Copa-Cogeca cere UE să adopte un obiectiv de 0% miere falsificată până în 2030

 

 

Aproape jumătate din mierea importată astăzi în Europa dă semne de falsificare, iar tendința este în creștere. Dacă nu se face nimic, experții din Grupul de lucru Copa-Cogeca „Miere” estimează că UE ar putea pierde 5 milioane de colonii melifere până în 2030. Dar, acesta nu este un deznodământ inevitabil și există soluții, în specială dacă se decide Comisia Europeană să întreprindă acțiuni concrete, potrivit unui comunicat de presă al organizației umbrelă din care fac parte și organizațiile membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, LAPAR, UNCSV și AFF).

 

Copa-Cogeca a lansat și un clip ca parte a campaniei #HoneYstLabellingNow. În materialul video, apicultorii europeni explică impactul devastator pe care îl au produsele contrafăcute importate asupra sectorului. Dacă nu se face nimic, experții estimează că aproximativ o treime din apicultorii europeni ar putea să își înceteze activitatea și 5 milioane de colonii apicole ar putea fi pierdute până în 2030.

”Situația nu trebuie să rămână așa și UE poate acționa! Uniunea Europeană trebuie să își întărească normele la controale și să impună etichetarea originii mierii, cu procentul aferent. Consumatorii au nevoie de mai multă transparență și informații mai clare despre procente. Acesta este un punct de plecare esențial pentru a pune capăt fraudei, alături de alte măsuri pe care apicultorii le-au explicat în detaliu deja”, explică oficialii COPA-COGECA.

Comisia Europeană are impulsul necesar pentru a acționa acum și a revizui Directiva privind mierea, arată sursa citată. În videoclip, apicultorii europeni propun Comisiei Europeni și o foaie de parcurs cu obiective precise: reducerea falsificării la jumătate până în 2027 față de cifrele din analiza din martie 2023, în vederea eliminării pe deplin a mierii falsificate de pe piața europeană până în 2030!

 

 Sursa:

https://agrointel.ro/273076/copa-cogeca-cere-ue-sa-adopte-un-obiectiv-de-0-miere-falsificata-pana-in-2030/

Ultima modificare Joi, 28 Septembrie 2023 08:31

Login pentru a posta comentarii
Go to top