AGROSTAR IN PRESA

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/oi/legea-vanatorii-de-ce-se-suspenda-si-nu-se-modifica-definitiv

LEGEA VANATORII: De ce se SUSPENDA si nu se MODIFICA DEFINITIV?

MADR SE LIMITEAZA DOAR LA SUSPENDAREA ARTICOLELOR DE LEGE CONTESTATE VEHEMENT DE CRESCATORII DE OI.

Federatia AGROSTAR saluta intentia ministerului de promovare a unei Ordonante de Urgenta de modificare a Legii 407/2006, numai ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) evita sa-si asume responsabilitatea pentru modificarea Legii Vanatorii, desi in urma protestelor ciobanilor, din luna decembrie 2015, a fost semnat un protocol in acest sens, atrage atentia Federatia intr-un comunicat de presa.

„Dorim sa reamintim ministrului agriculturii, domnul Achim Irimescu, faptul ca in Parlamentul Romaniei, respectiv la Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice din Camera Deputatilor, s-a semnat un protocol intre Agrostar, presedintele Comisiei de Agricultura si Ministerul Agriculturii, protocol nerespectat pana in acest moment. Din consultarea proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat de MADR pe site-ul propriu am constatat faptul ca nu se propune altceva decat ” ...suspendarea aplicarii prevederilor art. 23 alin.1 lit.c din Legea 407/2006 modificata si completata”. Agrostar considera ca aceasta este o lipsa de asumare din partea MADR, iar daca s-a motivat caracterul urgent al actului normativ se putea da Ordonanta de Urgenta care sa modifice definitiv legea”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

AGROSTAR atrage atentia si asupra faptului ca nu numai perioada de pasunat creeaza probleme crescatorilor de animale. Sunt si alte incalcari ale dreptului de proprietate in cuprinsul legii si, de asemenea, nu se prevede exact modul de despagubire a agricultorilor, etc .

„Astfel, Domnule Ministru va solicitam sa va asumati un act normativ ,respectiv Ordonanta de Urgenta, cu modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cadrul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor din respect pentru crescatorii de animale si nu sa promovati un act normativ care doar sa ”suspende” nemultumirile crescatorilor. In cazul in care considerati necesar, va putem pune la dispozitie modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si dezvoltarii Rurale”, adauga Horatiu Raicu.

Agrostar face referire la Proiectul de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul MADR la data de 25 noiembrie a.c., proiect prin care Ministerul Agriculturii propune suspendarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, articol in care se prevede interzicerea pasunatului animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie.

Stiriagricole.ro

Agrostar: MADR evita sa-si asume responsabilitatea modificarii Legii vanatorii

https://www.stiriagricole.ro/agrostar-madr-evita-sa-si-asume-responsabilitatea-modificarii-legii-vanatorii-42573.html

Federatia AGROSTAR saluta intentia ministerului de promovare a unei Ordonante de Urgenta de modificare a Legii 407/2006, numai ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) evita sa-si asume responsabilitatea pentru modificarea Legii Vanatorii, desi in urma protestelor ciobanilor, din luna decembrie 2015, a fost semnat un protocol in acest sens. MADR se limiteaza doar la suspendarea articolelor de lege contestate vehement de crescatorii de oi, care le aduc grave prejudicii.

„Dorim sa reamintim ministrului agriculturii, domnul Achim Irimescu, faptul ca in Parlamentul Romaniei, respectiv la Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice din Camera Deputatilor, s-a semnat un protocol intre Agrostar, presedintele Comisiei de Agricultura si Ministerul Agriculturii, protocol nerespectat pana in acest moment. Din consultarea proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat de MADR pe site-ul propriu am constatat faptul ca nu se propune altceva decat ” …suspendarea aplicarii prevederilor art. 23 alin.1 lit.c din Legea 407/2006 modificata si completata”. Agrostar considera ca aceasta este o lipsa de asumare din partea MADR, iar daca s-a motivat caracterul urgent al actului normativ se putea da Ordonanta de Urgenta care sa modifice definitiv legea”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Totodata, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca nu numai perioada de pasunat creeaza probleme crescatorilor de animale. Sunt si alte incalcari ale dreptului de proprietate in cuprinsul legii si, de asemenea, nu se prevede exact modul de despagubire a agricultorilor, etc .

