Agrostar in presa

Evenimentul Zilei

http://www.evz.ro/anul-agricol-viitor-deja-compromis-despagubirile-pentru-seceta-pot-veni-prea-tarziu.html

Anul agricol viitor, deja compromis? Despagubirile pentru seceta pot veni prea tarziu

Pentru a nu „rata” si anul agricol 2016, fermierii au nevoie de facilitati, care sa ii ajute macar pentru insamantarile din toamna. Pentru multi dintre ei ajutoarele ar putea veni insa prea tarziu. Desi poate parea o abordare care tine de trecut, subventiile de la stat sunt cele care au ajutat majoritatea tarilor UE sa puna bazele unei agriculturi moderne, care nu mai depinde de vreme.

 

Zilele trecute, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, promitea acordarea de ajutoare pentru seceta, dupa ce va avea loc o evaluare a pagubelor produse de arsita din 2015. Insa, remarca o parte din reprezentantii din sectorul agricol, exista o multime de „poate” in promisiunile ministrului. In primul rand, banii depind de existenta sumelor necesare la viitoarea rectificare bugetara. Totodata, in cazul marilor fermieri, va fi nevoie si de acordul Uniunii Europene, asa incat sumele ar putea veni tarziu, de abia la anul. Intrebarea care se ridica este: pentru a nu avea si un 2016 compromis, de unde fac rost fermierii de bani pentru culturile de toamna, de altfel singurele care au mai scos la lumina si anul agricol in curs.

Ministrul Agriculturii: Incercam sa dam banii in acest an

Alte state trateaza mult mai serios problema agriculturii decat o face guvernul roman, considera Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). „Acolo, agricultura este considerata o problema de siguranta nationala, asa cum era si in Romania inainte de 1989. La noi, agricultorii sunt tratati cu sictir, cu nepasare”, a declarat Baciu pentru EVZ. Femierii romani nu au resurse proprii sa-si acopere cheltuielile cu insamantarile de toamna daca Guvernul nu le acorda despagubiri dupa seceta din acest an. „Nu au incotro, vor trebui sa se descurce. Probabil multi vor face imprumuturi, dar nu toti au ceasta posibilitate”, a explicat seful LAPAR. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat pentru EVZ ca stie de aceasta problema si va face tot posibilul ca fermierii sa primesca banii in acest an. „Trebuie sa asteptam acordul Comisiei Europene pentru ajutoarele mai mari de 15.000 de euro, altfel nu avem voie. Sper ca vom da banii in acest an”, a afirmat Constantin.

Florin Istrate, fost vicepresedinte Agrostar si directorul Centrului Regional de Formare si Consiliere de la Targoviste spune insa ca de aceasta seceta se stia de multa vreme, iar autoritatile trebuia sa fie pregatite cu masuri. „Macar de impozitul agricol daca ne-ar scuti in acest an. Nu este o suma mare, dar ar mai ajunge pentru insamantari”, a comentat acesta pentru EVZ. Deocamdata, nu se stie insa ce fonduri sunt necesare pentru a acoperi aceste facilitati. O decizie ar trebuie sa apara cat de curand, inainte de plata impozitului, care se face toamna.

Nu se iriga si pentru ca e scump

Despagubirile ar fi insa doar rezolvarea din ceasul al 13-lea, pentru sectorul agricol. Probleme care cronicizeaza sistemul puteau fi rezolvate din timp, pentru a nu se ajunge aici.

Astfel, paradoxal, desi in unele zone exista sisteme de irigatii, pamantul nu primeste apa suficienta pentru ca este scumpa „la pret de apa minerala”, cum scriu cei de la Agrostar intr-un comunicat. Multe state subventioneaza apa pentru irigatii in proportie de 100% pentru ca este considerata o problema de mediu. „Acolo, unde exista un deficit de apa, se remediaza rapid problema, fiind vazuta ca una de mediu”, a explicat Baciu. Florin Istrate spune ca pompele invechite consuma mult curent electric, si de aceea este scump sa irigi. O rezolvare oficiala ar exista, dar este pe termen lung. „Prin PNDR, am alocat, incepand cu 2012, 128 milioane de euro pentru irigatii, iar din iulie 2015 am inceput sa oferim alte 435 milioane de euro suplimentar. Proiectele sunt implementate in proportie de 75% si vor rezolva problema infrastructurii secundare”, a declarat Constantin pentru EVZ.

