ANSVSA – anunț de ultimă oră despre creșterea și vânzarea porcilor din gospodăria țărănească!

 

 

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu vor fi interzise, dă asigurări ANSVSA – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Printr-un comunicat de presă, Autoritatea își declară susținerea pentru tradiția creșterii porcului în țara noastră.

 

Susținerea creșterii tradiționale a porcului în gopodării și a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Aurorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), se arată într-un comunicat de presă.

 

ANSVSA modifică legislația prin care se interzicea comercializarea porcilor crescuți tradițional

Creșterea, sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și comercializarea acestora nu va fi interzisă. ANSVSA transmite românilor că își vor putea sacrifica fără probleme porcii înainte de Crăciun, în propriile gospodării.

În acest sens, ANSVSA modifică Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se pot comercializa porcinele din gospodărie numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică împuternicit de DSVSA județene, va completa o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA)”, se arată în comunicarea oficială care menționează și că ”prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează a fi comercializat, astfel încât să împiedice mișcarea animalelor care ar putea contribui la răspândirea virusului PPA”.

”În vederea asigurării concordanței cu Regulamentul (UE) nr. 594/2023 și Legea nr. 122/2023, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a elaborat și emis două acte normative esențiale: Ordinul nr. 130/2023, care aprobă Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, și Ordinul comun nr. 132/418/2023, emis împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), care stabilește condițiile și cerințele de biosecuritate pentru exploatațiile noncomerciale de porcine. ANSVSA reamintește tuturor deținătorilor de exploatații noncomerciale de porcine importanța respectării normelor de biosecuritate și a regulamentelor în vigoare, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine și a altor riscuri asociate”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Vă reamintim că pe 30 octombrie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO anunța în premieră intrarea în vigoare a noilor reguli pentru creșterea porcilor în gospodării. Conform acestora, comercializarea porcilor crescuți tradițional era interzisă fără înregistrarea fiscală a micilor crescători de suine. În urma scandalului mediatic iscat la nivel național, astăzi, luni – 6 noiembrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a convocat o ședință de urgență la MADR unde s-a elaborat un nou ordin care să vine să repare eroare prin care porcul din gospodăria țăranului devenea o infracțiune.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/276505/ansvsa-anunt-de-ultima-ora-despre-cresterea-si-vanzarea-porcilor-din-gospodaria-taraneasca/

Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2023 08:17

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top