„Astfel, Domnule Ministru va solicitam sa va asumati un act normativ ,respectiv Ordonanta de Urgenta, cu modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cadrul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor din respect pentru crescatorii de animale si nu sa promovati un act normativ care doar sa ”suspende” nemultumirile crescatorilor. In cazul in care considerati necesar, va putem pune la dispozitie modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si dezvoltarii Rurale”, adauga Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Meat-Milk

http://www.meat-milk.ro/agrostar-madr-evita-sa-modifice-legea-vanatorii

Agrostar: MADR evita sa modifice Legea Vanatorii

voltarii Rurale (MADR) evita sa-si asume responsabilitatea pentru modificarea Legii Vanatorii, desi in urma protestelor ciobanilor, din luna decembrie 2015, a fost semnat un protocol in acest sens. MADR se limiteaza doar la suspendarea articolelor de lege contestate vehement de crescatorii de oi, care le aduc grave prejudicii.

 „Dorim sa reamintim ministrului agriculturii, domnul Achim Irimescu, faptul ca in Parlamentul Romaniei, respectiv la Comisia pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice  din Camera Deputatilor, s-a semnat un protocol intre Agrostar, presedintele Comisiei de Agricultura si Ministerul Agriculturii, protocol nerespectat pana in acest moment. Din consultarea proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat de MADR pe site-ul propriu am constatat faptul ca nu se propune altceva decat ” …suspendarea aplicarii prevederilor art. 23 alin.1 lit.c din Legea 407/2006 modificata si completata”. Agrostar considera ca aceasta este o lipsa de asumare din partea MADR, iar daca s-a motivat caracterul urgent al actului normativ se putea da Ordonanta de Urgenta care sa modifice definitiv legea”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

 Totodata, dorim sa atragem atentia asupra faptului ca nu numai perioada de pasunat creeaza probleme crescatorilor de animale. Sunt si alte incalcari ale dreptului de proprietate in cuprinsul legii si, de asemenea, nu se prevede exact modul de despagubire a agricultorilor, etc .

 „Astfel, Domnule Ministru va solicitam sa va asumati un act normativ ,respectiv Ordonanta de Urgenta, cu modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cadrul Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice  din Camera Deputatilor din respect pentru crescatorii de animale si nu sa promovati un act normativ care doar sa ”suspende” nemultumirile crescatorilor. In cazul in care considerati necesar, va putem pune la dispozitie modificarile propuse si sustinute de catre Ministerul Agriculturii si dezvoltarii Rurale”, adauga Horatiu Raicu.

Stiriagricole.ro

https://www.stiriagricole.ro/agrostar-fondurile-de-la-buget-pentru-organizatiile-profesionale-ar-trebui-sa-ajunga-la-fermieri-42614.html

Agrostar: Fondurile de la buget pentru organizatiile profesionale ar trebui sa ajunga la fermieri

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun Domenii si Servicii Conexe AGROSTAR nu este de acord cu intentia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a modifica HG privind acordarea de cotizatii unor organizatii profesionale din domeniul agricol si agroalimentar, pentru reprezentare in cadrul structurilor europene, in scopul decontarii serviciilor lingvistice in valoare de peste 2,8 milioane lei, anual, bani ce se acorda de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

„In primul rand doresc sa subliniez faptul ca AGROSTAR nu sustine acordarea acestor cotizatii de la bugetul de stat catre niste entitati private cum sunt organizatiile profesionale si consideram ca acesti bani, daca sunt disponibili la bugetul de stat, pot fi folositi pentru sustinerea agricultorilor. Tototdata, ne intrebam cat de independente vor mai fi aceste organizatii daca ele primesc bani de la bugetul de stat, prin MADR? In plus, organizatiile care urmeaza sa primeasca acesti bani nu trebuie sa justifice cum i-au cheltuit. Prin modificarile pe care le propune acum MADR este eliminat criteriul de reprezentativitate. Ne intrebam cine are interesul sa dea cu orice pret acesti bani, care sunt prinsi in bugetul MADR pe anul acesta, unor organizatii profesionale din domeniul agricol?”, declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

Prin urmare Federatia AGROSTAR solicita mentinerea Hotararii Guvernului nr. 280/2016 fara modificari pentru urmatoarele considerente:

1. Intelegem faptul ca se doreste ca suma alocata sa fie distribuita catre toate asociatiile sau federatiile numai ca prin modificare propusa a Art.5, alin.2 lit.c si d ”copie legalizata la notariat a statutului, care sa prevada constituirea sau reprezentativitatea la nivel national a organizatiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar ”practic se eludeaza prevederile legale in materia reprezentativitatii, intrucat nu se poate ca in statutul unui ONG sa existe termenul ”reprezentativitate”,.