Motorina, subventionata cu 50% „la altii”

O alta problema delicata cu care se confrunta agricultorii romani, pretul motorinei, este rezolvata eficient in alte state printr-un discount de 50%. „La noi, trebuie sa stam si 10 luni pana primim subventia pe motorina, care si asa e mica. Practic, timpul de asteptare aproape ca anuleaza reducerea de pret oferita”, a afirmat Baciu.

Prognoze surpriza

O problema majora este reprezentata si de prognoza meteo, care ii lasa de multe ori, la propriu, cu ochii in soare pe agricultori asa incat rareori acestia pot lua masuri minime de precautie pentru ce va urma. „Cateodata, cei de la INMH pare ca nu au nicio responsabilitate. In Bacau, pe malul stang al Siretului, nu a plouat, desi prognoza meteo arata cu totul altceva”, a declarat Baciu.

Bursa

http://www.bursa.ro/ponta-cere-inceperea-evaluarii-pierderilor-din-agricultura-276654&s=macroeconomie&articol=276654.html

Ponta cere inceperea evaluarii pierderilor din agricultura

 
 

     *  AGROSTAR ii avertizeaza pe producatorii agricoli ca, "in cel mai optimist scenariu", vor primi despagubiri anul viitor
     *  Federatia: "Porumbul, rapita, floarea soarelui, culturile cele mai afectate de seceta"
       Premierul Victor Ponta a cerut, azi, inceperea evaluarii pagubelor din agricultura produse de seceta din acest an, pentru a se acorda ajutor celor care au inregistrat pierderi.
     Victor Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii Daniel Constantin, dupa ce a avut o discutie cu acesta, dar si cu reprezentati ai fermierilor, sa inceapa evaluarea pagubelor produse de seceta, pentru a se adresa Comisiei Europene si a-i despagubi pe agricultori.
     "Sigur ca anul acesta agricultura nu va mai fi asa de bine cum a fost in anii trecuti, nu pe toate tipurile de culturi, dar sunt probleme, asa incat o sa va rog cu reprezentantii asociatilor sa incepeti deja evaluarea pierderilor, sa ne adresam Comisiei Europene si sa-i ajutam pe cei care anul acesta au avut de pierdut, pentru ca sunt aceiasi care, anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, avand agricultura in crestere, ne-au ajutat", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.
     Federatia AGROSTAR ii avertizeaza, printr-un comunicat remis redactiei, pe producatorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei ca, "in cel mai optimist scenariu", vor primi despagubiri anul viitor, iar daca se va intampla "ca in cazul despagubirilor pentru grindina (pe anul 2014, cand multi agricultori afectati nu au primit banii), exista riscul sa nu primeasca nici un ban".
     Secretarul general Agrostar Horatiu Raicu: "Federatia AGROSTAR a aflat cu surprindere ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit cu mai multe organizatii ale producatorilor agricoli, printre acestea neregasindu-se si reprezentanti ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectati de seceta. Intalnirea a avut loc tardiv, in conditiile in care seceta dureaza de mai multe luni si, pana acum, Ministerul Agriculturii nu a parut interesat de aceasta situatie. Desi se stia de luni bune ca va fi o vara secetoasa, nu doar in Romania, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o masura pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit infiintat un Comitet care sa gestioneze situatia. Ministerul ar fi trebuit sa promoveze un act normativ prin care sa fie redus pretul la apa pentru irigatii, in prezent aceasta fiind mai scumpa decat apa minerala. De asemenea, era necesara o monitorizare a suprafetelor si a zonelor afectate".
     Federatia AGROSTAR apreciaza ca, despagubirile, in cazul in care acestea vor fi acordate, "vin prea tarziu", in conditiile in care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrarile de toamna si pentru a cumpara furaje pentru iarna. Federatia sindicala reaminteste ca ministrul Daniel Constantin a declarat ca ajutoarele vor fi acordate in limitele permise de buget.
     Agrostar mai noteaza ca Ministerul "nu face nimic concret pentru irigarea suprafetelor, acolo unde acest lucru ar fi posibil".
     Totodata, Federatia cere o strategie pe termen mediu si lung care sa prevada investitii masive in sistemul de irigatii si infiintarea de perdele de protectie, in contextul in care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.
     "Din datele pe care le detinem noi, in prezent, culturile cele mai afectate de seceta sunt cele de porumb, rapita, floarea soarelui. De asemenea, se confrunta cu probleme si crescatorii de animale", conform sursei.
     AGROSTAR are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. 

