Pe fondul protestelor fermierilor, demnitatea condițiilor de muncă ale lucrătorilor agricoli în viitoarea PAC trebuie să rămână o linie roșie.

EFFAT îndeamnă la consolidarea condiționalității sociale la audierea PE privind viitorul PAC

Înainte de alegerile UE și următoarea reformă a politicii agricole comune (PAC), EFFAT a organizat o audiere săptămâna aceasta, susținută de europarlamentarul Maria Noichl (S&D) și europarlamentarul Martin Häusling (Verzii). Ca proteste ale fermierilor care se opun Acord ecologic UE se extind în toată Europa, EFFAT și-a prezentat viziunea pentru o PAC mai echitabilă și a trasat o linie roșie: condițiile de muncă ale lucrătorilor agricoli nu sunt negociabile și trebuie îmbunătățite în timpul următoarei reforme a PAC, printr-o întărire suplimentară a condiționalității sociale.

În ciuda succesului condiționalității sociale în 2021, realitatea rămâne că munca agricolă continuă să fie una dintre cele mai nesigure, prost compensate și mai grele ocupații din Europa. Experiențele trăite a aproape 4 milioane dintre ei sunt caracterizate de lupte, lipsuri și abuz de muncă.

Cu Un apel la un CAP mai corect, EFFAT îndeamnă următoarea UE să-și intensifice eforturile pentru a se asigura că Condiționalitatea socială nu este doar o politică frumoasă pe hârtie și că este implementată în mod eficient pentru a aborda condițiile de muncă ale lucrătorilor agricoli din Europa.

Viziunea EFFAT subliniază:

  • Consolidarea Condiționalității Sociale printr-un sistem robust de sancțiuni și inspecții sporite pentru a asigura implementarea eficientă a acestuia.
  • Lărgirea criteriilor de alocare a plăților directe, inclusiv nivelul și calitatea ocupării forței de muncă, pentru a promova creșterea și o bună ocupare a forței de muncă în zonele rurale.
  • Extinderea domeniului de aplicare a Condiționalității sociale, asigurându-se că aceasta se aplică și ca mecanism ex-ante.
  • Introducerea furnizării de programe de educație și formare finanțate de PAC pentru lucrătorii agricoli.

Kristjan Bragason, secretarul general al EFFAT, a declarat: Dacă fermierii se luptă, condițiile lucrătorilor agricoli sunt insuportabile. O PAC mai echitabilă trebuie să rezolve dezechilibrele lanțului alimentar: concentrarea disproporționată a puterilor, unii actori care obțin profituri și lucrătorii agricoli vulnerabili plătind prețul.

Europarlamentarul Maria Noichl a continuat: O PAC mai echitabilă face parte din soluția pentru un model agricol diferit, mai echitabil pentru micii fermieri și pentru lucrătorii agricoli. Condiționalitatea socială nu face parte din narațiunea despre sarcinile administrative pentru fermieri. Este vorba despre aplicarea legislației naționale.

Europarlamentarul Martin Häusling a concluzionat: Este esențial să construim o PAC responsabilă din punct de vedere social și ecologic. Primul pas este crearea unei agriculturi ecologice regionale. Trebuie să încetăm să ne gândim că putem globaliza sectorul și să începem să punem sub semnul întrebării sustenabilitatea comerțului nostru internațional.

La întâlnire, comisarul UE pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a intervenit într-un panel și a spus: Agricultura este sectorul viitorului, dar are nevoie de acțiuni urgente ale UE: trebuie să sprijinim fermierii și să le asigurăm venituri decente, astfel încât lucrătorii agricoli să poată trăi în demnitate.

„Apel pentru o PAC mai echitabilă” face parte din #CallingEU, EFFAT mai amplu viziune pe o Europa mai corectă pentru muncitori care a fost prezentat săptămâna aceasta: cinci cereri pentru un nou mandat al UE dedicat egalității de tratament, justiției sociale și climatice și solidarității în Europa.

Link la înregistrarea evenimentului (disponibil timp de 7 zile)

 

Sursa:

https://effat.org/ro/in-the-spotlight/amid-farmers-protests-the-dignity-of-agri-workers-working-conditions-in-the-future-cap-must-remain-a-red-line/

 

Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 12:27

Login pentru a posta comentarii
Go to top