Guvernul francez anunţă o nouă serie de măsuri pentru a calma furia fermierilor

 

 

Furia fermierilor francezi este greu de calmat și asta au resimțit autoritățile franceze în ultimele zile, când agricultorii aproape că au ajuns la Paris și amenință să blocheze capitala. Pentru a mai domoli situația, Guvernul francez a anunțat o nouă serie de măsuri, printre care o pauză în reducerea utilizării pesticidelor.

 

Prim-ministrul francez Gabriel Attal a anunţat astăzi, joi – 1 februarie, o nouă serie de măsuri, printre care o pauză în reducerea utilizării pesticidelor, pentru a calma sectorul agricol în criză, în timp ce manifestaţiile s-au intensificat în Franţa la unison cu alte ţări europene, a potrivit Agerpres care citează AFP.

 

Prim-ministrul francez Gabriel Attal (foto: libertatea.ro)

Planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide, pus pe pauză

Într-o conferință de presă, prim-ministrul Gabriel Attal a menționat că statul francez va aloca 150 milioane de euro ”începând din acest an şi în mod permanent” unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor.

Totodată, Guvernul a promis că va pune ”în pauză” planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide şi este ţinta furiei marilor cultivatori. Planul, denumit Ecophyto, vizează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030.

Guvernul francez promite legislație clară pentru carnea de sinteză

Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE.

Gabriel Attal a mai cerut crearea unei ”legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză”, produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE. În noiembrie, Italia a interzis producerea şi vânzarea de carne de sinteză.

 

Toate lanțurile de supermarketuri din Franța, controlate în zilele următoare

Prim-ministrul francez a mai cerut ca subiectul limitării importurilor de cereale din Ucraina în UE să fie inclus într-o negociere, după ce UE nu a inclus cerealele într-o listă de produse ”sensibile” al căror import poate fi frânat.

Gabriel Attal a promis de asemenea să întărească o lege existentă care protejează remunerarea agricultorilor în faţa războiului preţurilor între supermarketuri, de o parte, şi distribuitori şi furnizori din agroindustrie, de cealaltă parte.

La rândul său, ministrul economiei Bruno Le Maire a anunţat că ”toate marile lanţuri de supermarketuri vor fi controlate în zilele următoare”, cu ”peste 10.000 de controale privind originea franceză a produselor”.

 

”Vrem să fim suverani, suverani pentru a cultiva, suverani pentru a recolta, suverani pentru a ne alimenta”, a mi subliniat premierul francez Gabriel Attal, în conferința pe care a susținut-o.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/285784/guvernul-francez-anunta-o-noua-serie-de-masuri-pentru-a-calma-furia-fermierilor/

Ultima modificare Sâmbătă, 03 Februarie 2024 11:38

Login pentru a posta comentarii
Go to top