Eticheta de bunăstare va ajuta fermierii români să obțină un preț mai bun pentru produse

Eticheta de bunăstare – o măsură care vine în sprijinul fermierilor care respectă normele de bunăstare sporită pentru animale, iar din 2027 ar trebui ca niciun animal să nu mai fie crescut în cușcă. Aceste măsuri fac parte dintre obiectivele prezentate la Bruxelles, în prima întâlnire prezidată de președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene. În cadrul reuniunii au fost dezbătute subiecte diverse care țin de bunăstarea animală, după cum a spus, astăzi, marți – 27 iulie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

 

”În primul rând vreau să vă fac o sinteză a ultimei întâlniri de la Bruxelles, prima întâlnire în care președinția Slovenă și-a intrat în atribuții, tocmai pentru că am văzut interpretări diferite. Primul punct s-a referit la programul de lucru al Președinției slovene, care și-a pus în gând să finalizeze până în octombrie cele 3 regulamente în așa fel încât pe baza acestui pachet legislativ adoptat să finalizăm programele naționale strategice. Și a prezentat și calendarul (…) Au fost foarte multe subiecte legate de bunăstarea animală, interzicerea uciderii puilor masculi de o zi, pui de găină ne referim aici, cerințe uniforme de creștere a curcanului și o inițiativă cetățenească: Încheiați era cuștilor”, a declarat ministrul de resort în cadrul unei conferințe de presă.

 

CITIȚI ȘI: Legea pentru interzicerea uciderii puilor de găină de sex masculin – în vigoare din 1 ianuarie 2022, în Germania

Adrian Oros a explicat că, înainte de a fi luate decizii la nivel european care să aibă vreo influență asupra fermierilor și consumatorilor, se va realiza un impact economic al acestei decizii de care se va ține cont în redactarea unor norme clare.

 

”Sigur, aici trebuie făcut un impact economic, ei spuneau ca din 2027 ar trebui ca niciun animal să nu mai fie crescut în cușcă, și apoi, după acest impact economic să analizăm când anume ar trebui demarată această formă de creștere. Oricum, este în curs de elaborare și noi am fost de acord cu această inițiativă de etichetare de bunăstare, astfel încât consumatorul european care dorește să cumpere produse provenite de la animale care au fost crescute într-un anumit grad de bunăstare să fie informați. Sigur, aceste produse, de regulă, fiind mai scumpe”, a conchis ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

https://agrointel.ro/195172/eticheta-de-bunastare-va-ajuta-fermierii-romani-sa-obtina-un-pret-mai-bune-pentru-produse/

Login pentru a posta comentarii
Go to top