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/vegetal/agrostar-despagubirile-pentru-seceta-vin-prea-tarziu-apa-pentru-irigat-este-mai-scumpa-decat-apa-minerala

Agrostar: Despagubirile pentru seceta vin prea tarziu. Apa pentru irigat este mai scumpa decat apa minerala!

Federatia Agrostar apreciaza ca despagubirile pentru seceta promise de ministrul Agriculturii si de Guvern, in cazul in care acestea vor fi acordate, vin prea tarziu, in conditiile in care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrarile de toamna si pentru a cumpara furaje pentru iarna. Agrostar acuza MADR ca nu a luat nici o masura de prevenire a efectelor secetei, desi se stia de luni bune ca va fi o vara secetoasa si ca nu face nimic concret pentru irigarea suprafetelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil.

„Federatia AGROSTAR, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, ii avertizeaza pe producatorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei ca, in cel mai optimist scenariu, vor primi despagubiri anul viitor, iar daca se va intampla ca in cazul despagubirilor pentru grindina (pe anul 2014, cand multi agricultori afectati nu au primit banii), exista riscul sa nu primeasca nici un ban”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Agrostar.

„Federatia Agrostar a aflat cu surprindere ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit cu mai multe organizatii ale producatorilor agricoli, printre acestea neregasindu-se si reprezentanti ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectati de seceta. Intalnirea a avut loc tardiv, in conditiile in care seceta dureaza de mai multe luni si, pana acum, Ministerul Agriculturii nu a parut interesat de aceasta situatie. Desi se stia de luni bune ca va fi o vara secetoasa, nu doar in Romania, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o masura pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit infiintat un Comitet care sa gestioneze situatia. Ministerul ar fi trebuit sa promoveze un act normativ prin care sa fie redus pretul la apa pentru irigatii, in prezent aceasta fiind mai scumpa decat apa minerala. De asemenea, era necesara o monitorizare a suprafetelor si a zonelor afectate”, sustine secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Despagubirile pentru seceta vor fi acordate „in limitele permise de buget”!

Agrostar reaminteste ca ministrul Daniel Constantin a declarat ca ajutoarele pentru fermierii afectati de seceta vor fi acordate „in limitele permise de buget”:

„Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. (…) Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara, in functie de resursele pe care le primim, sa si acordam aceste despagubiri in 2015”, a spus, recent, ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
"(…) In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana, deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii (comisiile de evaluare a pagubelor). Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire”, a adaugat Daniel Constantin.

In plus, mai sustine reprezentantii Agrostar, „Ministerul Agriculturii nu face nimic concret pentru irigarea suprafetelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil”. Federatia Agrostar cere, inca o data, o strategie pe termen mediu si lung, care sa prevada investitii masive in sistemul de irigatii si infiintarea de perdele de protectie, in contextul in care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.

Din datele Agrostar, in prezent, culturile cele mai afectate de seceta sunt cele de porumb, rapita, floarea soarelui. De asemenea, se confrunta cu probleme si crescatorii de animale.

