Aparitii Agrostar in presa, ianuarie 2015

Jurnalul de agricultura:

Federatia AGROSTAR propune o serie de solutii si cere rezolvarea urgenta a problemelor din agricultura

 

AgrostarFederatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? “De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar.

Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel European.

Agrointel.ro

http://agrointel.ro/29695/45-000-de-fermieri-cer-reducerea-tva-pentru-sectorul-de-carne-eliminarea-accizei-la-motorina-si-neimpozitarea-productiei-pentru-micile-afaceri-agricole/

45.000 de fermieri cer reducerea TVA pentru sectorul de carne, eliminarea accizei la motorina si neimpozitarea productiei pentru micile afaceri agricole

Cei 45.000 de membri ai Federatiai Agrostar cer Guvernului, printr-o adresa transmisa Ministerului agriculturii, sa ia masuri urgente pentru acest sector economic. Printre chestiunile importante solicitate de fermieri si nu numai se numara reducerea TVA la carne si produse din carne, precum si pentru cresterea animalelor. O alta masura ceruta de agricultori este eliminarea completa a accizei suplimentare pentru motorina folosita la lucrarile agricole si neimpozitarea producatorilor mici si a asociatiilor care au cifre de afaceri sub 200.000 de euro.

”Sustinem ca reducerea TVA (la carne – n.r.) sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import”, declara reprezentantii Federatiei Agrostar. Ei sustin ca in acest fel, procesatorii din Romania vor fi incurajati sa foloseasca materie prima doar de la fermele din tara si astfel intreg lantul din industria carnii va avea de castigat, iar reducerea de pret la raft va fi imediata si sigura.

Totodata, Agrostar cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E.

„Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu, secretar general al Agrostar.

Nu in ultimul rand Federatia cere neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri.

”Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Agrostar.

Totodata, fermierii cer ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

”Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi”, au mai comunicat reprezentantii Agrostar autoritatilor din sectorul agricol.

Agrointel.ro

http://agrointel.ro/29691/agrostar-cere-autoritatilor-sa-nu-mai-oblige-fermierii-sa-isi-incaseze-subventiile-prin-banci-comerciale-normal-ar-fi-sa-se-negocieze-cu-o-banca-cu-capital-majoritar-de-stat-prin-care-sa-se/

Horatiu Raicu secretar general Agrostar

Agrostar cere autoritatilor sa nu mai oblige fermierii sa isi incaseze subventiile prin banci comerciale

Modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ sau reducerea TVA la produsele alimentare sunt chestiunile pe care Federatia Agrostar le-a identificat ca probleme esentiale pentru sectorul agricol la inceput de 2015. Recent, organizatia a transmis Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rutale un document in care nu doar enunta chestiunile arzatoare pentru fermieri, dar propune autoritatilor si o serie de solutii pentru rezolvarea lor.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Horatiu Raicu.

O chestiun suparatoare pentru fermieri este faptul ca sunt obligati sa isi incaseze subventiile prin inetrmediul conturilor deschise la bancile comerciale care le aplica comisioane semnificative. ”Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

Referitor la fiscalizarea din agricultura, Agrostar cere eliminarea normei pe venit care a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. ”Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare”, arata reprezentantii federatiei din sectorul agricol. Organizatie indica si faptul ca este modul in care este stabilit cunatumul acestui impozit la nivel de judet de catre Directiile Agricole se face in mod subiectiv, ajungandu-se ca ”acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol”.

„Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

BURSA

http://www.bursa.ro/agrostar-cere-madr-rezolvarea-urgenta-a-problemelor-din-agricultura-259307&s=companii_afaceri&articol=259307.html

Agrostar cere MADR rezolvarea urgenta a problemelor din agricultura
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Federatia Agrostar a identificat o serie de probleme in agricultura si cere ministerului de resort rezolvarea urgenta a acestora, referindu-se la modul de acordare a subventiilor, la "haosul legislativ", reducerea TVA la produsele alimentare, precum si la masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in acest sector.
     Secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu, a declarat, intr-un comunicat trimis astazi redactiei: "Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta, se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia".
     Astfel, Agrostar propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.
     Horatiu Raicu a explicat: "Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori".
     Alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Agrostar sustine ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera.
     "Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin...?" se intreaba retoric Agrostar.
     Secretarul general a punctat: "De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?"
     Totodata, Agrostar solicita gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Masura i-ar putea permite agricultorului sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura.
     Alta varianta are in vedere subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, "stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre UE".
     "Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din UE care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret", a mai spus Raicu.
     Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura, nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol, mai arata Agrostar.
     "Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei", precizeaza Raicu.
     Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata, sustin sindicalistii Agrostar.
     Nu in ultimul rand, acestia propun chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma, respectiv PFA (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, precum si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole etc, cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de exemplu 200.000 euro pe cifra de afaceri.
     "Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele", mai informeaza comunicatul.
     Totodata, Agrostar cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind "Unitati Administrativ Teritoriale". Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.
     De asemenea, Agrostar cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare - dezvoltare.
     "Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 - 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea < golului > dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi", cer sindicalistii.
     Agrostar sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.
     Federatia Agrostar are in componenta peste 45.000 de membri, producatori agricoli si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, la UITA si EFFAT. 