2. Hotararea Guvernului nr. 280/2016 isi gaseste aplicabilitatea atunci cand vor fi funtionale Camerele Agricole. Pana atunci nici una dintre organizatiile din sectorul agricol nu vor putea beneficia de suma alocata. Intelegem faptul ca Ministerul Agriculturii trebuie sa execute bugetul asa cum acesta a fost aprobat si rectificat, dar a cauta solutii de acordare a unor sume de bani organizatiilor profesionale numai de dragul de a executa bugetul, este total anormal.

3. Nu s-a avut in vedere faptul ca organizatiile constituite in baza OG 26/2000 pot primi statut de utilitate publica, prin acest statut li se pot acorda sume de bani de la bugetul de stat. Prin urmare, nimeni nu opreste aceste organizatii sa solicite si sa li se acorde statut de utilitate publica. Oare de ce nu v-ati pus intrebarea, domnule ministru, de ce organizatiile din sectorul agricol nu sunt afiliate la nivel european sau daca sunt de ce nu isi platesc cotizatia?

Daca Ministerul Agriculturii doreste ca fermierii sa fie reprezentati la COPA COGECA atunci ar trebui sa ne aplecam asupra legii Camerelor Agricole, deoarece la COPA COGECA sunt afiliate camerele agricole nationale ale statelor, dar din pacate la noi aceasta lege nu functioneaza din diferite motive, sau patronate puternice din agricultura European. Noi in sectorul agricol nu avem un patronat, fapt ce ar trebui sa puna semne mari de intrebare.

Mai mult, nu se au in vedere prevederile Legii 52/2015 care dispune potrivit Art.2: ”Beneficiaza de prevederile prezentei legi organizatiile profesionale/interprofesionale constituite la nivel national, reprezentate in organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau organizatii stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Prin urmare, spre deosebire de dialogul social cu partenerii sociali (patronate si sindicate), care este reglementat prin Tratatul de la Maastricht, dialogul civic cu societatea civila nu are o baza legala derivand direct din tratat, desi este mentionat in Declaratia 23 anexata la tratat. Cu toate acestea, Directoratul General Munca si Afaceri Sociale organizeaza regulat consultari si intalniri cu Platforma ONG-urilor cu caracter social. Imbunatatirea transparentei cu privire la interlocutorii de dialog social si civic ai institutiilor europene ce sunt consultati presupune listarea publica a ONG-urilor membre in comitetele consultative si grupurile de lucru. Nu intelegem de ce nu se solicita si dovada afilierii acestora la structuri reprezentative europene.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Cronica Olteniei

http://cronicaolteniei.ro/agrostar-nu-este-de-acord-cu-intentia-ministerului-agriculturii-de-modifica-hg-privind-acordarea-de-cotizatii-unor-organizatii-profesionale-din-domeniul-agricol-si-agroalimentar/

AGROSTAR nu este de acord cu intentia Ministerului Agriculturii de a modifica HG privind acordarea de cotizatii unor organizatii profesionale din domeniul agricol si agroalimentar

AGROSTAR nu este de acord cu intentia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a modifica HG privind acordarea de cotizatii unor organizatii profesionale din domeniul agricol si agroalimentar, pentru reprezentare in cadrul structurilor europene, in scopul decontarii serviciilor lingvistice in valoare de peste 2,8 milioane lei, anual, bani ce se acorda de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

