Protestul AGROSTAR in presa

Evenimentul Zilei


http://www.evz.ro/guvernul-s-a-pus-rau-cu-cea-mai-mare-federatie-sindicala-din-domeniul-agricol-peste-2500-de-crescatori-de-animale-protesteaza-in-fata-guvernului.html
Guvernul e in conflict cu cea mai mare federatie sindicala din agricultura: Peste 2.500 de crescatori de animale protesteaza in Piata Victoriei!Peste 2.500 de crescatori de bovine si ovine protesteaza in fata Guvernului. Ei sunt afiliati la AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, care are in componenta peste 45.000 de membri.
Update ora 12:40: O delegatie a protestatarilor a fost primita la Guvern.
Totodata, premierul Victor Ponta l-a certat pe ministrul Agriculturii Daniel Constantin pentru ca nu i-a informat pe crescatorii de animale, care protesteaza in fata Guvernului, ca le-au fost platite subventiile. Citeste mai multe AICI.
Ei sunt nemultumiti de intarzierile existente la plata subventiilor. Negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta, informeaza Agerpres.
Protestatarii sunt membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR.
Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.
Eliminarea cotei de lapte la nivelul UE de la 1 aprilie ar putea duce la disparitia a 60% din fermele de vaci din Romania, estimeaza Federatia Agrostar. "Se doreste distrugerea fermierilor romani. De mai multi ani cerem masuri si nu s-a facut absolut nimic. Marii procesatori deja anunta fermierii ca nu le mai cumpara laptele sau reduc pretul astfel incat producatorul sa nu isi acopere cheltuielile. As da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din judetul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anuntata de Danone ca nu ii mai cumpara laptele. La nivelul tarii sunt numeroase exemple. O sa dam laptele la porci", a declarat recent presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine, vicepresedinte al federatiei Agrostar, Stefan Musca. 


Evenimentul Zilei


http://www.evz.ro/ponta-l-a-tras-de-urechi-pe-ministrul-agriculturii-in-sedinta-de-guvern-de-ce-nu-protesteaza-oamenii-la-dvs-si-protesteaza-la-guvern.html
Ponta l-a tras de urechi pe ministrul Agriculturii: "De ce nu protesteaza oamenii la dvs si protesteaza la Guvern?"

Premierul Victor Ponta l-a certat pe ministrul Agriculturii Daniel Constantin pentru ca nu i-a informat pe crescatorii de animale, care protesteaza in fata Guvernului, ca le-au fost platite subventiile.
"De ce nu protesteaza la dvs si protesteaza la Guvern? Sa-i informati ca sunt banii in cont. (...) Acum cine le plateste drumul pana aici dvs sau liderul de sindicat?", i-a spus Ponta lui Daniel Constantin.
Peste 2.500 de crescatori de bovine si ovine protesteaza in fata Guvernului. Ei sunt afiliati la AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, care are in componenta peste 45.000 de membri.
 Ei sunt nemultumiti de intarzierile existente la plata subventiilor. Negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta.


Pro TV


http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/fermierii-au-protestat-in-fata-guvernului-oamenii-se-tem-ca-noile-masuri-de-la-agricultura-i-ar-putea-scoate-de-pe-piata.html
Fermierii au protestat in fata Guvernului. Oamenii se tem ca noile masuri de la Agricultura i-ar putea scoate de pe piata
Sute de crescatori de ovine afiliati Federatiei Agrostar au protestat, joi, in fata Guvernului.
Oamenii spun ca negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta.
Principalele nemultumiri ale fermierilor sunt legate de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal sau lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.
Sindicalistii sustin ca astfel peste 60 la suta din ferme de vaci vor disparea. Din cauza mitingului, traficul rutier a fost restrictionat in zona Piata Victoriei.
Reactia lui Victor Ponta
"Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pentru cap de animal, "din cauza externe", dar a explicat ca, de joi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane lei.
"Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu proteseteaza la dumneavoastra, de ce potesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu", a aratat premierul.
El i-a cerut, totodata, ministrului Constantin sa prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati.


Digi 24


http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Social/Sute+de+fermieri+sunt+in+Piata+Victoriei+V+Ponta+catre+D+Constan
Sute de fermieri au protestat la Guvern. D. Constantin: Pana la Pasti, statul va achita subventiile
ute de fermieri din toata tara au protestat in fata Guvernului. Crescatorii de animale sustin ca subventiile au intarziat si sunt mai mici anul acesta. Mai mult, statul ii obliga sa plateasca impozit de doua ori pentru aceleasi produse. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca statul va achita subventiile pentru bovine pana la Pasti, in vreme ce subventiile pentru ovine au inceput deja sa fie platite.
ACTUALIZARE 15.45. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat joi ca statul va achita subventiile pentru bovine pana la Pasti, in vreme ce subventiile pentru ovine au inceput deja sa fie platite.
„S-au platit de doua zile subventiile pentru ovine, iar in perioada urmatoare vom sa plati si pentru bovine. Ne-am angajat in fata crescatorilor ca pana la Sarbatorile Pascale vor avea subventiile si pentru bovine”, a afirmat Constantin, dupa o intalnire cu reprezentantii fermierilor din sectorul zootehnic care au protestat joi in Piata Victoriei.
Ministrul a explicat ca intarzierea platilor a fost provocata de cauze externe intrucat accesul Agentiei de Plati la baza de date „a fost restrictionat o anumita perioada”.
„Pentru crescatorii de ovine am primit datele ceva mai devreme si am efectuat platile imediat. Astazi fondurile sunt in conturile fermierilor”, a afirmat Constantin.
„Victor Ponta: Am vazut, exista o nemultumire la fermieri. Domnu' ministru, stiam ca aveti toti banii. De ce sunt nemultumiti fermierii?
Daniel Constantin: Avem toate resursele. A existat o anumita intarziere in plata subventiilor pe cap de animal, din cauze externe, dar le-am explicat deja fermierilor. Cert e ca azi au deja toate fondurile in conturi.
Victor Ponta: Pai daca au banii, de ce protesteaza?
Daniel Constantin: Pentru ca au intarziat putin fondurile.
Victor Ponta: Pai mergeti si spuneti-le ca au banii in cont. Sa ii ia din cont. Si de ce nu protesteaza la dumneavoastra, de ce protesteaza la Guvern?
Daniel Constantin: Pentru ca mai sunt si alte probleme, care nu tin neaparat de Ministerul Agriculturii. Cert e ca 275 de milioane de lei, ieri si azi au intrat in conturi.
Victor Ponta: Va rog sa mergeti sa informati si presa ca banii sunt in conturi si data viitoare sa nu mai existe intarzieri, ca pana la urma oamenii au dreptate. E o diferenta daca ii dai la timp sau o saptamana mai tarziu”.


Hotnews


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19813326-crescatorii-bovine-ovine-protesteaza-fata-guvernului.htm
UPDATE Fermierii protesteaza in fata Guvernului fata de intarzierea platii subventiilor. Victor Ponta, catre Daniel Constantin: Mergeti sa dialogati cu oamenii si sa ii informati ca banii sunt in cont
 Crescatorii de bovine si ovine protesteaza joi in fata Guvernului, dupa ce negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii au esuat. Acestia sunt nemultumiti, printre altele de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor si lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.