 

 

Agroinfo.ro

AGROSTAR cere MADR solutionarea urgenta a problemelor din agricultura. Vezi ce sectoare sunt vizate!

Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. 

Potrivit unui comunicat de presa al Federatiei, problemele vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu, in comunicatul citat.

AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale
De asemenea, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, mai precizeaza Horatiu Raicu.

Federatia mai propune reducerea TVA la produsele din carne, subventionarea productiei agricole, reglementarea procedeului de impozitare in agricultura, iar in Legea pajistilor sa nu se mai regaseasca primariile, acestea fiind” Unitati Administrativ Teritoriale”.

 

 

 

Agroinfo.ro

http://www.agroinfo.ro/economic/raicu-agrostar-norma-pe-venit-nu-face-altceva-decat-sa-impoziteze-productia-si-nu-comercializarea

Raicu (AGROSTAR): Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta, considera reprezentantii Federatiei AGROSTAR. 

Potrivit acestora, prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. “Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare” , sustine secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu, intr-un comunicat de presa.

De asemenea, cuantumul normei de venit reprezinta o reala problema in sectorul agricol vegetal. “Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol”, adauga secretarul general al AGROSTAR.

Neclaritatile nu lipsesc nici din zootehnie, acolo unde se impune neaparat reglementarea situatiei, este de parere Horatiu Raicu. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza acesta.

Iata solutia propusa de AGROSTAR! "Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal. Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele".

Evenimentul Zilei

http://www.evz.ro/ce-vor-agricultorii-romani-fara-taxe-la-benzina-neimpozitarea-productiei-reducerea-tva-pentru-cresterea-animalelor.html

Ce vor agricultorii romani: FARA TAXE la benzina, NEIMPOZITAREA productiei, reducerea TVA pentru cresterea animalelor

Guvernul trebuie sa revizuiasca modul de acordare a subventiilor in agricultura, haosul legislativ, sa implementeze reducerea TVA la cresterea animalelor si sa introduca masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura, scrie intr-o scrisoare deschisa trimisa de Agrostar, federatie a agricultorilor, Ministerului Agriculturii.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati”, este citat in comunicat Horatiu Raicu, secretarul general al Federatiei.

Subventiile sa nu mai fie acordate prin banci: Federatia cere renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.

„Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.
Reducerea TVA la carne - O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba,s criu cei de la Agrostar. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin...?

Fermierii sa nu mai plateasca acciza pe benzina: Totodata, Agrostar cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E

Sa se elimine norma pe venit - Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei.
Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Neimpozitarea productiei comercializate - Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal .

Paginadeagricultura.ro

Lista sindicalistilor din agricultura a ajuns la minister. Ce vrea AGROSTAR?

Agrostar, Federatia Nationala din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, a inaintat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) un document prin care solicita rezolvarea urgenta a problemelor din sectorul agricol. Cele mai importante vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

Documentul publicat pe site-ul federatiei cuprinde si masurile propuse de AGROSTAR pentru redresarea agriculturii care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijata de toti guvernantii.

”Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu, pe site-ul federatiei.

Iata ce cere AGROSTAR:

1. Una dintre propunerile federatiei de revigorare a sectorului agricol este renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, motivatia fiind aceea ca sumele incasate de fermieri sunt diminuate prin aplicarea comisioanelor bancare. In opinia sa, normal ar fi ca – daca se pastreaza acest sistem, ”sa se negocieze cu o banca de stat, care sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale, cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”.

2. A doua solicitare este legata de reducerea TVA la produsele din carne, care – spune AGROSTAR – ar trebui sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba”, explica Raicu. 

3. Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole. Si vine cu cateva exemple:

- renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura (agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce ar insemna scaderea cu circa 50% a pretului motorinei utilizate in agricultura).

– subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, in conditiile in care exista diferente de subventie in statele membre UE.

- impozitarea comercializarii, si nu a productiei. Norma pe venit introdusa recent nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare, producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare.

