Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, convocat la Senat de USR la ”Ora Guvernului”

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a transmis conducerii Senatului solicitarea de a-l invita pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Ora Guvernului, ce va avea loc săptămâna viitoare, pe data de 27 februarie, pentru a explica public situația în care se află agricultura românească în acest moment, dar și pentru a expune motivele pentru deciziile „aberante” din ultimele luni.

 

„USR consideră că ministrul este obligat să prezinte public situația agriculturii românești după protestele agricultorilor, să ofere răspunsuri pentru problemele constatate la Casa Română de Comerț Agroalimentar – UNIREA SA, tranzitul cerealelor din Ucraina, creșterea prețurilor la alimente, eliminarea produselor marcă proprie din magazine, dar și pentru demiterea șefului de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții partidului astăzi, miercuri – 21 februarie”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanții USR.

USR a cerut un dialog despre situația agriculturii românești la Ora Guvernului (foto: curierulnational.ro)

USR vrea explicații pentru deciziile „aberante” din ultimele luni în agricultură

Membrii USR consideră că Ministerul Agriculturii a devenit un instrument în mâna unor politicieni pentru a-și duce la îndeplinire interesele.

„Prețurile la alimente continuă să crească, deși Ministerul a introdus plafonarea. Coșul zilnic de cumpărături devine din ce în ce mai scump, fapt confirmat și de INS, care spune negru pe alb că prețurile la alimente au explodat în ultimul an. Cerealele din Ucraina trec prin vămi unde nu funcționează cântarele, iar vameșii uită să sigileze corespunzător TIR-urile. În tot acest timp, o instituție a statului – Ministerul Agriculturii – este folosită de PSD fie ca o mașină de făcut bani pentru șmecherii partidului, fie ca o măciucă împotriva celor care li se opun”, a declarat senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat.

 

În opinia reprezentanților USR, este esențial ca ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să clarifice de urgență următoarele întrebări:

  1. În ce măsură au fost rezolvate cererile agricultorilor care au protestat în luna ianuarie;
  2. Neregulile de la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de lei, iar de vândut, se vând cu precădere produse de import și nu din producția autohtonă;
  3. Situația tranzitului cerealelor ucrainene prin România, neregulile constatate în vămi;
  4. Demiterea intempestivă a șeful de la APIA, care a denunțat neregulile privind subvențiile pentru stuful din Delta Dunării;
  5. Eliminarea din marile lanțuri de magazine a produselor „marcă proprie”. Pe cine vrea să pedepsească: pe comercianți sau pe consumatori?

 

USR a mai adresat invitații similare ministrului Agriculturii, atât prin intermediul Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, cât și prin Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, să vină în comisia de specialitate și să ofere detalii legate de aceste teme.

 

„Până acum, aceste justificări perfect democratice și necesare interesului public au fost ignorate atât de Florin Barbu, cât și de predecesorul său, Petre Daea”, au conchis reprezentanții USR.

 

Suirsa:

https://agrointel.ro/288121/ministrul-agriculturii-florin-barbu-convocat-la-senat-de-usr-la-ora-guvernului/

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top