UPDATE Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Agriculturii Daniel Constantin, in deschiderea sedintei de Guvern de joi, sa dialogheze cu protestatarii si sa le transmita ca banii pentru subventii sunt in cont si ca urmeaza sa fie acordati.

Protestatarii sunt membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR.

Protestul este autorizat de Primaria Capitalei intre orele 11:00 si 14.00, informeaza Agerpres. Organizatorii au estimat ca la protest participa in jur de 2500 de persoane.

Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.


Mediafax


http://www.mediafax.ro/economic/peste-1-200-de-fermieri-au-protestat-la-sediul-guvernului-si-au-amenintat-ca-vor-reveni-dupa-paste-14103315
Peste 1.200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului si au amenintat ca vor reveni dupa Paste
Peste 1.200 de fermieri au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii, acestia amenintand cu un nou protest dupa Paste.
Peste 1.200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului si au amenintat ca vor reveni dupa Paste
Crescatorii de bovine si ovine au venit la protestul din Piata Victoriei cu talangi, fluiere si vuvuzele si au au afisat bannere pe care au scris "Constantine, nu uita, suferim din cauza ta"; "Ponta, oaia ta e acasa, nu lua pielea de pe-a noastra", "Extraterestii Ponta si Constantin, plecati de pe planeta noastra", precum si desene cu un lup in blana de oaie.
Protestatarii au scandat "Hotii, hotii", "Demisia" si "Constantine, nu uita, azi iti vrem demisia".
Unii dintre protestatari au venit imbracati in blanuri de oaie si purtand pe cap caciuli de astrahan sau clopuri, unii dintre acestia fiind incaltati cu opinci.
Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca oamenii au venit din mai multe judete sa protesteze la Bucuresti din cauza faptului ca intarzierea acordarii subventiei si problemele ridicate de situatia pasunilor si eliminarea cotei de lapte, pe fondul crizei din tarile arabe, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi.
Liderul sindical a mai spus ca, daca nu va exista intelegere la nivelul Guvernului, dupa Paste vor veni sa protesteze la Bucuresti cel putin 10.000 de fermieri.
Stefan Nicolae a adaugat ca o mare problema este ca nu exista o predictibilitatea platii subventiei pe cap de animal, el precizand in acest sens ca subventia a intrat in conturile fermierilor abia miercuri, cu intarziere de mai multe luni.
El a precizat ca, desi Ministerul Agriculturii a promis o subventie pe cap de animal de 38 de lei, banii care au intrat in conturi au fost mai putini, reprezentand numai 28 de lei pentru fiecare animal.
Nicolae a adaugat ca fermierii au o problema si in ceea ce priveste situatia pasunilor care au fost concesionate unor persoane care nu detin animale, desi legea nu permite acest lucru.
"Plata tarzie a subventiilor, problema pasunilor si eliminarea cotei de lapte, la care se adauga si situatia grea din tarile arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi din Romania. Drept urmare, daca nu vom gasi intelegere, dupa Paste, in fata sediului Guvernului vor veni cel putin 10.000 de fermieri", a mai spus Stefan Nicolae.
Protestatarii s-au plans si de faptul ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa impuna noi taxe crescatorilor de animale. Acestia spun ca exista intentia ca vaccinurile pentru animale sa nu mai fie suportate de stat si sa fie achitate fermieri.
In prezent, animalele din ferme sunt vaccinate pe cheltuiala statului, de catre mediciul veterinar de circumscriptie, eliminarea tratamentelor gratuite obligandu-i pe oameni sa scoata din buzunar in jur de 30-40 de lei pentru fiecare oaie, sustin protestatarii.
O delegatie a protestarilor a intrat pentru negocieri in cladirea Guvernului. Fermierii reclama intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar si birocratizarea excesiva.
Premierul Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
"Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.


Antena 3


http://www.antena3.ro/romania/peste-1200-de-fermieri-au-protestat-la-sediul-guvernului-au-anuntat-ca-se-vor-intoarce-in-numar-289186.html
Peste 1200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului. Au anuntat ca se vor intoarce in numar mult mai mare
Peste 1.200 de fermieri au protestat in fata Guvernului timp de 3 ore. Au adus talangi, fluiere si vuvuzele si au afisat bannere pe care au scris "Constantine, nu uita, suferim din cauza ta"; "Ponta, oaia ta e acasa, nu lua pielea de pe-a noastra", "Extraterestii Ponta si Constantin, plecati de pe planeta noastra", precum si desene cu un lup in blana de oaie. Unii dintre protestatari au venit imbracati in blanuri de oaie si purtand pe cap caciuli de astrahan sau clopuri, unii dintre acestia fiind incaltati cu opinci. Au cerut demisia ministrului agriculturii Daniel Constantin

Acestia sunt nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii. Au incheiat protestul, dar au promis ca se vor intoarce dupa Paste cand vor fi cel putin 10.000 de fermieri, conform unui lider de sindicat.

"Plata tarzie a subventiilor, problema pasunilor si eliminarea cotei de lapte, la care se adauga si situatia grea din tarile arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi din Romania. Drept urmare, daca nu vom gasi intelegere, dupa Paste, in fata sediului Guvernului vor veni cel putin 10.000 de fermieri", a mai spus Stefan Nicolae, lider de sindicat.

Premierul Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
"Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a spus ca fermierii si-au primit banii, dar cu intarziere.


Radio Romania Iasi


http://radioiasi.ro/stiri/sute-de-fermieri-au-protestat-la-guvern-ministrul-agriculturii-pana-la-pasti-statul-va-achita-subventiile/
Sute de fermieri au protestat la Guvern. Ministrul Agriculturii: Pana la Pasti, statul va achita subventiile
Ministrul agriculturii le-a dat asigurari crescatorilor de animale care au protestat astazi la sediul Guvernului ca subventiile pentru bovine vor fi achitate pana la Pasti, in timp ce subventiile pentru ovine au inceput deja sa fie platite.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin:
„Am demonstrat acest lucru prin ordinele de plata. Parte din fermieri incasasera deja sumele respective, parte din ei probabil ca ii vor gasi astazi sau maine in conturile lor,  depinde foarte mult de transferul care se face din trezorerie sau din bancile comerciale. Fondurile au fost disponibile in conturile Ministerului Agriculturii, numai ca procedura prin care am avut acces la baza de date a facut sa avem aceasta, zic eu, usoara intarziere si pe buna dreptate fermierii au nevoie de fonduri la timp.”
Cateva sute de crescatori de oi si bovine au protestat in jurul pranzului la Palatul Victoria din Bucuresti, nemultumiti de intarzierile la plata subventiilor, de diminuarea subventiilor pe cap de animal, dar si de lipsa ajutorului din partea statului pentru export.


