AFIR a lansat Submăsura 17.1 Prime de asigurare. Cererile se depun până pe 15 decembrie

 

 

S-a lansat Submăsura 17.1 – Prime de asigurare. Fermierii și crescătorii de animale pot depune la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) proiecte pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul PNDR 2014 – 2020. Sesiunea deschisă în perioada 2 octombrie – 15 decembrie.

 

 

Fermierii care și-au asigurat culturile și animalele primesc sprijin din fonduri europene

Cererile pentru primele de asigurări se depun la AFIR

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că în perioada 2 octombrie – 15 decembrie 2023 se derulează cea de-a cincea sesiune de depunere a Cererilor de finanţare pentru Submăsura pentru 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” a cererilor de finanțare aferente sectorului vegetal (pentru polițele încheiate pentru culturile de toamnă aferente anului 2022 și culturile de primăvară aferente anului 2023) și sectorului zootehnic (pentru polițele încheiate în anul 2023) din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

 

Fondurile disponibile pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” sunt de 21.378.798 euro, cu posibilitatea suplimentării acesteia în funcție de interesul manifestat de potențialii beneficiari. Beneficiarii acestei submăsuri sunt fermierii activi

Depunerea Cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1, se va face on-line pe site-ul AFIR, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, începând din data de 2 octombrie 2023, ora 09:00.

 

PRIME 

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării). Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regăsesc definite cu caracter general în Anexa nr. 5, acestea fiind:

Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:
– seceta;
– arșița;
– inundațiile;
– grindina;
– înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);
– ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;
– furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificările și completările ulterioare și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională, care se regăsesc în Anexa nr. 5, respectiv:
– tuberculoza bovină;
– bruceloza bovină;
– bruceloza ovină și caprină (B. melitensis);
– boala veziculoasă a porcului;
– antraxul;
– pleuropneumonia contagioasă bovină;
– echinococoza;
– campilobacterioza;
– listerioza;
– trichineloza;
– Escherichia coli verotoxigenă (E. coli);
– pesta micilor rumegătoare;
– variola ovină;
– variola caprine;
– dermatoza nodulară contagioasă.

 

Nu se poate acorda sprijin în cadrul sM 17.1 în cazul efectivelor de animale asigurate pentru bolile menționate în Anexa nr 5 Lista-riscurilor eligibile 2023 și care au făcut obiectul despăgubirilor/co-finanțării prin alte programe cu finanțare europeană sau națională.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/270618/afir-a-lansat-submasura-17-1-prime-de-asigurare-cererile-se-depu-pana-pe-15-decembrie/

Ultima modificare Marți, 03 Octombrie 2023 08:42

Login pentru a posta comentarii
Go to top