Fermieri sunați de funcționarii APIA: Depuneți urgent aceste documente!

 

 

Fermierii sunt sunați în această perioadă pentru a depune o serie de documente care fac posibilă plate mai devreme a subvenției pentru sprijinul cuplat din sectorul vegetal. Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că singura condiție ca plățile să înceapă mai devreme este ca absolut toți fermierii care au cerut acest tip de sprijin să depună documentele justificative.

 

APIA ia în considerare să plătească mai devreme în acest an sprijinul cuplat din sectorul vegetal, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în MADR în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de marți, 27 februarie. După cum se știe această subvenție se achită de obicei după data de 15 mai, acesta fiind termenul până la care se depun o serie de documente justificative.

 

Plata sprijinului cuplat pentru sectorul vegetal s-a putea face mai devreme în acest an

Fermierii, sunați de funcționarii APIA să depună documentele justificative

Adrian Pintea a anunțat prin intermediul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că fermierii sunt sunați în această perioadă de către angajații APIA și sunt rugați să depună documentele justificative mai devreme astfel încât plata pentru sprijinul cuplat să poată fi devansată.

”La nivelul fiecărui centru APIA s-a transmis ca fiecare salariat să sune fermierii ale căror dosare le gestionează și să le accepte documentele de eligibilitate. Și aici fac un apel la fermieri dacă au documentele să le aducă din timp la APIA astfel încât aceste plăți să le înceapă mai repede. Pentru că dacă APIA a primit toate aceste documente justificative în toate județe putem să facem plățile și mai devreme. Repet, condiția este ca și ultimul fermier să depună acele documente justificative astfel încât să putem stabili și cuantumul pe hectar. Posibil să o decalăm cu două săptămâni”, a spus Adrian Pintea.

 

 

Ce scheme urmează să încaseze pentru pentru Sprijinul cuplat pentru venit

Sprijinul cuplat pentru venit (SCV) este o intervenție care aduce bani în plus pentru o serie de culturi. Aceste subvenții necesită prezentarea unor documente justificative, în caz contrar fermierul care a solicitat plata nu poate fi eligibil.

Iată care sunt schemele de sprijin cuplat pentru sectorul vegetal și cuantumurile estimate pentru fiecare cultură, în campania de subvenții 2023:

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Soia: Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 176.000 ha la nivelul anului 2023, cu un cuantum indicativ planificabil de 150 euro/ha. Fermierii nu pot primi o subvenție sub 135 de euro/ha în anul 2023 acesta fiind cuantumul minim pentru care s-a luat în calcul posibilitatea creșterii suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 195 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturii.

 

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Lucernă: Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 121.783 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 101 euro/ha în anul 2023.  În anul 2023, cuantumul indicativ minim estimat de 90,9 de euro/ha pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 131,3 de euro/ha pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de lucernă.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe și fasole păstăi: Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 6.300 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 215 euro/ha. Pentru anul 2023 cuantumul indicativ minim estimat este de 193,50 de euro/ha pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim pentru anul 2023 estimat este de 279,50 de euro/ha pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturilor.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Cânepă: Suprafață planificată pentru care se acordă sprijinul este 950 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 245 euro/ha. Cuantumul indicativ minim estimat de 220,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul
posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 318,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de cânepă.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Orez: Suprafața planificată în PNS pentru care se acordă sprijinul este 6.000 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 605 euro/ha. Cuantumul indicativ minim estimat de 544,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul
posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 786,50 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de orez.

 

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Sămânță de cartof: Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 650 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 2.001 euro/ha. Cuantumul indicativ minim estimat este de 1.800,90 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 2.601,30 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de sămânță de cartof.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Hamei: Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 260 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 599,91 euro/ha. Cuantumul indicativ minim estimat de 539,92 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 779,88 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturii.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Sfeclă de zahăr: Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum indicativ planificabil de 900 euro/ha. În anul 2023, cuantumul indicativ maxim estimat este de 1.170 euro/ha pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de sfeclă de zahăr. În anul 2023, cuantumul indicativ minim estimat este de 810 euro/ha pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete): Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha la nivelul anului 2023 cu un cuantum
indicativ planificabil de 1.600 euro/ha. Cuantumul indicativ minim estimat de 1.440 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 2.080 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei culturilor.

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Legume cultivate în sere și solarii (tomate,  castraveți, ardei, vinete): Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha la nivelul anului 2023, cu un cuantum indicativ planificabil de 2.100 euro/ha în anul 2023. Cuantumul indicativ minim estimat este de 1.890 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 2.730 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la culturilor.

 

– Sprijinul cuplat pentru venit pentru Fructe (prune, mere, cireşe, vişine, caise și piersici): Suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 12.000 ha la nivelul anului 2023, cu un cuantum indicativ planificabil de 567 euro/ha. Cuantumul indicativ maxim estimat este de 737,10 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei. Cuantumul indicativ minim estimat de 510,30 de euro/ha în anul 2023 pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/288679/fermieri-sunati-de-functionarii-apia-depuneti-urgent-aceste-documente

Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 09:32

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top