B1


http://www.b1.ro/stiri/eveniment/daniel-constantin-dupa-intalnirea-cu-protestatarii-din-fata-guvernului-vom-acorda-plati-complementare-pentru-anumiti-fermieri-video-107268.html
Daniel Constantin, dupa intalnirea cu protestatarii din fata Guvernului: Vom acorda plati complementare pentru anumiti fermieri (VIDEO)
Ministrul riculturii, Daniel Constantin, a declarat, dupa o intalnire avuta cu reprezentatii fermierilor care au protestat joi in fata Guvernului, ca in cadrul intrevederii au fost lamurite unele dintre nemultumirile manifestantilor.

Astfel, una dintre nemultumirile protestatarilor era legata de intarzierea platii unor subventii.

”Am discutat pe cateva probleme, pe faptul ca au fost intarziate plati catre crescatorii de bovine si ovine. I-am asigurat pe crescatorii de ovine ca platile au fost facute. Unii dintre ei incasasera deja acesti bani. Au inteles ca intarzierea tine de factori care nu au legatura cu ministerul Agriculturii”, a explicat Daniel Constantin.

”Al doilea motiv de nemultumire este legat de plata pe care au inacasat-o acum, pentru anul 2014 care este usor diminuata fata de 2013. Am explicat acest lucru prin faptul ca exista un acord la nivel european ca platile complementare care se platesc de la bugetul de stat sa scada din anul 2014 pana in anul 2020 de la 100% la 50%. Cea mai drastica scadere fiind in primul an de la aplicare, fiind de la 100% la 50%. Pentru ca exista aceasta scadere agreata de Comsia Europeana, am inaintat deja solicitarea catre CE pentru a avea posibilitatatea, incepand din anul 2015, prentru anumite sectoare, sa acordam plati complementare, plati suplimentare astfel incat crescatorii de ovine, incepand din anul 2015, pe langa plata de la bugetul de stat, vor avea un sprijin suplimantar de aproximativ de 6 euro pe cap si care va crste pana in 2020”, a mai precizat ministrul Agricuturii.

Sute de fermieri au protestat joi in fata Guvernului. Principalele nemultumiri ale crescatorilor de bovine si ovine sunt legate de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal sau lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.


TVR


http://stiri.tvr.ro/peste-2-000-de-fermieri-au-pichetat-sediul-guvernului_58667.html
Peste 2.000 de fermieri au pichetat sediul Guvernului
Peste 2.000 de oieri au venit in Capitala sa picheteze sediul Guvernului. Sunt nemultumiti ca negocierile de saptamana trecuta cu Ministerul Agriculturii n-au adus vreo solutie pentru problemele lor. Spun ca subventiile sunt prea mici si sunt platite cu intarziere. Intre timp, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anuntat in sedinta de Guvern de azi ca subventiile restante au fost achitate.
In Capitala, peste 2.000 de oieri au pichetat sediul Guvernului, nemultumiti de faptul ca plata subventiilor a fost intarziata, iar sumele micsorate.
Oierii insa arata cu degetul si spre primarii, care, spun ei, primesc subventii pe pajisti, fara a avea animale. Nea Ion este dintr-o comuna din Bistrita-Nasaud si are o turma de 600 de mioare. Pajistea luata la licitatia organizata de catre primarie nu ii ajunge.
La Cluj, peste 200 de fermieri au iesit in strada. Miluta Irimies este crescator de oi si vaci in comuna Floresti. El a venit la protest cu un berbec, pe care l-a botezat simbolic Daniel. Fermierul este total nemultumit de banii tot mai putini primiti de la stat.
VIDEO
Declaratii Daniel Constantin, ministrul Agriculturii
In sedinta de Guvern de astazi, ministrul Agriculturii Daniel Constantin l-a informat pe primul ministru Victor Ponta ca, intre timp, plata subventiilor a fost facuta. Cativa reprezentanti ai protestatarilor au fost chemati la discutii.
Oamenii spun ca subventiile nu vin niciodata la timp. Pentru anul 2014, ei ar fi trebuit sa primeasca ajutorul de la stat la inceputul anului.
ORA 14:00 Oierii arata cu degetul si spre primarii, care, spune ei, primesc subventii pe pajisti fara a avea animale. O alta problema care ii deranjeaza pe oieri este lipsa unei strategii nationale pentru producatorii de lapte mici si mijlocii, care, spun ei, vor fi scosi de pe piata odata ce cotele de lapte au fost eliminate de la 1 aprilie.
Totodata multi dintre oieri s-au aratat nemultumiti de monopolul pe care il detin medicii veterinari prin libera practica. Fapt care ingradeste posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar.
Protestul a inceput la ora 11:00 si este autorizat pana la ora 14:00.  Daniel Constantin discuta cu o delegatie a reprezentantilor fermierilor, la Palatul Victoria.
Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva, potrivit Agerpres.
In deschiderea sedintei de Guvern, ministrul Agriculturii a precizat, la solicitarea premierului Victor Ponta, ca agricultorii care protesteaza in fata sediului Guvernului sunt nemultumiti de faptul ca exista intarzieri in ceea ce priveste plata subventiei pe cap de animal.
Exista o nemultumire la fermieri, domnule ministru, stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermierii?, a spus premierul.
Daniel Constantin a raspuns: Avem toate resursele. A existat, intr-adevar, o anumita intarziere in plata subventiilor pentru cap de animal, din cauze externe. Le-am explicat deja fermierilor. Cert este ca astazi au deja toate fondurile in conturi; au intarziat putin. Mai sunt si alte probleme care nu tin de minister.
Premierul a adaugat: Pana la urma oamenii au dreptate - e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai peste o saptamana sau doua mai tarziu.
Daniel Constantin discuta, la momentul transmiterii acestei stiri, cu o delegatie a reprezentantilor fermierilor, la Palatul Victoria.


Olt TV


http://www.olttv.ro/crescatorii-de-animale-au-iesit-in-strada/
Daniel Constantin, dupa intalnirea cu reprezentantii fermierilorCrescatorii de animale au iesit in strada
2.500 de fermieri din toata tara au protestat astazi, la Bucuresti, nemultumiti, printre altele, ca nu si-au primit subventiile pentru animale. Din Olt au participat la protest  aproximativ 40 de crescatori de ovine si bovine. Pentru ca nu s-a ajuns la nicio intelegere, oamenii sunt hotarati sa reia protestul dupa Pasti.
Crescatorii de ovine si bovine au iesit astazi in strada, dupa ce negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul acestei saptamani au esuat. Inarmati cu talangi, fluiere si vuvuzele, ciobanii au afisat bannere si si-au strigat nemultumirile in fata Guvernului. Unii au venit imbracati in blanuri de oaie si purtand pe cap caciuli de astrahan sau clopuri. Nemultumirile protestatarilor sunt: intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015. Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, in deschiderea sedintei de Guvern de azi sa dialogheze cu protestatarii si sa le transmita ca banii pentru subventii sunt in cont si ca urmeaza sa fie acordati.
„Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermierii?” l-a intrebat Ponta pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„A existat, intr-adevar, o anumita intarziere in plata subventiilor pentru cap de animal, din cauze externe, dar le-am explicat deja fermierilor. Cert este ca astazi au deja toate fondurile in conturi, toti fermierii”, a raspuns spus ministrul Agriculturii.
„Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu protesteaza la dumneavoastra, de ce protesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu”, a mai spus premierul.
Dupa trei ore de protest, fermierii s-au intors acasa, dar au promis ca, daca nu li se rezolva toate problemele, se vor intoarce dupa Pasti in numar si mai mare.