Money Channel

http://themoneychannel.realitatea.net/guvernul-insista-pentru-reducerea-tva-la-alimente/

Ministerul Agriculturii va insista pe langa reprezentantii FMI pentru reducerea TVA la alimente. De la 1 ianuarie 2016, exista un angajament al premierului Victor Ponta, potrivit caruia aceasta masura va intra in vigoare, conform declaratiilor secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu.

Problema reducerii taxei pe valoare adaugata la alimente va fi din nou ridicata in fata partenerilor internationali in cadrul discutiilor. Asta desi exista deja un angajament al guvernului potrivit caruia incepand cu prima luna din 2016, masura va intra in vigoare.

FMI ne-a zis sa avem un deficit 0,9%, adica jos de tot, asta era propunerea lor. Noi am negociat, nu am luat pozitia ghiocel. Nu am stat precum ghiocelul, asa aplecat, si acum avem un deficit de 1,8%. Asa vom face si acum, insa trebuie sa explicam. Noul Cod fiscal isi propune sa vina cu modificari in special in sectorul agricol pentru a-i stimula. Astazi primesc subventii pe persoana fizica, dar nu dau nimic inapoi. Ori nu este in regula, pentru ca orice contribuabil se va intreba: eu am platit un banut, ce am in farfurie de banutul acela pe care l-am platit? Pai, nu am nimic si atunci sigur ca este revoltat. Din punctul acesta de vedere eu cred ca trebuie gandit un alt sistem si asta facem acum, a precizat Daniel Botanoiu.

Oficialul a spus ca, in urma intalnirilor pe care le va avea, toate propunerile venite din partea organizatiilor profesionale vor fi prezentate Ministerului de Finante. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii spune ca trebuie incercata modalitatea de a merge cu taxa pe valoare adaugata la consumator si cu taxarea inversa in sectorul de legume. Acestea sunt cateva dintre propunerile venite din partea organizatiilor de agricultori pe care Agricultura le va discuta cu Finantele.

Concluziile vor fi prezentate la sfarsitul saptamanii, cand se vor sfarsi discutiile cu producatorii si sindicatele. De exemplu, federatia nationala a sindicatelor din agricultura, alimentatie, tutun, domenii si servicii conexe solicita ministerului reducerea tva la toate produsele alimentare, in paralel cu reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

Secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu, spune ca ‘A inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propune pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii.

„Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere, iar fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE, a declarat secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu. AGROSTAR mai propune si renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale pentru ca sumele sa nu fie micsorate din cauza comisioanelor bancare.

Diacaf.ro

http://www.diacaf.com/stiri/economic/agrostar-cere-autoritatilor-sa-nu-mai-oblige-fermierii-sa_20388343.html

Agrostar cere autoritatilor sa nu mai oblige fermierii sa isi incaseze subventiile prin banci comerciale

agrointel.ro Acum 6 ore si 18 minute 26 Jan 2015 la ora 13:44

 

 

 

 

 

 

 

Agrostar cere autorităților să nu mai oblige fermierii să își încaseze subvențiile prin bănci comerciale

Economic

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Horatiu Raicu.

O chestiun suparatoare pentru fermieri este faptul ca sunt obligati sa isi incaseze subventiile prin inetrmediul conturilor deschise la bancile comerciale care le aplica comisioane semnificative. ”Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

Referitor la fiscalizarea din agricultura, Agrostar cere eliminarea normei pe venit care a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. ”Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare”, arata reprezentantii federatiei din sectorul agricol. Organizatie indica si faptul ca este modul in care este stabilit cunatumul acestui impozit la nivel de judet de catre Directiile Agricole se face in mod subiectiv, ajungandu-se ca ”acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol”.

„Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

 

 

Infoferma.ro

http://infoferma.ro/articol_1582-agrostar+cere+madr+reducerea+tva+la+produsele+alimentare.html

AGROSTAR cere MADR reducerea TVA la produsele alimentare

ederatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reducerea TVA la produsele alimentare, in paralel cu reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

 'Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere, iar fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La chestiunile mentionate se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia', a declarat secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu.

AGROSTAR propune, in primul rand, renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. 'Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori', a mai spus Raicu.

In ceea ce priveste reducerea TVA la produsele din carne, federatia sustine ca acest proces trebuie sa aiba loc pe toata filiera. 'De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?', se intreaba secretarul general al AGROSTAR.

Federatia solicita, totodata, gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole, cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura.'Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura. Dorim si subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte), dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre UE', se spune in comunicat. In final, AGROSTAR propune 'o mai mare aplecare' a specialistilor din Ministerul Agriculturii asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol, prin care sa se aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Gazetadeagricultura.ro

http://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/17022-federatia-agrostar-aduce-in-vizorul-madr-problemele-din-agricultura-si-masurile-propuse-pentru-redresarea-acestora.html

Federatia AGROSTAR aduce in vizorul MADR problemele din agricultura si masurile propuse pentru redresarea acestora

Agrostar problemele sectorului agricolFederatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

 “Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu maai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gndit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii,stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.


Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.
Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere siumplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.


Federatia AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Observator de Constanta

http://observator.ro/stiri-economie-fermierii-cu-jalba-n-protap-minister-294932.html

Fermierii, cu jalba-n protap la minister

Federatia Agrostar a identificat o serie de probleme in agricultura si cere ministerului de resort rezolvarea urgenta a acestora, referindu-se la modul de acordare a subventiilor, la „haosul legislativ“, reducerea T.V.A. la produsele alimentare, precum si la masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in acest sector.

„Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului care, desi are o contributie insemnata la P.I.B., a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state U.E., sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem, in continuare, o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din U.E. La acesta, se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia“, a declarat secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu.

Agrostar propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.

Agroromania

http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/federatia-agrostar-vine-cu-solutii-pentru-salvarea-agriculturii-romanesti-18287.html

Federatia Agrostar vine cu solutii pentru salvarea agriculturii romanesti

federatia-agrostar-vine-cu-solutii-pentru-salvarea-agriculturii-romanesti

Reprezentantii agricultorilor spun ca trebuie avut in vedere modul de acordare a subventiilor, legislatia, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

Federatia Agrostar a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.
„Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui dome­niu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi faci­litati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu. 

 

Ziarul Mara (din Alexandria, jud Teleorman)

http://www.ziarulmara.ro/federatia-agrostar-se-solicita-subventii-echitabile-si-renuntarea-la-obligativitatea-incasarii-lor-prin-bancile-comerciale/

Federatia AGROSTAR – Se solicita subventii echitabile si renuntarea la obligativitatea incasarii lor prin bancile comerciale

Astfel, Agrostar propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.
 
„Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de cre­dite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor cre­dite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, a mai spus Raicu.
 
 O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Reprezentantii fermierilor sustin ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera.
 
„Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu se asigura din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Astfel, Federatia spune: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea prerului pe produse?”, a precizat Horatiu Raicu.
 
 Totodata, Agrostar cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura, subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E.
 
„Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, a mai spus Raicu. Federatia AGROSTAR – Se solicita subventii echitabile si renuntarea la obligativitatea incasarii lor prin bancile comerciale

Federaţia AGROSTAR - Se solicită subvenţii echitabile şi renunţarea la obligativitatea încasării lor prin băncile comerciale

Potrivit unui comunicat remis presei, Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme care afecteaza activitatea fermierilor, intre acestea aflandu-se si modul inechitabil de acordare a subventiilor agricole in statele UE, comisioanele foarte mari practicate de banci, haosul legislativ, nevoia stringenta de reducere a TVA la produsele alimentare, dar si institutionalizarea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, precizeaza comunicatul semnat de catre Horatiu Raicu, secretar general al Federatiei Agrostar.

De asemenea, Agrostar propune sefilor de la Ministerul Agriculturii sa se renunte la obligativitatea incasarii de catre fermieri a subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea de catre banci a unor comisioane bancare foarte mari. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, spune Horatiu Raicu.

Federatia Agrostar propune totodata reducerea grabnica a TVA la produsele din carne, subventionarea productiei agricole, reglementarea procedeului de impozitare in agricultura, iar in Legea pajistilor sa nu se mai regaseasca primariile, acestea fiind” Unitati Administrativ Teritoriale”.

 

Curierul National

http://www.curierulnational.ro/Economie/2015-01-27/Fermierii+cer+salvarea+agriculturii.++Ce+masuri+sunt+necesare

Fermierii cer salvarea agriculturii. Ce masuri sunt necesare

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/235860maxim.jpg

Reprezentantii agricultorilor spun ca trebuie avut in vedere modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura

Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui dome­niu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi faci­litati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu. 

 

Se cere renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin banci

 Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de cre­dite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor cre­dite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, a spus Raicu.

 Reducerea TVA pe toata filiera

 O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Reprezentantii fermierilor sustin ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu se asigura din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Astfel, Federatia spune: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? “De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, a precizat Horatiu Raicu.

 Subventionare indirecta a productiei 

 Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, a spus Raicu.

 

Se spune ca introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impo­zitare a comercializarii si nu a productiei”, a precizat secretarul ge­neral al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza, fapt pentru care se doreste clarificarea acesteia. Federatia propune chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv PFA (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal. Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de exemplu 200.000 euro pe cifra de afaceri. Se propune si sustine o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin PFA si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele. 