Ziarul Unirea (Alba)

http://www.radiounirea.ro/agrostar-producatorii-agricoli-care-au-de-suferit-de-pe-urma-secetei-vor-primi-despagubiri-abia-anul-viitor-15687.html

Agrostar : producatorii agricoli, care au de suferit de pe urma secetei , vor primi despagubiri abia anul viitor

„Federatia AGROSTAR, cea mai mare organizatie sindicala din domeniul agricol, ii avertizeaza pe producatorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei ca, in cel mai optimist scenariu, vor primi despagubiri anul viitor, iar daca se va intampla ca in cazul despagubirilor pentru grindina (pe anul 2014, cand multi agricultori afectati nu au primit banii), exista riscul sa nu primeasca nici un ban. Afla mai multe de pe radiounirea.ro .

„Federatia AGROSTAR a aflat cu surprindere ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit cu mai multe organizatii ale producatorilor agricoli, printre acestea neregasindu-se si reprezentanti ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectati de seceta. Intalnirea a avut loc tardiv, in conditiile in care seceta dureaza de mai multe luni si, pana acum, Ministerul Agriculturii nu a parut interesat de aceasta situatie. Desi se stia de luni bune ca va fi o vara secetoasa, nu doar in Romania, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o masura pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit infiintat un Comitet care sa gestioneze situatia. Ministerul ar fi trebuit sa promoveze un act normativ prin care sa fie redus pretul la apa pentru irigatii, in prezent aceasta fiind mai scumpa decat apa minerala. De asemenea, era necesara o monitorizare a suprafetelor si a zonelor afectate”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR apreciaza ca, despagubirile, in cazul in care acestea vor fi acordate, vin prea tarziu, in conditiile in care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrarile de toamna si pentru a cumpara furaje pentru iarna. Reamintim ca, ministrul Daniel Constantin a declarat ca, ajutoarele vor fi acordate in limitele premise de buget.

„Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. (…) Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara, in functie de resursele pe care le primim, sa si acordam aceste despagubiri in 2015”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
(…) In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana, deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii (comisiile de evaluare a pagubelor). Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire”, a adaugat Daniel Constantin.
In plus, Ministerul nu face nimic concret pentru irigarea suprafetelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil. Totodata, Federatia AGROSTAR cere, inca o data, o strategie pe termen mediu si lung, care sa prevada investitii masive in sistemul de irigatii si infiintarea de perdele de protectie, in contextual in care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.
Din datele pe care le detinem noi, in prezent, culturile cele mai afectate de seceta sunt cele de porumb, rapita, floarea soarelui. De asemenea, se confrunta cu probleme si crescatorii de animale”.
Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.
Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Radio Romania Actualitati

http://www.romania-actualitati.ro/ajutoare_pentru_fermierii_ale_caror_culturi_au_fost_afectate_de_seceta-79837

 

Ajutoare pentru fermierii ale caror culturi au fost afectate de seceta

In cadrul sedintei saptamanale de astazi, Executivul a facut o analiza a masurilor ce pot fi luate, iar premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului agriculturii sa inceapa evaluarea pagubelor.  

 

"Sigur ca anul acesta, agricultura nu va mai fi asa de bine cum a fost in anii trecuti. Nu pe toate tipurile de culturi, dar sunt probleme, asa incat o sa va rog, cu reprezentantii asociatiilor, sa incepeti deja evaluarea pierderilor, sa ne adresam Comisiei Europene si sa ii ajutam pe cei care anul asta au avut de pierdut, pentru ca sunt aceiasi care anul trecut, acum doi ani, acum trei ani, avand agricultura in crestere, ne-au ajutat", spune Victor Ponta. 

 

Culturile cele mai afectate de seceta din acest an sunt cele de porumb, rapita si floarea soarelui, dar probleme au si crescatorii de animale, se arata intr-un comunicat al Federatiei sindicale din domeniul agricol - Agrostar. 

 

Tot in sedinta de guvern, premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca saptamana viitoare, Codul fiscal sa fie aprobat si promulgat. 

