Noi plăți APIA în zootehnie. Sumele care intră de astăzi în conturi

 

 

Noi plăți în conturi pentru crescătorii de animale. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că a achitat beneficiarilor un sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei.

 

APIA a anunțat astăzi, vineri – 29 septembrie, printr-un comunicat că a plătit pentru crescătorii de animale un sprijin financiar în valoare de peste 2,42 milioane lei.

 

Plată APIA pentru sectorul zootehnic

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iulie a anului 2023.

Suma autorizată la plată este în valoare de 2.424.730,37 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor de stat în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Unde ajung banii plătiți de APIA pentru ameliorare 

Ajutorul de stat pe care APIA l-a plătit astăzi este furnizat sub formă de servicii subvenționate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale și familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin atestat de producător, după caz, precum și persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole.

Intensitatea ajutorului de stat este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice și de până la 70 % din costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea și menținerea registrelor genealogice, este de maximum:
a) 60 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline și ecvine;
b) 35 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
c) 100 lei pentru porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an pentru testelor efectuate pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului este de maximum:

 

a) 140 lei, în cazul testării performanțelor producției de lapte, 60 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
b) 35 lei, în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de carne, 30 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină şi 36 lei, în cazul testării performanțelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/261999/noi-plati-apia-in-zootehnie-sumele-care-intra-de-astazi-in-conturi/

Ultima modificare Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 09:00

Login pentru a posta comentarii
Go to top