inflației în România este astăzi cred că a 4-a dacă ne uităm la rata inflației (…)Când vorbim de prețuri trebuie să ne uităm la dinamică, iar prețul trebuie să fie văzut relativ la venit. Dacă veniturile cresc mai rapid decât prețurile, puterea de cumpărare crește, nu contează! Trebuie să fim foarte atenți când ne uităm la acest lucru, dar eu vă spun că nu este o problemă rata inflației în România, 3%. (…) Pe de altă parte, putem vorbi despre producători, care spun că prețurile cu care vând produsele sunt derizorii. Cum putem să spunem atunci că prețurile la piață sunt derizorii, iar pe partea cealaltă spuneți dumneavoastră, cumpărătorii că prețurile sunt mari! De aceea spun că prețurile sunt determinate de cerere și ofertă, nu sunt nici prea mari, nu sunt nici prea mici, sunt determinate de oamenii care fac tranzacția”, a punctat Florin Cîțu.

Sursa:

https://agrointel.ro/192667/florin-citu-fermierii-spun-ca-preturile-sunt-mici-cumparatorii-zic-ca-sunt-foarte-mari-se-numeste-economie-de-piata/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top