Neptun TV


http://www.reporterntv.ro/stire/peste-o-mie-de-fermieri-au-protestat-pentru-intarzierea-subventiilor-fara-sa-stie-ca-banii-le-fusesera-deja-virati
Peste o mie de fermieri au protestat pentru intarzierea subventiilor, fara sa stie ca banii le fusesera deja virati!
Situatie stanjenitoare din lipsa de comunicare. Peste 1000 de crescatori de animale au protestat astazi in fata Palatului Victoria pentru intarzierea subventiilor fara sa stie ca banii le fusesera virati in conturi. Premierul Victor Ponta i-a cerut imediat explicatii ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru aceasta situatie.
Protestele de astazi ale fermierilor au avut loc chiar in timpul sedintei de Guvern. Premierul Victor Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare pregatite.
Le-a dat dreptate fermierilor care au iesit in Piata Victoriei si i-a solicitat ministrului sa le explice acestora ca banii pe care ii astepta sunt deja virati in conturi.
Subventia pe cap de animal le-a fost platita crescatorilor de ovine, iar plata aferenta pentru crescatorii de bovine va fi efectuata saptamana viitoare, a declarat ministrul Agriculturii. Acesta  a explicat ca intarzierea platilor are loc din "cauze externe".
Premierul i-a cerut ministrului Daniel Constantin sa le prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati. Acesta le-a explicat si ca plata primita acum de fermieri este mai mica decat cea aferenta anului 2013 din cauza unei conventii la nivel european.
"Exista un acord la nivel european ca platile complementare care se platesc de la bugetul de stat, sa scada din 2014 pana in 2020 de la 100% la 50%, astfel incat crescatorii de ovine, incepand din anul 2015, pe langa plata de la bugetul de stat, care anul trecut a fost de 38 de lei, anul acesta de 28 de lei, iar anul viitor va fi de 26 de lei, vor avea un sprijin suplimentar de aproximativ 6 euro pe cap", a declarat ministrul Daniel Constantin.
Tot astazi, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei. Premierul a declarat ca este vorba despre personalul si armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va gazdui Romania.
Guvernantii a dat unda verde si pentru reabilitarea unor cladiri emblematice cu risc seismic. De asemenea, premierul Victor Ponta a anuntat ca de maine, 3 aprilie, incepe plata pensiilor, dar si a salariilor bugetarilor, astfel incat banii sa fie incasati inaintea Sarbatorilor de Paste.


Wall-Street


http://www.wall-street.ro/articol/Agricultura/181994/victor-ponta-despre-fermieri-de-ce-protesteaza-la-guvern.html
Victor Ponta, despre fermieri: De ce protesteaza la Guvern? E spatiu mare?
Victor Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare. Premierul a subliniat ca fermierii au dreptate sa protesteze si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
Mai multe sute de fermieri au protestat, joi, in fata Palatului Victoria, chiar in timpul sedinei de guvern, pentru intarzierea platii subventiilor. "Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, scrie Mediafax.
Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pentru cap de animal, "din cauza externe", dar a explicat ca, de joi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane lei. "Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu proteseteaza la dumneavoastra, de ce potesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu", a aratat premierul
El i-a cerut, totodata, ministrului Constantin sa prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati.
Daniel Constantin: Subventia pe cap de animal, platita doar la ovine, La bovine, saptamana viitoare
Subventia pe cap de animal a fost platita crescatorilor de ovine, iar plata aferenta pentru crescatorii de bovine va fi efectuata saptamana viitoare, a anuntat, dupa discutii cu reprezentantii fermierilor, ministrul Agriculturii, care a dat vina pe "cauze externe" pentru intarzierea acestor plati. El a discutat, joi, la Guvern, cu reprezentanti ai fermierilor care au protestat, in fata Palatului Victoria, cu privire la intarzierea subventiilor pe cap de animal.


Curierul National


http://www.curierulnational.ro/Politic/2015-04-03/Constantin%3A+Vom+acorda+plati+complementare+pentru+anumiti+fermieri
Constantin: Vom acorda plati complementare pentru anumiti fermieri

”Am discutat pe cateva probleme, pe faptul ca au fost intarziate plati catre crescatorii de bovine si ovine. I-am asigurat pe crescatorii de ovine ca platile au fost facute. Unii dintre ei incasasera deja acesti bani. Au inteles ca intarzierea tine de factori care nu au legatura cu Ministerul Agriculturii”
Sute de fermieri au protestat joi in fata Guvernului. Principalele nemultumiri ale crescatorilor de bovine si ovine sunt legate de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal sau lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eli¬mi¬narea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, dupa o intalnire avuta cu reprezentantii fermierilor care au protestat joi in fata Guvernului, ca in cadrul intrevederii au fost lamurite unele dintre nemultumirile manifestantilor, informeaza B1.ro. Astfel, una dintre nemultumirile protestatarilor era legata de intarzierea platii unor subventii.
”Am discutat pe cateva proble¬me, pe faptul ca au fost intarziate plati catre crescatorii de bovine si ovine. I-am asigurat pe crescatorii de ovine ca platile au fost facute. Unii dintre ei incasasera deja acesti bani. Au inteles ca intarzierea tine de factori care nu au legatura cu Ministerul Agriculturii”, a explicat Daniel Constantin.
Acord european ca platile complementare platite de la bugetul de stat sa scada
”Al doilea motiv de nemultumire este legat de plata pe care au incasat-o acum, pentru anul 2014, care este usor diminuata fata de 2013. Am explicat acest lucru prin faptul ca exista un acord la nivel european ca platile complementare care se platesc de la bugetul de stat sa scada din anul 2014 pana in anul 2020 de la 100% la 50%. Cea mai drastica scadere, in primul an de la aplicare, fiind de la 100% la 50%. Pentru ca exista aceasta scadere agreata de Comisia Europeana, am inaintat deja solicitarea catre CE pentru a avea posibilitatea, incepand din anul 2015, pentru anu¬mite sectoare, sa acordam plati complementare, plati suplimentare astfel incat crescatorii de ovine, incepand din anul 2015, pe langa plata de la bugetul de stat, vor avea un sprijin suplimentar de aproximativ 6 euro pe cap si care va creste pana in 2020”, a mai precizat ministrul Agriculturii.
Potrivit Federatiei AGROSTAR, printre revendicarile fermierilor se numara: intarzierea la plata subventiilor; diminuarea subventiei pe cap de animal; tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poata incasa in continuare subventii, desi nu au animale; lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015; obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica; pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator; monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibi¬litatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar; birocratizarea excesiva. 


