Sindicaliștii din Casa de Asigurări de Sănătate anunță protest și perturbarea serviciilor pentru pacienți. Ei cer creșteri de salarii

Blocul Național Sindical (BNS) și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate anunță că angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, ai Caselor Județene de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești intră de joi, 2 noiembrie, în protest generalizat pe perioada nedeterminată, potrivit unui comunicat de presă.

 

Sindicaliștii cer creșteri de salarii și susțin că veniturile lor nu au crescut din 2018.

BNS arată că un proiect de lege care prevedea creșteri de salarii, inițiat chiar de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a fost retras de la vot în ultimul moment.

Sindicaliștii susțin că, legea promovată de guvern pentru modificările fiscale a dus la plecarea a peste 100 de salariați din CNAS.

Sindicatul anunță că de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.

 

”Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ”, se arată în comunicatul citat.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre instituțiile bugetare cu cel mai mare buget anual. În 2022, CNAS a avut venituri de 51 de miliarde de lei, adică peste 10 miliarde de euro. De modul în care împarte taxele plătite de contribuabili depinde finanțarea spitalelor de stat și private din România.

 

Sursa:

https://www.g4media.ro/sindicalistii-din-casa-de-asigurari-de-sanatate-anunta-protest-si-perturbarea-serviciilor-pentru-pacienti-ei-cer-cresteri-de-salarii.html

Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 18:20

Login pentru a posta comentarii
Go to top