De asemenea, se mai cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii. Totodata, se solicita de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

Reprezentantii fermierilor considera ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi. AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Radio Mures

http://www.radiomures.ro/stiri/federatia-agrostar-solicita-ministerului-agriculturii-reducerea-tva-la-produsele-alimentare.html

Federatia AGROSTAR solicita Ministerului Agriculturii reducerea TVA la produsele alimentare

In paralel, Federatia cere reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.
In ceea ce priveste reducerea TVA la produsele din carne, AGROSTAR sustine ca acest proces trebuie sa aiba loc pe toata filiera.
Federatia solicita, totodata, gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole, cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura.
Federatia are peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.

Agerpres

Prompt media

http://www.promptmedia.ro/2015/01/bucuresti-agrostar-cere-ministerului-de-resort-rezolvarea-urgenta-a-problemelor-din-agricultura/                        

 

Bucuresti: Agrostar cere ministerului de resort rezolvarea urgenta a problemelor din agricultura

 

Federatia Agrostar a identificat o serie de probleme in domeniul agricol si cere Ministerului Agriculturii) rezolvarea lor urgent. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a  declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Agrostar propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, a precizat Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Agrostar sustine ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care Romania mai creste foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…?

“De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt care ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, a declarat secretarul general al Agrostar.

Totodata, Agrostar cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricol,e cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E.

„Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, a precizat Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol

„Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, a adaugat secretarul general al Agrostar.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu in ultimul rand, Agrostar propune chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate,  cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma, respectiv PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Agrostar propune si sustine o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

Agrostar cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind unitati administrativ teritoriale. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, Agrostar cere, si asta de mai mult timp, rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

Agrostar considera ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi, potrivit unui comunicat al Agrostar.

Agrostar sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Ziarul Faclia -Cluj

http://ziarulfaclia.ro/agricultorii-cer-reducerea-tva-la-produsele-alimentare/

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reducerea TVA la produsele alimentare, in paralel cu reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura. Privind reducerea TVA la produsele din carne, federatia sustine ca acest proces trebuie sa aiba loc pe toata filiera. AGROSTAR mai cere renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. Federatia solicita si gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole, cum ar fi renuntarea la acciza pentru motorina folosita in agricultura.

Adevarul

Ahttp://adevarul.ro/economie/stiri-economice/reducerea-tva-conditionata-combaterea-evaziunii-fiscale-1_54c664e6448e03c0fdfb577c/index.html

Guvernul Ponta vizeaza reducerea TVA cu pana la 3 puncte procentuale in 2015-2016, insa masura poate fi aplicata fara sa afecteze incasarile bugetare doar daca evaziunea fiscala este redusa, sustin specialistii.

Premierul Victor Ponta a declarat ca este posibila reducerea generala a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) cu cel mult trei puncte procentuale sau scaderea TVA la categorii de produse, in special la cele alimentare, asa cum s-a aplicat in sectorul de panificatie de la 1 septembrie 2013. Specialistii sustin ca masura este una dezirabila, insa ea poate fi adoptata doar in anumite conditii. „Un obiectiv pentru 2015-2016 este aplicarea fie a unei reduceri generale de TVA (...), fie scaderea TVA la categorii de produse, in special cele agricole, alimentare“, a afirmat Ponta, intr-o conferinta de presa care a avut loc vineri la Iasi. Premierul a precizat ca reducerea generala de TVA s-ar putea face cu „un punct-doua, maxim trei puncte procentuale“. Reducerea TVA este o masura dezirabila si posibila, insa cu o conditie, aceea de a avea o colectare mult mai buna a acestei taxe, sustine Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. „Acum colectam la jumatate din TVA, ca si cum nivelul taxei ar fi de 12%. Obiectivul Guvernului ar fi readicerea TVA la 19%, dar sa avem o baza de impozitare mult mai mare. Sa largim baza de impozitare prin faptul ca si cei care nu platesc acum TVA sa plateasca“, a declarat pentru „Adevarul“ Ionut Dumitru. Presedintele Consiliului Fiscal nu crede ca reducerea TVA va atrage dupa sine un efect de conformare la plata, ci considera ca masura poate fi aplicata numai dupa combaterea evaziunii. „Cand am redus TVA la paine (de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013 – n.r.), efectul de conformare a fost foarte mic, ca sa nu spunem inexistent, lucru demonstrat de cifrele preliminare“, a mai spus Dumitru. Evaziunea pe TVA ajunge la 50% Presedintele Consiliului Fiscal spune ca evaziunea la TVA este in momentul de fata la 50%, iar o reducere a acesteia cu 10 puncte procentuale (echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut), pana la 40%, nu reprezinta un obiectiv foarte greu de atins. „Cand ai o evaziune atat de mare, nu este atat de greu sa o reduci intr-o anumita masura“, a spus Dumitru. In opinia specialistului, Guvernul ar trebui sa elaboreze un plan pe termen mediu, de trei-cinci ani, pentru reducerea graduala a TVA de la 24% la 19%, atat cat era inainte de declansarea crizei economice in Romania. Reducerea taxei pe categorii de produse O alta varianta luata in calcul de Guvern este reducerea TVA pe categorii de produse, in special pentru alimente. Guvernantii au anuntat in repetate randuri ca vor reduce TVA fie pentru sectorul de legume-fructe, fie pentru cel al carnii. Aceste masuri au fost solicitate de jucatorii din diverse sectoare de activitate dupa ce TVA a fost redusa de la 24% la 9% in sectorul de panificatie.

Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar au cerut ieri ministrului Agriculturii Daniel Constantin sa ia o serie de masuri in sprijinul sectorului, printre care si reducerea TVA. „O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba“, se arata intr-un comunicat al Agrostar. Pentru a aplica o reducere generala a TVA sau o reducere diferentiata pe categorii de produse, Guvernul va trebui sa obtina acordul finantatorilor internationali – Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM), si sa le demonstreze acestora ca masura nu produce un dezechilibru bugetar.

Romania Libera

http://www.romanialibera.ro/economie/companii/cine-castiga-din-reducerea-tva-la-produsele-din-carne-365135


Cine castiga din reducerea TVA la produsele din carne

Reducerea TVA la produsele din carne, anuntata de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anul trecut, este o veste buna pentru consumatori, dar ii nemultumeste pe crescatorii de animale. Acestia avertizeaza ca, in conditiile in care Romania importa tot mai multa carne de porc si vita, aceasta masura va incuraja importatorii de carne, si nu fermierii romani.

Crescatorii de animale solicita ca, pe langa reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele din carne, sa fie luata in considerare si acordarea unor facilitati pentru cresterea animalelor. „De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?“, spune Horatiu Raicu, secretarul general al Federatiei AGROSTAR.

Fermierii arata ca, pe fondul scaderii efectivului de animale, Romania este obligata sa importe din ce in ce mai multa carne de porc si vita. Din datele Ministerului Agriculturii, in 2006 efectivul de porcine era de circa 6,8 milioane de capete, iar in 2013 acesta s-a diminuat la aproximativ 4 milioane. O scadere s-a inregistrat si la bovine, in 2006 efectivul fiind de 3 milioane de capete, iar sapte ani mai tarziu, doar de 2,2 milioane de capete. In aceste conditii, importurile de carne de porc au ajuns in 2013 la aproape 270 milioane de euro, ceea ce reprezinta 7% din totalul ali-mentelor achizitionate din strainatate. Numai in primele trei luni ale anului trecut am importat carne de porc din Germania, Ungaria si Spania in valoare de 35 de milioane de euro. „Efectivul de animale s-a redus atat din cauza scaderii puterii de cumparare, cat si din cauza pretului mare de cost. Preturile din Romania sunt mai mari, de exemplu, decat cele din Germania sau Ungaria, unde fermierii primesc subventii agricole considerabil mai mari. Chiar si subventia pentru motorina este mai mare in aceste tari. In plus, fermierii unguri beneficiaza si de un ajutor la export. Atunci ei au costuri mai mici si te scot de pe propria piata“, sustine Toader Neata, presedintele Asociatiei Generale a Crescatorilor de Taurine din Romania.

Subventiile ajung cu intarziere la fermieri

O alta nemultumire a agricultorilor este legata de modul in care se face plata subventiilor. „Statul plateste cu intarziere subventiile si ne obliga astfel sa apelam la credite pentru care platim dobanzi. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca bancile incaseaza taxe si comisioane pentru ca suntem obligati sa primim subventiile  prin intermediul institutiilor bancare“, afirma Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Acesta spune ca trebuie clarificata si legea pajistilor, care, in prezent, ofera posibilitatea primarilor sa isi rezolve diferite interese particulare. De aceea, trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor si legalitatea incheierii contractelor de concesiune.

Care vor fi masurile pe care Ministerul Agriculturii le va lua pentru sprijinirea crescatorilor de animale astfel incat scaderea TVA la produsele din carne sa-i incurajeze pe acestia, si nu pe importatori? Pana la inchiderea editiei nu am primit nici un raspuns de la ministerul de resort.   

Agrimedia

http://www.agrimedia.ro/articole/agrostar-cere-rezolvarea-problemelor-din-agricultura

AGROSTAR cere rezolvarea problemelor din agricultura

 

Horaţiu Raicu, secretar general al Federaţiei AGROSTAR

Federatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme In domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca In agricultura.