Puterea


http://www.puterea.ro/economie/fermierii-au-protestat-cu-talangi-sub-geamul-lui-ponta-111442.html
Fermierii au protestat cu talangi sub geamul lui Ponta
Peste 1.200 de fermieri au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat ce li s-a promis, ei amenintand cu un nou protest dupa Pasti. Unii dintre protestatari au venit imbracati in blanuri de oaie si purtand pe cap caciuli de astrahan sau clopuri, unii dintre acestia fiind incaltati cu opinci. Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, a declarat ca oamenii au venit din mai multe judete sa protesteze la Bucuresti din cauza faptului ca intarzierea acordarii subventiei si problemele ridicate de situatia pasunilor si eliminarea cotei de lapte pot duce la desfiintarea multor ferme de oi.
Liderul sindical de la Agrostar a mai spus ca, daca nu va exista intelegere la nivelul Guvernului, dupa Pasti vor veni sa protesteze la Bucuresti cel putin 10.000 de fermieri.
Crescatorii de bovine si ovine au venit la protestul din Piata Victoriei cu talangi, fluiere si vuvuzele, precum si desene cu un lup in blana de oaie. Protestatarii au scandat „Hotii, hotii“, „Demisia“ si „Constantine, nu uita, azi iti vrem demisia“. Stefan Nicolae a adaugat ca o mare problema este ca nu exista o predictibilitate a platii subventiei pe cap de animal, el precizand in acest sens ca subventia a intrat in conturile fermierilor abia miercuri, cu intarziere de mai multe luni. El a precizat ca, desi Ministerul Agriculturii a promis o subventie pe cap de animal de 38 de lei, banii care au intrat in conturi au fost mai putini, reprezentand numai 28 de lei pentru fiecare animal. Nicolae a adaugat ca fermierii au o problema si in ceea ce priveste situatia pasunilor care au fost concesionate unor persoane care nu detin animale, desi legea nu permite acest lucru.
Dupa Paste, din nou in strada
„Plata tarzie a subventiilor, problema pasunilor si eliminarea cotei de lapte, la care se adauga si situatia grea din tarile arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi din Romania. Drept urmare, daca nu vom gasi intelegere, dupa Paste, in fata sediului Guvernului vor veni cel putin 10.000 de fermieri“, a mai spus Stefan Nicolae, citat de Mediafax.
Protestatarii s-au plans si de faptul ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa impuna noi taxe crescatorilor de animale. Acestia spun ca exista intentia ca vaccinurile pentru animale sa nu mai fie suportate de stat si sa fie achitate de fermieri. In prezent, animalele din ferme sunt vaccinate pe cheltuiala statului, de catre medicul veterinar de circumscriptie, eliminarea tratamentelor gratuite obligandu-i pe oameni sa scoata din buzunar in jur de 30-40 de lei pentru fiecare oaie, sustin protestatarii.
Premierul Victor Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
„Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?“, l-a intrebat Ponta, in sedinta de Guvern, pe ministrul Agriculturii. Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pe cap de animal, „din cauza externe“, dar a explicat ca, de joi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane de lei. „Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu proteseteaza la dumneavoastra, de ce protesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu“, a aratat premierul.


Evenimentul Zilei


http://www.evz.ro/ministru-certat-de-ponta-in-direct.html
Ministru, certat de Ponta, in direct

Premierul Victor Ponta i-a reprosat ministrului Agriculturii Daniel Constantin ca a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare.
 Mai multe sute de fermieri au protestat, ieri, in fata Palatului Victoria, chiar in timpul sedinei de guvern.
„Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?”, l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii.
„Oamenii au dreptate”
Daniel Constantin i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pentru cap de animal, „din cauze externe”, dar a explicat ca, de ieri, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 de milioane de lei.
„Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu protesteaza la dumneavoastra, de ce potesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu”, a aratat premierul.
Ministrul Agriculturii a anuntat ca statul va achita subventiile pentru bovine pana la Pasti, in vreme ce subventiile pentru ovine au inceput deja sa fie platite.
„Ne-am angajat in fata crescatorilor ca pana la Sarbatorile Pascale vor avea subventiile si pentru bovine”, a afirmat Constantin.


AgroInfo


http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/fermierii-protestatari-cu-subventiile-suntem-mintiti-vanatorii-ne-ucid-cainii-suntem-impozitati-de-doua-ori
Fermierii protestatari: Cu subventiile suntem mintiti, vanatorii ne ucid cainii, suntem impozitati dublu!


Liderii sindicali ai crescatorilor de ovine si caprine care au protestat in Piata Victoriei din Bucuresti s-au intalnit cu ministrul Daniel Constantin si cu prim-ministrul Victor Ponta.
Desi Guvernul era in sedinta saptamanala, premierul si-a rupt din timp ca sa discute cu reprezentantii fermierilor. In memoriul pe care l-au dat primului-ministru si ministrului Agriculturii, crescatorii de animale si-au insirat toate necazurile.Iata care sunt nemultumirile pentru care fermierii au ocupat, timp de trei ore, parcarea din fata Guvernului:
Dumitru Andresoi, 25.000 de oi, Asociatia Crescatorilor de  Ovine Dacia, Hunedoara: Din cauza bolii limbii albastre au scazut preturile de la 10 la 6 lei la kilogramul de carne de oaie in viu. Din 2015, plata pe suprafata vrem sa fie la fermieri, nu la asociatiile fantoma sau la primarii. Nu vrem sa fim obligati sa ne cheme SC Ciobanul SRL pentru ca platim impozite duble oricum. Subventia pe cap de oaie, 28 de lei, este ridicola.
Nicu Loghinescu, 800 de oi, Valcea: Suntem nemultumiti de subventia mica, preturile la animale au scazut, nu merge exportul.
Petru Tica, fermier, 400 de oi, Arad: Am venit aici pentru Daniel Constantin. Ne-a mintit! Ne-a taiat subventia! Nu mai primim 38 de lei pe cap de oaie.
Artenie Rus, fermier, 800 de oi, reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Ovine Chisinau Cris: Ministrul Agriculturii ne minte de 6 luni ca ne da banii! In afara de subventii, care ne dor cel mai tare, mai avem o problema mare cu care ne confruntam: legea fondurilor de vanatoare. Ne impusca cainii pe proprietatea noastra. Mi-a impuscat cainele, l-a belit si l-a agatat de gardul meu. Tot vanatorii au pus otrava pe pasune si mi-au murit 30 de oi. Platim impozit dublu! Platim pe cap de oaie, platim norma de venit, platim cand vindem branza. Vrem doar impozit pe norma de venit.
Ion Stoica, 300 de oi, Sibiu: Sa ne dea subventia ca nu mai avem bani pentru furaje si sa platim ciobanii.
Iata ce spun liderii sindicali ai fermierilor:
Marcel Andrei, Sibiu, presedinte Sindicatul Crescatorilor de Ovine si Caprine: E un prim semnal ca existam si nu vom ceda pana nu ne rezolvam problemele. Noile carnete de producator ne vor obliga sa platim de doua ori impozit, unul de 21,5% pe norma de venit si altul pe carnete, legea pajisitlor, legea fondurilor de vanatoare, intarzierea subventiilor sunt necazurile noastre.
Stefan Nicolae, Bucuresti, presedinte Federatia AGROSTAR: Noi dorim ca fermierii pe noua Politica Agricola Comuna sa-si primeasa subventiile pe pajisti si nu sa mearga acesti bani la niste asociatii fantoma. Cuantumul subventiei (ajutorul national tranzitoriu n.r.) sa fie 38 de lei pe cap de oaie si capra, asa cum ne-a promis ministrul Agriculturii. Asociatiile reprezentative sa faca parte din Consiliul Consultativ al ANSVSA, sa participe la luarea deciziilor. Sa fie reglementate taxele pe care le percep medicii concesionari de la crescatorii de animale.


