APIA va gestiona fondurile pentru despăgubirea fermierilor calamitați

 

 

Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA – va gestiona fondurile pentru despăgubirile fermierilor. Sumele sunt reprezentate în primul rând de reținerea unui procent de 3% din plățile directe ale agricultorilor, bani pe care statul poate să îi suplimenteze.

 

”Se aprobă înființarea pe lângă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, a unei activități finanțate integral din venituri proprii pentru gestionarea sumelor reținute conform art.11, alin (1) al Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2023 destinate implementării Instrumentului de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prevăzut în cadrul intervenției DR-32 din Planul Strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene C(2022) 8783 din 7.12.2022, denumită în continuare Activitate”, se arată în actul normativ.

 

Sume reținute pentru fondul de despăgubire a fermierilor

Vă reamintim că, începând cu acest an, APIA a reținut din subvenția pe suprafață a fermierilor un procent de 3% din BISS pentru constituirea fondului de risc.

”La calamități se referă. În momentul de față, cei 3% reținuți din plățile pe care le-am făcut pe suprafață sunt aproape 138 de milioane de lei. Putem pune în completare bani de la bugetul de stat îna cest fond de risc și vom completa cu sume de la buget. Putem pune din partea de FEADR o sumă de până la 30 de milioane de euro și, anual, vom strânge acest fond de risc și, când vom avea probleme de secetă, în completare cu sumele de la bugetul de stat și cu banii din fondul de risc, vom da despăgubiri pentru secetă”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

Sunt și fermieri care contestă și susțin inexistența cadrului legal pentru reținerea celor 3% din subvenții, mai ales că nu este clar din ce scheme se rețin sumele. Mai mult, la momentul la care au fost opriți banii fermierilor, nu exista nicio entitate care să gestioneze acest fond. Astfel, la două săptămâni de când Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat articolul Fermierul Ștefan Gheorghiță: Cei 3% reținuți din subvențiile APIA nu au o bază legală Guvernul a venit cu o hotărâre de guvern pentru legiferarea activității de gestionare a fondului de risc de către APIA.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/287521/apia-va-gestiona-fondurile-pentru-despagubirea-fermierilor-calamitati/

Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 11:28

Login pentru a posta comentarii
Go to top