In primul rand doresc sa subliniez faptul ca AGROSTAR nu sustine acordarea acestor cotizatii de la bugetul de stat catre niste entitati private cum sunt organizatiile profesionale si consideram ca acesti bani, daca sunt disponibili la bugetul de stat, pot fi folositi pentru sustinerea agricultorilor. Tototdata, ne intrebam cat de independente vor mai fi aceste organizatii daca ele primesc bani de la bugetul de stat, prin MADR? In plus, organizatiile care urmeaza sa primeasca acesti bani nu trebuie sa justifice cum i-au cheltuit. Prin modificarile pe care le propune acum MADR este eliminat criteriul de reprezentativitate. Ne intrebam cine are interesul sa dea cu orice pret acesti bani, care sunt prinsi in bugetul MADR pe anul acesta, unor organizatii profesionale din domeniul agricol?”, declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

Prin urmare Federatia AGROSTAR solicita mentinerea Hotararii Guvernului nr. 280/2016 fara modificari pentru urmatoarele considerente:

  1. Intelegem faptul ca se doreste ca suma alocata sa fie distribuita catre toate asociatiile sau federatiile numai ca prin modificare propusa a Art.5, alin.2 lit.c si d copie legalizata la notariat a statutului, care sa prevada constituirea sau reprezentativitatea la nivel national a organizatiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar practi se eludeaza prevederile legale in materia reprezentativitatii, intrucat nu se poate ca in statutul unui ONG sa existe termenul ”reprezentativitate”,.
  1. Hotararea Guvernului nr. 280/2016 isi gaseste aplicabilitatea atunci cand vor fi funtionale Camerele Agricole. Pana atunci nici una dintre organizatiile din sectorul agricol nu vor putea beneficia de suma alocata. Intelegem faptul ca Ministerul Agriculturii trebuie sa execute bugetul asa cum acesta a fost aprobat si rectificat, dar a cauta solutii de acordare a unor sume de bani organizatiilor profesionale numai de dragul de a executa bugetul, este total anormal.

 

  1. Nu s-a avut in vedere faptul ca organizatiile constituite in baza OG 26/2000 pot primi statut de utilitate publica, prin acest statut li se pot acorda sume de bani de la bugetul de stat. Prin urmare, nimeni nu opreste aceste organizatii sa solicite si sa li se acorde statut de utilitate publica. Oare de ce nu v-ati pus intrebarea, domnule ministru, de ce organizatiile din sectorul agricol nu sunt afiliate la nivel european sau daca sunt de ce nu isi platesc cotizatia?

Daca Ministerul Agriculturii doreste ca fermierii sa fie reprezentati la COPA COGECA atunci ar trebui sa ne aplecam asupra legii Camerelor Agricole, deoarece la COPA COGECA sunt afiliate camerele agricole nationale ale statelor, dar din pacate la noi aceasta lege nu functioneaza din diferite motive, sau patronate puternice din agricultura European. Noi in sectorul agricol nu avem un patronat, fapt ce ar trebui sa puna semne mari de intrebare.

Mai mult, nu se au in vedere prevederile Legii 52/2015 care dispune potrivit Art.2: ”Beneficiaza de prevederile prezentei legi organizatiile profesionale/interprofesionale constituite la nivel national, reprezentate in organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau organizatii stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Prin urmare, spre deosebire de dialogul social cu partenerii sociali (patronate si sindicate), care este reglementat prin Tratatul de la Maastricht, dialogul civic cu societatea civila nu are o baza legala derivand direct din tratat, desi este mentionat in Declaratia 23 anexata la tratat. Cu toate acestea, Directoratul General Munca si Afaceri Sociale organizeaza regulat consultari si intalniri cu Platforma ONG-urilor cu caracter social. Imbunatatirea transparentei cu privire la interlocutorii de dialog social si civic ai institutiilor europene ce sunt consultati presupune listarea publica a ONG-urilor membre in comitetele consultative si grupurile de lucru. Nu intelegem de ce nu se solicita si dovada afilierii acestora la structuri reprezentative europene.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun Domenii si Servicii Conexe Agrostar nu este de acord cu intentia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a modifica HG privind acordarea de cotizatii unor organizatii profesionale din domeniul agricol si agroalimentar, pentru reprezentare in cadrul structurilor europene, in scopul  decontarii serviciilor lingvistice in valoare de peste 2,8 milioane lei, anual, bani ce se acorda de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