Agroinfo


http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/ministrul-daniel-constantin-promite-ca-subventiile-vor-fi-platite-si-crescatorilor-de-bovine-pana-de-paste
Ministrul Daniel Constantin promite ca subventiile vor fi platite si crescatorilor de bovine pana de Paste
Efectele protestului fermierilor sunt alte promisiuni din partea Ministerului Agriculturii. Liderii sindicali spun ca, pentru o parte dintre problemele lor, li s-au promis solutii.
Ministrul Daniel Constantin i-a spus premierului Victor Ponta, in sedinta de Guvern, ca s-au virat deja 275 de milioane de lei pentru crescatorii de ovine. Mai mult, ministrul promite ca pana de Paste vor avea ajutoarele nationale tranzitorii, aferente anului trecut, si crescatorii de bovine. Desi abia s-a pus la punct baza de date a ANSVSA cu animalele eligibile la plata din sectorul ovine si caprine. Angajatii APIA au fost nevoiti sa munceasca si la sfarsit de saptamana ca sa o scoata la capat.

Marcel Andrei, lider sindical al fermierilor, spune ca o parte dintre necazurile fermierilor par sa aiba rezolvare. Normele metodologice la Legea pajistilor, Legea fondurilor de vanatoare si eliminarea intarzierilor la plata subventiilor vor fi rezolvate, asa ne-a promis ministrul. Au ramas inca in discutie probleme legate de pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, dar si de monopolul detinut de medicii veterinari concesionari.
Liderii fermierilor se vor intalni in zilele urmatoare cu reprezentanti ai ANSVSA si Ministerul Finantelor pentru gasirea solutiilor la problemele care nu tin de Ministerul Agriculturii.


Europa Fm


http://www.europafm.ro/stiri/interne/crescatorii-de-animale-protesteaza-in-fata-guvernului~n83807/
Crescatorii de animale protesteaza in fata Guvernului
Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal dar si de tergiversarea aprobarii normelor la Legea pajistilor.
Actul normativ le-ar permite primariilor sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale.
In plus, crescatorii de bovine si ovine reclama lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte.
Ei ar urma sa fie scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, masura care a intrat in vigoare pe 1 aprilie.
Fermierii sunt nemultumiti si de monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica: din aceasta cauza, ei nu-si pot alege medicul veterinar.
Protestul din Piata Victoriei este autorizat pana la ora 14.00.


Stiriagricole.ro


http://www.stiriagricole.ro/ponta-l-a-certat-pe-constantin-pentru-protestul-fermierilor-ce-a-uitat-premierul-22847.html
Ponta l-a certat pe Constantin pentru protestul fermierilor. Ce a uitat premierul?
Premierul Victor Ponta i-a atras atentia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la protestul ciobanilor, care a avut loc in fata sediului Guvernului.
„Domnul ministru, stiam ca aveti toti banii… De ce sunt suparati ferimierii?”, l-a intrebat Ponta pe Constantin.
Ministrul a explicat faptul ca a fost o mica intarziere la plata subventiilor, insa acum banii sunt in cont si vor fi facute platile.
„Daca au banii de ce protesteaza? De ce nu protesteaza la dvs. ca e mai mult loc, de ce protesteaza la Guvern?”, a continuat Ponta pe un ton dojenitor.
Insa, plata ajutoarelor nationale tranzitorii s-a realizat, APIA platind pe 31 martie toate subventiile. Crescatorii de bovine mai au insa de asteptat pentru ca, la fel ca si in cazul platilor ANT pe ovine, au fost mari intarzieri in ceea ce priveste actualizarea situatiei cu privire la numarul de animale, care, potrivit unor informatii vehiculate in piata, ar fi fost cauzata de functionarea defectuoasa a Sistemului National de Identificare a Animalelor (SNIA), gestionat de ANSVSA, institutie care se afla in subordinea primului ministru.
O alta nemultumire a crescatorilor de ovine a fost legata de cuantumul subventiilor. Acestia spun ca li s-au promis 38 de lei/cap de animal si ca platile ar fi trebuit efectuate in noiembrie 2014 sau februarie 2015, in schimb au primit 28 de lei/cap de animal la finele lunii martie.
De asemenea, oierii au cerut si ca ANSVSA sa le permita sa isi vanda marfa fara atat de multe avize care atesta ca aceasta este sigura pentru consumul populatiei, eliminarea sau scaderea unor taxe si impozite, precum si eliminarea carnetului de comercializare, in conditiile in care acesta a fost cerut in repetate randuri tocmai de asociatiile producatorilor.
O alta problema a ciobanilor este teama de Fisc. Daca in Uniunea Europeana tendinta de fiscalizare a producatorilor agricoli este clara, in Romania numarul crescatorilor de ovine care au renuntat la formele juridice pentru a-si comercializa marfa ca persoana fizica a crescut.
La fel, pe fondul acordarii subventiilor la ovine si caprine, din bugetul de stat, efectivele au sporit cu circa 10 milioane de capete si, conform normelor europene, suma alocata se imparte la toti beneficiarii eligibili. Tot ca urmare a sporirii efectivelor, s-a ascutit si concurenta pentru pajistile si pasunile detinute de primarii, astfel ca si tarifele au urcat.


Libertatea


http://www.libertatea.ro/detalii/articol/protest-manifestare-crescatori-ovine-bovine-negocieri-ministerul-agriculturii-guvern-530673.html
Ce nu s-a vazut la protestul crescatorilor de ovine si bovine din buricul Capitalei
Peste 2500 de crescatori de ovine si bovine din sindicatele afiliate la Agrostar au protestat, ieri, in fata Guvernului, nemultumiti ca negocierile cu Ministerul Agriculturii au esuat.
Oamenii isi primesc cu intarziere subventiile, iar unele dintre acestea s-au diminuat pe cap de animal. In plus, se tot amana aprobarrea normelor metodologice pentru Leagea pasunilor, astfel incat primariile sa poata incasa subventii chiar daca nu au animale, iar crescatorii sunt nemultumiti ca nu-si pot alege medicul veterinar.
Unii dintre manifestanti au vrut cu tot dinadinsul sa iasa in eveidenta. Printre protestatari se aflau unii costumati ca in urma cu zeci de ani, cu opinci lucrate manual si cu mitoase facute din blana de oaie. Tehnologia a ajuns si printre ciobani astfel ca multi dintre cei care au venit la protest afisau telefonae de ultima generatie. Altii au purtat pancarte, de pe care animalele domestice implorau sa le bage si pe ele guvernantii in seama. 