Federația AGROSTAR

„Am Inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie Insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari Isi apara fermierii si Isi promoveaza produsele, noi suntem In continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu Isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator In raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia“, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu. Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea Incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.

„Cerem revizuirea acordurilor Incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, dar si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat, prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale, cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori“, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, In contextul In care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca Intrebare: cui Ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor, care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin?

„De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare, pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?“, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole, cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita In agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina fara acciza pentru agricultura, ceea ce Inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata In agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate In Romania si cele acordate In statele membre UE. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din UE care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret“, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit In agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare, producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare, sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare.

Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care, pe categorii de produse agricole, stabilesc cuantumul acestora Intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol Intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol In judetul limitrof are un cuantum mai mic, In aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole, prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece, pe langa certificatele de producator, se introduc si carnetele de producator, carnete In care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente, prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

Nu In ultimul rand, propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat In cea mai simpla forma, respectiv PFA (persoana fizica autorizata), Intreprindere individuala, Intreprindere familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole etc., cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri.

Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le Incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA. Prin urmare, acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin PFA si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte, sa creeze premisa ca PFA sa angajeze personal, deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa In acelasi timp si sunt nevoiti sa-si gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

AGROSTAR cere ca In legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind „Unitati Administrativ Teritoriale“. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile, care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea Incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare-dezvoltare. Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole In vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie In atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014-2020, trebuie sa avem In vedere si umplerea „golului“ dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca, pe de o parte, sa absorbim bani, iar pe de alta, sa-i dam Inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba In vedere pregatirea profesionala si salarizarea. Federatia AGROSTAR are In componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

Agricult.ro

http://agricult.ro/

sa

AGROSTAR cere rezolvarea urgenta a problemelor din agricultura

Federatia AGROSTAR, singura federatie reprezentativa pe sectorul agricol, a identificat o serie de probleme In domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca In agricultura.

 

“Am Inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si Isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea Incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor Incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Sustinem ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, In contextul In care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Atunci ne punem fireasca Intrebare: cui Ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? “De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, declara secretarul general al AGROSTAR.

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita In agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce Inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata In agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate In Romania si cele acordate In statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit In agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora Intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol Intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol In judetul limitrof are un cuantum mai mic, In aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete In care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza si credem ca trebuie clarificata.

 

Nu In ultimul rand propunem chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate,  cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat In cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal . Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le Incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa In acelasi timp si sunt nevoiti sa Isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

 AGROSTAR cere ca In legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea Incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole In vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie In atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem In vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa Ii dam Inapoi.

AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba In vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Federatia AGROSTAR are In componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din sectorul privat, cat si din cel bugetar.

 Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.Horatiu Raicu, secretar general Agrostar

 

 

Infolegal.ro

http://www.infolegal.ro/federatia-agrostar-solicita-stimularea-crearii-de-locuri-de-munca-in-agricultura/2015/01/28/

Federatia AGROSTAR solicita stimularea crearii de locuri de munca in agricultura

Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

ministerul-agriculturii“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui dome­niu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi faci­litati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

Se cere renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin banci

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de cre­dite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor cre­dite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, a spus Raicu.

Reducerea TVA pe toata filiera

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Reprezentantii fermierilor sustin ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu se asigura din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Astfel, Federatia spune: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? “De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, a precizat Horatiu Raicu.

Gandeste.org

http://gandeste.org/puncte-de-vedere/fermierii-cer-salvarea-agriculturii-ce-masuri-sunt-necesare/49783/comment-page-1

Fermierii cer salvarea agriculturii. Ce masuri sunt necesare

Reprezentantii agricultorilor spun ca trebuie avut In vedere modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca In agricultura

Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora. Acestea vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am Inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui dome­niu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi faci­litati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem In continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

 Se cere renuntarea la obligativitatea Incasarii subventiilor prin banci

Astfel, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea Incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de cre­dite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor cre­dite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, a spus Raicu.

Reducerea TVA pe toata filiera

O alta problema este cea legata de reducerea TVA la produsele din carne. Reprezentantii fermierilor sustin ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, In contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu se asigura din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import. Astfel, Federatia spune: cui Ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? “De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, a precizat Horatiu Raicu.

Subventionare indirecta a productiei 

Totodata, AGROSTAR cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E. „Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, a spus Raicu.

Se spune ca introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit In agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora Intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. „Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impo­zitare a comercializarii si nu a productiei”, a precizat secretarul ge­neral al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote. Situatia este confuza, fapt pentru care se doreste clarificarea acesteia. Federatia propune chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv PFA (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal. Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de exemplu 200.000 euro pe cifra de afaceri. Se propune si sustine o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin PFA si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele.