 „In primul rand doresc sa subliniez faptul ca AGROSTAR nu sustine acordarea acestor cotizatii de la bugetul de stat catre niste entitati private cum sunt organizatiile profesionale si consideram ca acesti bani, daca sunt disponibili la bugetul de stat, pot fi folositi pentru sustinerea agricultorilor. Tototdata, ne intrebam cat de independente vor mai fi aceste organizatii daca ele primesc bani de la bugetul de stat, prin MADR? In plus, organizatiile care urmeaza sa primeasca acesti bani nu trebuie sa justifice cum i-au cheltuit. Prin modificarile pe care le propune acum MADR este eliminat criteriul de reprezentativitate. Ne intrebam cine are interesul sa dea cu orice pret acesti bani, care sunt prinsi in bugetul MADR pe anul acesta, unor organizatii profesionale din domeniul agricol?”, declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

Prin urmare Federatia AGROSTAR solicita mentinerea Hotararii Guvernului nr. 280/2016 fara modificari pentru urmatoarele considerente:

Intelegem faptul ca se doreste ca suma alocata sa fie distribuita catre toate asociatiile sau federatiile numai ca prin modificare propusa a Art.5, alin.2 lit.c si d ”copie legalizata la notariat a statutului, care sa prevada constituirea sau reprezentativitatea la nivel national a organizatiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar ” practi se eludeaza prevederile legale in materia reprezentativitatii, intrucat nu se poate ca in statutul unui ONG sa existe termenul ”reprezentativitate”,.

Hotararea Guvernului nr. 280/2016 isi gaseste aplicabilitatea atunci cand vor fi funtionale Camerele Agricole. Pana atunci nici una dintre organizatiile din sectorul agricol nu vor putea beneficia de suma alocata. Intelegem faptul ca Ministerul Agriculturii trebuie sa execute bugetul asa cum acesta a fost aprobat si rectificat, dar a cauta solutii de acordare a unor sume de bani organizatiilor profesionale numai de dragul de a executa bugetul, este total anormal.

Nu s-a avut in vedere faptul ca organizatiile constituite in baza OG 26/2000 pot primi statut de utilitate publica, prin acest statut li se pot acorda sume de bani de la bugetul de stat. Prin urmare, nimeni nu opreste aceste organizatii sa solicite si sa li se acorde statut de utilitate publica. Oare de ce nu v-ati pus intrebarea, domnule ministru, de ce organizatiile din sectorul agricol nu sunt afiliate la nivel european sau daca sunt de ce nu isi platesc cotizatia?

Daca Ministerul Agriculturii doreste ca fermierii sa fie reprezentati la COPA COGECA atunci ar trebui sa ne aplecam asupra legii Camerelor Agricole, deoarece la COPA COGECA sunt afiliate camerele agricole nationale ale statelor, dar din pacate la noi aceasta lege nu functioneaza din diferite motive, sau patronate puternice din agricultura European. Noi in sectorul agricol nu avem un patronat, fapt ce ar trebui sa puna semne mari de intrebare.

 Mai mult, nu se au in vedere prevederile Legii 52/2015 care dispune potrivit Art.2: ”Beneficiaza de prevederile prezentei legi organizatiile profesionale/interprofesionale constituite la nivel national, reprezentate in organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau organizatii stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Prin urmare, spre deosebire de dialogul social cu partenerii sociali (patronate si sindicate), care este reglementat prin Tratatul de la Maastricht, dialogul civic cu societatea civila nu are o baza legala derivand direct din tratat, desi este mentionat in Declaratia 23 anexata la tratat. Cu toate acestea, Directoratul General Munca si Afaceri Sociale organizeaza regulat consultari si intalniri cu Platforma ONG-urilor cu caracter social. Imbunatatirea transparentei cu privire la interlocutorii de dialog social si civic ai institutiilor europene ce sunt consultati presupune listarea publica a ONG-urilor membre in comitetele consultative si grupurile de lucru. Nu intelegem de ce nu se solicita si dovada afilierii acestora la structuri reprezentative europene.