Ziarul de Roman


http://www.ziarulderoman.ro/80832/fermierii-nemteni-au-protestat-in-centrul-capitalei/
Fermierii nemteni au protestat in centrul Capitalei
Crescatorii de animale de la Asociatia “Miorita” au protestat in fata Guvernului, alaturi de fermieri din toata tara.
Crescatorii de animale au luat cu asalt, joi, centrul Capitalei, nemultumiti ca Guvernul nu le-a solutionat revendicarile. “Fermieri in Romania, nu capsunari in Spania”, “Respect pentru fermieri”, “Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati” – sunt cateva mesaje ale protestatarilor. Unul dintre acestia a adus cu sine un berbec, pe nume Daniel, despre care a afirmat ca a venit la protest pentru a-si cere drepturile. De asemenea, femierii au adus sticle cu lapte, spunand ca, decat sa-l vanda la pret mic procesatorilor, mai bine il dau gratis la populatie.
Printre miile de fermieri care au participat la manifestatie s-au aflat si reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine “Miorita” – Neamt. Acestia au protestat impotriva membrilor Guvernului, dupa ce negocierile cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu au avut rezultatele scontate. In principal, crescatorii de bovine si ovine sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, de diminuarea subventiei pe cap de animal sau de lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, acestia din urma riscand sa fie scosi de pe piata dupa eliminarea cotelor de lapte. Daca nu va exista intelegere la nivelul Guvernului, dupa Pasti vor veni sa protesteze la Bucuresti cel putin 10.000 de fermieri.
Premierul Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite. “Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermierii?”, l-a intrebat Victor Ponta, in sedinta de guvern de joi, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a spus ca fermierii si-au primit banii, dar cu intarziere.


Gandul


http://www.gandul.info/stiri/peste-1-200-de-fermieri-au-protestat-la-sediul-guvernului-unii-au-venit-in-cojoc-si-opinci-si-au-fost-acompaniati-de-oi-14103323
Peste 1.200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului. Unii au venit in cojoc si opinci si au fost acompaniati de oi
de Andrei Dumitrescu - Mediafax Publicat la: 02.04.2015 14:12 Ultima actualizare: 02.04.2015 14:13
Peste 1.200 de fermieri au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si are o valoare mai mica decat a promis ministrul Agriculturii, acestia amenintand cu un nou protest dupa Paste.
Crescatorii de bovine si ovine au venit la protestul din Piata Victoriei cu talangi, fluiere si vuvuzele si au au afisat bannere pe care au scris "Constantine, nu uita, suferim din cauza ta"; "Ponta, oaia ta e acasa, nu lua pielea de pe-a noastra", "Extraterestii Ponta si Constantin, plecati de pe planeta noastra", precum si desene cu un lup in blana de oaie.
Protestatarii au scandat "Hotii, hotii", "Demisia" si "Constantine, nu uita, azi iti vrem demisia".
Unii dintre protestatari au venit imbracati in blanuri de oaie si purtand pe cap caciuli de astrahan sau clopuri, unii dintre acestia fiind incaltati cu opinci.
Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca oamenii au venit din mai multe judete sa protesteze la Bucuresti din cauza faptului ca intarzierea acordarii subventiei si problemele ridicate de situatia pasunilor si eliminarea cotei de lapte, pe fondul crizei din tarile arabe, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi.
Liderul sindical a mai spus ca, daca nu va exista intelegere la nivelul Guvernului, dupa Paste vor veni sa protesteze la Bucuresti cel putin 10.000 de fermieri.
Stefan Nicolae a adaugat ca o mare problema este ca nu exista o predictibilitatea platii subventiei pe cap de animal, el precizand in acest sens ca subventia a intrat in conturile fermierilor abia miercuri, cu intarziere de mai multe luni.
El a precizat ca, desi Ministerul Agriculturii a promis o subventie pe cap de animal de 38 de lei, banii care au intrat in conturi au fost mai putini, reprezentand numai 28 de lei pentru fiecare animal.
Nicolae a adaugat ca fermierii au o problema si in ceea ce priveste situatia pasunilor care au fost concesionate unor persoane care nu detin animale, desi legea nu permite acest lucru.
"Plata tarzie a subventiilor, problema pasunilor si eliminarea cotei de lapte, la care se adauga si situatia grea din tarile arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiintarea multor ferme de oi din Romania. Drept urmare, daca nu vom gasi intelegere, dupa Paste, in fata sediului Guvernului vor veni cel putin 10.000 de fermieri", a mai spus Stefan Nicolae.
Protestatarii s-au plans si de faptul ca Ministerul Agriculturii intentioneaza sa impuna noi taxe crescatorilor de animale. Acestia spun ca exista intentia ca vaccinurile pentru animale sa nu mai fie suportate de stat si sa fie achitate fermieri.
In prezent, animalele din ferme sunt vaccinate pe cheltuiala statului, de catre mediciul veterinar de circumscriptie, eliminarea tratamentelor gratuite obligandu-i pe oameni sa scoata din buzunar in jur de 30-40 de lei pentru fiecare oaie, sustin protestatarii.
O delegatie a protestarilor a intrat pentru negocieri in cladirea Guvernului. Fermierii reclama intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar si birocratizarea excesiva.
Premierul Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
"Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pe cap de animal, "din cauza externe", dar a explicat ca, de joi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane de lei.
"Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu proteseteaza la dumneavoastra, de ce potesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu", a aratat premierul.
El i-a cerut, totodata, ministrului Constantin sa prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati.


Bursa


http://www.bursa.ro/crescatorii-de-bovine-si-ovine-protesteaza-in-fata-guvernului-265745&s=miscellanea&articol=265745.html
DANIEL CONSTANTIN:
"Subventia pe cap de animal a fost platita doar la ovine, iar saptamana viitoare si pentru bovine"
BURSA 02.04.2015

E.D.
 
