OUG aprobată: 9 noi alimente cu adaos comercial plafonat. Măsura, prelungită cu încă 3 luni

 

 

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se prelungește limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază pentru încă 3 luni și a adăugat alte nouă  produse la lista existentă. O altă măsură aprobată vizează produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție

 

În Ședința de Guvern de astăzi, vineri – 27 octombrie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență ce vizează modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, conform unui comunicat remis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Lista alimentelor cu adaos comercial limitat a fost mărită cu încă 9 produse

Prin actul normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 au fost introduse pe lista cu produse agricole și alimentare cu adaos limitat și carnea tocată, usturoiul, orezul, bulionul de roșii, cozonacul, margarina, drojdia, smântâna și perele, a transmis MADR.

”Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile.  Actul normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez, bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână și pere”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

 

Produsele alimentare care intră pe teritoriul României și nu intră la procesare vor avea cota de adaos comercial de maxim 5%

Totodată, produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare, cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, se mai arată în comunicat.

”O altă măsură nou introdusă în actul normativ vizează produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea și conducerea contabilității de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l”, conform informării transmise de MADR.

Ordonanța de Urgență adoptată aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de maximum 2%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale.

 

”De asemenea, Ordonanța de Urgență adoptată aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de maximum 2%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.  Reamintim că instituirea măsurii cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare prin limitarea, pentru o perioadă de 90 de zile, a adaosurilor comerciale practicate în procesarea, distribuția şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale a determinat scăderea preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, a crescut puterea de cumpărare a populaţiei”, se mai arată în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

 

Sursa:

https://agrointel.ro/275674/oug-aprobata-9-noi-alimente-cu-adaos-comercial-plafonat-masura-prelungita-cu-inca-3-trei/

Ultima modificare Marți, 31 Octombrie 2023 07:43

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top