 

El a precizat ca este important ca taxa pe valoare adaugata sa fie redusa la 20 la suta. 

 

Premierul a discutat astazi despre acest lucru si cu presedintele Klaus Iohannis si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Jurnalul de agricultura

http://www.agrari.ro/agrostar-despagubirile-in-cazul-in-care-acestea-vor-fi-acordate-vin-prea-tarziu-71541/

AGROSTAR : Despagubirile, in cazul in care acestea vor fi acordate, vin prea tarziu

 Federatia AGROSTAR ii avertizeaza pe producatorii agricoli care au de suferit de pe urma secetei ca, in cel mai optimist scenariu, vor primi despagubiri anul viitor, iar daca se va intampla ca in cazul despagubirilor pentru grindina (pe anul 2014, cand multi agricultori afectati nu au primit banii), exista riscul sa nu primeasca nici un ban.

Federatia AGROSTAR a aflat cu surprindere ca ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a intalnit cu mai multe organizatii ale producatorilor agricoli, printre acestea neregasindu-se si reprezentanti ai micilor agricultori, care sunt cei mai afectati de seceta. Intalnirea a avut loc tardiv, in conditiile in care seceta dureaza de mai multe luni si, pana acum, Ministerul Agriculturii nu a parut interesat de aceasta situatie. Desi se stia de luni bune ca va fi o vara secetoasa, nu doar in Romania, ci chiar la nivelul Europei, Ministerul Agriculturii nu a luat nici o masura pentru a diminua efectele secetei. Ar fi trebuit infiintat un Comitet care sa gestioneze situatia. Ministerul ar fi trebuit sa promoveze un act normativ prin care sa fie redus pretul la apa pentru irigatii, in prezent aceasta fiind mai scumpa decat apa minerala. De asemenea, era necesara o monitorizare a suprafetelor si a zonelor afectate”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Federatia AGROSTAR apreciaza ca, despagubirile, in cazul in care acestea vor fi acordate, vin prea tarziu, in conditiile in care agricultorii au nevoie de bani pentru lucrarile de toamna si pentru a cumpara furaje pentru iarna. Reamintim ca, ministrul Daniel Constantin a declarat ca, ajutoarele vor fi acordate in limitele premise de buget.

„Vom incerca sa identificam pierderile pe fiecare fermier in parte si pe suprafetele respective sa intervenim cu despagubiri in limita permisa de bugetul de stat. (…) Aceasta va fi legiferata printr-o Hotarare de Guvern, cel mai probabil in luna septembrie, urmand ca la prima rectificare bugetara, in functie de resursele pe care le primim, sa si acordam aceste despagubiri in 2015”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

(…) In ceea ce priveste despagubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat ca trebuie notificata Comisia Europeana, deoarece valoarea despagubirilor este ceva mai mare. „Pentru fermierii mari, pentru ca valoarea despagubirilor este ceva mai mare, trebuie sa notificam Comisia Europeana dupa ce vom incheia statistica la care lucram cu acele comisii (comisiile de evaluare a pagubelor). Estimam ca raspunsul Comisiei va veni in cateva luni de zile si imediat vom acorda, cel mai probabil la inceputul lui 2016. De asemenea, lucram si la documentele pregatitoare pentru a solicita si CE un ajutor, cu speranta ca il vom si primi, daca nu, exista deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am facut referire”, a adaugat Daniel Constantin.

In plus, Ministerul nu face nimic concret pentru irigarea suprafetelor, acolo unde acest lucru ar fi posbil. Totodata, Federatia AGROSTAR cere, inca o data, o strategie pe termen mediu si lung, care sa prevada investitii masive in sistemul de irigatii si infiintarea de perdele de protectie, in contextual in care fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente.

Din datele pe care le detinem noi, in prezent, culturile cele mai afectate de seceta sunt cele de porumb, rapita, floarea soarelui. De asemenea, se confrunta cu probleme si crescatorii de animale”.

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:56

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

giweather joomla module

Go to top