   *  ACTUALIZARE 16:20
     Subventia pe cap de animal a fost platita crescatorilor de ovine, iar plata aferenta pentru crescatorii de bovine va fi efectuata saptamana viitoare, a anuntat, dupa discutii cu reprezentantii fermierilor, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a dat vina pe "cauze externe" pentru intarzierea acestor plati.
     Ministrul a discutat, joi, la Guvern, cu reprezentanti ai fermierilor care au protestat, in fata Palatului Victoria, cu privire la intarzierea subventiilor pe cap de animal.
     "I-am asigurat pe crescatorii de ovine ca platile au fost deja facute. Am demonstrat acest lucru prin ordinele de plata. Parte din fermieri incasesera deja sumele respective, parte din ei ii vor gasi astazi sau maine in conturile lor, depinde foarte mult de transferul care se face din trezorerie sau din bancile comerciale", a aratat Constantin.
     Acesta a adaugat ca, pana la Pasti, vor fi platite si subventiile pentru ovine.
     "Ne-am angajat in fata crescatorilor ca, pana la sarbatorile pascale, vor avea subventiile si pentru bovine. Pentru crescatorii de bovine, vom primi datele luni, iar saptamana viitoare vor fi facute viramentele pentru acestea", a asigurat Constantin.
     El a motivat intarzierile la aceste plati prin "cauze externe", respectiv accesul restrictionat la baze de date.
     "Fondurile au fost disponibile in conturile Ministerului Agriculturii, numai ca procedura prin care am avut acces la baze de date a facut sa avem aceasta usoara intarziere. Exista cauze externe. Accesul pe care Agentia de Plati l-a avut la baza de date a fost restrictionat o anumita perioada. Pentru crescatorii de ovine am primit datele ceva mai devreme", a explicat ministrul Agriculturii.
     Constantin a aratat ca a mai discutat cu fermierii despre inceperea in toamna a campaniei de vaccinare pentru asa-numita boala a "limbii albastre", despre reglementari mai stricte privind certificatul de producator si despre exportul de carne in tarile arabe.
     (E.D.)
     ---
     *  ACTUALIZARE 16:11 Revendicarile crescatorilor au ramas nerezolvate
     Cei aproximativ 2.000 de crescatori de bovine si ovine au incheiat joi dupa-amiaza protestul din Piata Victoriei, insa unele dintre revendicari, precum cea referitoare la pericolul dublei impozitari, au ramas nerezolvate.
     "In urma discutiilor pe care le-am avut cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, am reusit sa obtinem rezultate favorabile in ceea ce priveste aprobarea Normelor metodologice la Legea pajistilor, Legea fondurilor de vanatoare si eliminarea intarzierilor la plata subventiilor. Au ramas inca in discutie probleme legate de pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, dar si de monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar. Am stabilit ca, in perioada urmatoare, sa ne intalnim cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Finantelor si ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru a clarifica aceste aspecte. In orice caz, de acum incolo n-o sa mai stam linistiti. O sa mentinem o stare de presiune pe factorii de decizie, pana cand problemele cu care ne confruntam vor fi rezolvate", a spus Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine.
     (E.D.)
     ---
     * ACTUALIZARE 13:28 Ponta: "Fermierii au dreptate, dar au banii/ De ce protesteaza la Guvern? E spatiu mare?"
     Premierul Ponta s-a aratat deranjat de faptul ca Ministerul Agriculturii a intarziat plata subventiilor pe cap de animal, desi avea fondurile necesare, aratand ca fermierii au dreptate sa protesteze, si i-a solicitat ministrului de resort sa le explice ca, intre timp, subventiile au fost platite.
     "Am vazut ca exista o nemultumire la fermieri, domnul ministru! Stiam ca aveti toti banii, de ce sunt nemultumiti fermieri?", l-a intrebat Ponta, in sedinta de guvern, pe ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
     Acesta i-a raspuns ca a existat, intr-adevar, o anumita intarziere la plata subventiilor pentru cap de animal, "din cauze externe", dar a explicat ca, de azi, fermierilor le-au fost achitate in conturi toate fondurile, fiind platite circa 275 milioane lei.
     "Daca au banii, de ce protesteaza? Pai, mergeti si spuneti-le ca au banii in cont, sa-i ia din cont. Si de ce nu protesteaza la dumneavoastra, de ce protesteaza la Guvern? E spatiu mai mare? Data viitoare sa incercam sa nu mai existe intarzieri! Pana la urma, oamenii au dreptate, e o diferenta daca ii dai la timp sau daca ii dai cu peste o saptamana sau doua mai tarziu", a aratat premierul.
     El i-a cerut, totodata, ministrului Constantin sa prezinte fermierilor care protesteaza la Guvern "extrasul bancar" cu banii virati.

     Politia a inchis circulatia in Piata Victoriei, astazi, dupa ce crescatorii de bovine si ovine au anuntat ca vor protesta in fata Guvernului, in urma esecului din negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii.
     Protestul este autorizat de Primaria Capitalei intre orele 11:00 si 14.00. Organizatorii au estimat ca la protest participa in jur de 2500 de persoane.
     Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poata incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva.
     Protestatarii sunt membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR.
     Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar /Stiri de Sibiu


http://www.stiridesibiu.ro/?p=18313
Peste 100 de fermieri sibieni la protest, in fata Guvernului
Stiri de Sibiu, 02.04.2015; 81 vizualizari
Aproximativ 140 de fermieri din judetul Sibiu au ajuns, joi, in capitala si protesteaza in fata Guvernului. Sibienii s-au alaturat altor 2.000 de crescatori de bovine si ovine care proteaza in Bucuresti dupa ce negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii nu esuat.
”De la Sibiu am plecat cu trei autocare. Suntem aproximativ 140 de fermieri suparati. Am iesit in strada pentru ca totul este bataie de joc la adresa noastra, incepand cu certificatele de producator, care inseamna practic o dubla impozitare, si terminand cu subventiile pe care ni le-au dat acum, ca sa nu iesim in strada, dar diminuate cu 20%”, a precizat pentru stiridesibiu.ro Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR.
Crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva, potrivit agerpres.ro.
Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.
Protestul a inceput la ora 11.00 si a fost autorizat pana la ora 14.00


Nasul TV


http://www.nasul.tv/2015/04/02/protest-de-amploare-mii-de-persoane-in-fata-guvernului/
PROTEST de amploare | Mii de persoane in fata Guvernului
Redactia • Publicat: 2 Apr 2015, 12:13 • Actualizat: acum 13 ore • 1436 vizualizari •
Politia a inchis circulatia in Piata Victoriei, joi, 2 aprilie, din cauza unui protest de amploare. Circa 2.500 de crescatori de bovine si ovine vor protesta joi, de la ora 11.00, in fata Guvernului, dupa ce negocierile cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de la inceputul saptamanii nu au avut ca rezultat rezolvarea problemelor cu care acestia se confrunta.
Protestatarii sunt membri ai Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania si Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, afiliate la Federatia AGROSTAR. Protestul este autorizat de Primaria Capitalei pana la ora 14.00.
Potrivit Agerpres, crescatorii de animale sunt nemultumiti de intarzierea la plata subventiilor, diminuarea subventiei pe cap de animal, tergiversarea aprobarii Normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica, pericolul dublei impozitari prin atestatul de producator si carnetul de producator, monopolul detinut de medicii veterinari de libera practica, acest fapt ingradind posibilitatea crescatorilor de animale de a-si alege medicul veterinar, precum si de birocratizarea excesiva.
Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat si din cel bugetar.


Prima TV


http://www.primatv.ro/stiri-focus/protest-cu-talangi.html
Protest cu talangi
In fata guvernului au rasunat astazi vuvuzele, fluiere si talangi. A fost modul in care au protestat peste 1200 de crescatori de bovine si ovine din toata tara . Fermierii sunt nemultumiti ca subventia pentru animalele pe care le detin este platita cu intarziere si este mai mica fata de anii trecuti. Dupa trei ore, reprezentantii crescatorilor de animale au fost chemati la negocieri.Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:58

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

Go to top