Met-Milk

AGROSTAR nu este de acord cu intentia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) de a modifica HG privind acordarea de cotizatii unor organizatii profesionale din domeniul agricol si agroalimentar, pentru reprezentare in cadrul structurilor europene, in scopul decontarii serviciilor lingvistice in valoare de peste 2,8 milioane lei, anual, bani ce se acorda de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

In primul rand doresc sa subliniez faptul ca AGROSTAR nu sustine acordarea acestor cotizatii de la bugetul de stat catre niste entitati private cum sunt organizatiile profesionale si consideram ca acesti bani, daca sunt disponibili la bugetul de stat, pot fi folositi pentru sustinerea agricultorilor. Tototdata, ne intrebam cat de independente vor mai fi aceste organizatii daca ele primesc bani de la bugetul de stat, prin MADR? In plus, organizatiile care urmeaza sa primeasca acesti bani nu trebuie sa justifice cum i-au cheltuit. Prin modificarile pe care le propune acum MADR este eliminat criteriul de reprezentativitate. Ne intrebam cine are interesul sa dea cu orice pret acesti bani, care sunt prinsi in bugetul MADR pe anul acesta, unor organizatii profesionale din domeniul agricol?”, declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

Prin urmare Federatia AGROSTAR solicita mentinerea Hotararii Guvernului nr. 280/2016 fara modificari pentru urmatoarele considerente:

1.      Intelegem faptul ca se doreste ca suma alocata sa fie distribuita catre toate asociatiile sau federatiile numai ca prin modificare propusa a Art.5, alin.2 lit.c si d copie legalizata la notariat a statutului, care sa prevada constituirea sau reprezentativitatea la nivel national a organizatiei profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol si agroalimentar practi se eludeaza prevederile legale in materia reprezentativitatii, intrucat nu se poate ca in statutul unui ONG sa existe termenul ”reprezentativitate”,.

2.      Hotararea Guvernului nr. 280/2016 isi gaseste aplicabilitatea atunci cand vor fi funtionale Camerele Agricole. Pana atunci nici una dintre organizatiile din sectorul agricol nu vor putea beneficia de suma alocata. Intelegem faptul ca Ministerul Agriculturii trebuie sa execute bugetul asa cum acesta a fost aprobat si rectificat, dar a cauta solutii de acordare a unor sume de bani organizatiilor profesionale numai de dragul de a executa bugetul, este total anormal.

 

3.      Nu s-a avut in vedere faptul ca organizatiile constituite in baza OG 26/2000 pot primi statut de utilitate publica, prin acest statut li se pot acorda sume de bani de la bugetul de stat. Prin urmare, nimeni nu opreste aceste organizatii sa solicite si sa li se acorde statut de utilitate publica. Oare de ce nu v-ati pus intrebarea, domnule ministru, de ce organizatiile din sectorul agricol nu sunt afiliate la nivel european sau daca sunt de ce nu isi platesc cotizatia?

Daca Ministerul Agriculturii doreste ca fermierii sa fie reprezentati la COPA COGECA atunci ar trebui sa ne aplecam asupra legii Camerelor Agricole, deoarece la COPA COGECA sunt afiliate camerele agricole nationale ale statelor, dar din pacate la noi aceasta lege nu functioneaza din diferite motive, sau patronate puternice din agricultura European. Noi in sectorul agricol nu avem un patronat, fapt ce ar trebui sa puna semne mari de intrebare.

Mai mult, nu se au in vedere prevederile Legii 52/2015 care dispune potrivit Art.2: ”Beneficiaza de prevederile prezentei legi organizatiile profesionale/interprofesionale constituite la nivel national, reprezentate in organizatiile de profil din cadrul Uniunii Europene si/sau organizatii stabilite ca facand parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala”. Prin urmare, spre deosebire de dialogul social cu partenerii sociali (patronate si sindicate), care este reglementat prin Tratatul de la Maastricht, dialogul civic cu societatea civila nu are o baza legala derivand direct din tratat, desi este mentionat in Declaratia 23 anexata la tratat. Cu toate acestea, Directoratul General Munca si Afaceri Sociale organizeaza regulat consultari si intalniri cu Platforma ONG-urilor cu caracter social. Imbunatatirea transparentei cu privire la interlocutorii de dialog social si civic ai institutiilor europene ce sunt consultati presupune listarea publica a ONG-urilor membre in comitetele consultative si grupurile de lucru. Nu intelegem de ce nu se solicita si dovada afilierii acestora la structuri reprezentative europene.

 

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:44

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top