De asemenea, se mai cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea Incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii. Totodata, se solicita de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

Reprezentantii fermierilor considera ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi. AGROSTAR sustine si o mai mare aplecare asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Agroazi.ro

http://www.agroazi.ro/stiri/rokmicronews/stirile/agrostar-solicita-madr-diminuarea-tva-la-produsele-alimentare

AGROSTAR solicita MADR diminuarea TVA la produsele alimentare

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) reducerea TVA la produsele alimentare, in paralel cu reglementarea modului de acordare a subventiilor, stabilirea unor masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

"Am Inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem In continuare o piata de desfacere, iar fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La chestiunile mentionate se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia", a declarat secretarul general al federatiei, Horatiu Raicu.

AGROSTAR propune, in primul rand, renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. 'Cerem revizuirea acordurilor Incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori', a mai spus Raicu.

In ceea ce priveste reducerea TVA la produsele din carne, federatia sustine ca acest proces trebuie sa aiba loc pe toata filiera. 'De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?', se intreaba secretarul general al AGROSTAR.

Federatia mai cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole, cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita In agricultura. "Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata In agricultura. Dorim si subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte), dintre cele acordate In Romania si cele acordate In statele membre UE", se precizeaza in comunicat. In final, AGROSTAR propune o mai mare aplecare a specialistilor din Ministerul Agriculturii asupra problemelor salariatilor din sectorul agricol, prin care sa se aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

Jurnalul de afaceri

http://www.jurnaluldeafaceri.ro/cele-mai-mari-probleme-ale-agricultorilor-romani/

Cele mai mari probleme ale agricultorilor romani

Federatia AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a unor probleme cu care se confrunta domeniul, precum modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu.

Renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin banci

Federatia propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece fondurile cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare.

„Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

Reducerea TVA

O alta problema este legata de reducerea TVA la produsele din carne.

AGROSTAR sustine ca reducerea TVA sa se faca pe toata filiera. Desi, patronatul din alimentatie sustine reducerea taxei pe valoarea adaugata la produsele din carne, nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care in tara se cresc foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, din cresterea animalelor nu este asigurat necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import.

„Atunci ne punem fireasca intrebare: cui ii este benefica masura scaderii TVA la produsele din carne? Nu cumva procesatorilor care oricum importa animalele, iar multe din produsele din carne numai carne nu mai contin…? De ce Ministerul Agriculturii nu s-a gandit sa nu mai impoziteze productia, cresterea de animale, creand astfel premisa sustinerii sectorului de crestere a animalelor, fapt ce ar conduce la o materie prima ieftina si numai dupa aceea putem discuta de scaderea TVA-ului la procesare pentru a putea fi siguri de scaderea pretului pe produse?”, a afirmat secretarul general al AGROSTAR.

Subventionare indirecta a productiei agricole

De asemenea, este nevoie de gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul trebuie sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura.

„Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din UE care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu.

Introducerea normei pe venit a creat probleme majore

Totodata, conform sursei citate, introducerea normei pe venit a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura.

„Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare. Mai mult, cuantumul acestora se stabileste la nivelul fiecarui judet de catre Directiile Agricole, care pe categorii de produse agricole stabilesc cuantumul acestora intr-un mod subiectiv si nu obiectiv si acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol. Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al AGROSTAR.

Prin aparitia legii referitoare la certificatele de producator se creeaza si posibilitatea impozitarii produselor agricole prin aplicarea unui impozit pe vanzare, deoarece pe langa certificatele de producator se introduc si carnetele de producator, carnete in care producatorul agricol este obligat sa scrie produsele, cantitatile si preturile cu care acesta le-a comercializat. Prin urmare, impozitul poate fi aplicat pe baza acestor documente prin aplicarea unei cote, iar situatia este confuza si trebuie clarificata.

Neimpozitarea productiei agricole comercializate

Nu in ultimul rand Federatia propune chiar neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal .

„Putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri. Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16 % pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin PFA si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele”, conform patronatului.

Federatia mai cere ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”.

”Beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii”, conform sursei citate.

Rezolvarea statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare

De asemenea, Federatia solicita de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

„Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi”, au mai spus reprezentantii AGROSTAR.

In plus, acestia considera ca este nevoie de o rezolvare a problemelor salariatilor din sectorul agricol care sa aiba in vedere pregatirea profesionala si salarizarea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partea inferioară a machetei

 

Ultima modificare Luni, 16 Martie 2015 23:05

Login pentru a posta comentarii
Go to top