AGROSTAR IN PRESA

Romania TV

http://www.romaniatv.net/crescatorii-de-animale-ameninta-din-nou-cu-proteste-daca-nu-este-modificata-legea-vanatorii_290393.html

Crescatorii de animale ameninta din nou cu proteste daca nu este modificata Legea vanatorii

Crescatorii de oi iau in calcul reluarea protestelor pentru modificarea Legii vanatorii, atentioneaza reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar, intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

 

'Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015, circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat. Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege', spun reprezentantii crescatorilor de oi, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26 aprilie 2016.

"Degeaba am participat impreuna cu Federatia Agrostar la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face', a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Mii de ciobani au protestat, pe 15 decembrie 2015, la Parlament, fata de prevederile Legii vanatorii, care reduc numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Agrointeligenta

http://agrointel.ro/55445/oierii-se-pregatesc-de-noi-proteste/

Oierii se pregatesc de noi proteste!

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar, ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand din 25 aprilie.

”Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat”, se arata intr-un comunicat de presa al Agrostar.

Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege. Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26 aprilie, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte.

„Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face”, a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/oi/cine-ameninta-cu-proteste-daca-va-trebui-sa-iesim-din-nou-in-strada-o-vom-face

Cine ameninta cu proteste? Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia in calcul reluarea protestelor.

Motivul invocat este acela ca OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25.04.2016.

Intr-un comunicat de presa, Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat.

Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face

Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege. Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26.04.2016, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte.

Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face, declara vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Capital

http://www.capital.ro/crescatorii-de-oi-se-pregatesc-din-nou-de-proteste.html

Crescatorii de oi se pregatesc din nou de proteste

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii care fac referire la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25 aprilie 2016, se arata intr-un comunicat transmis de sindicat.

"Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat", se arata in documentul citat.

Potrivit comunicatului, reprezentantii sindicatului vor ca  Ordonanta de Urgenta 60/2015 sa devina lege. Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26.04.2016, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte. „Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face”,  a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania,  Horia Morutan.

Bursa

http://www.bursa.ro/-crescatorii-de-oi-anunta-noi-proteste-297207&s=miscellanea&articol=297207.html

Crescatorii de oi anunta noi proteste

    Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25 aprilie 2016, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei.
     "Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat", se mentioneaza in comunicat.
      Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26.04.2016, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte.
     "Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face", declara vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan. 

Telgrafonline (Constanta)

http://www.telegrafonline.ro/ciobanii-se-pregatesc-de-noi-proteste

Ciobanii se pregatesc de noi proteste

Social 04 Mai 2016 / 12:38 73 accesari 0 comentarii

Reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar (Federatia nationala a sindicatelor din agricultura, alimentatie, tutun, domenii si servicii conexe), iau in calcul reluarea protestelor, deoarece, spun ei, OUG 60/2015 - ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini - a incetat sa mai produca efecte incepand din 25 aprilie. ”Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie”, se plang crescatorii de animale, intr-un comunicat. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat, se mai plang ei.

Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege. Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru Agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in 26 aprilie, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte, conform reprezentantilor Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine. „Degeaba am participat impreuna cu Federatia Agrostar la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut niciun rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face”, declara vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Monitorul Express (Brasov)

http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=ultora_local&s_id=158320

Ciobanii se pregatesc din nou de proteste

Crescatorii de oi iau in calcul reluarea protestelor pentru modificarea Legii vinatorii, atentioneaza reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar. Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015, circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment sintem in aceeasi situatie. Desi Legea vinatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de ciini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat. Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege', spun reprezentantii crescatorilor de oi.
Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26 aprilie. „Degeaba am participat impreuna cu Federatia Agrostar la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face', a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.
Mii de ciobani au protestat, pe 15 decembrie anul trecut, la Parlament, fata de prevederile Legii vinatorii, care reduc numarul de ciini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stinii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Agerpres

http://www.agerpres.ro/social/2016/05/04/agrostar-crescatorii-de-oi-iau-in-calcul-reluarea-protestelor-pentru-modificarea-legii-vanatorii-13-45-57

Agrostar: Crescatorii de oi iau in calcul reluarea protestelor pentru modificarea Legii vanatorii

miercuri, 4 Mai 2016, 13:45  •  Social
189 afisari

Crescatorii de oi iau in calcul reluarea protestelor pentru modificarea Legii vanatorii, atentioneaza reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar, intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

'Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015, circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat. Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege', spun reprezentantii crescatorilor de oi.

Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26 aprilie 2016.

"Degeaba am participat impreuna cu Federatia Agrostar la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face', a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Mii de ciobani au protestat, pe 15 decembrie 2015, la Parlament, fata de prevederile Legii vanatorii, care reduc numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Observator de Constanta

http://observator.ro/stiri-live-crescatorii-de-animale-ameninta-din-nou-cu-proteste-377230.html

Crescatorii de animale ameninta din nou cu proteste

Crescatorii de oi iau in calcul reluarea protestelor pentru modificarea Legii vanatorii, atentioneaza reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar, informeaza romaniatv.net.

Mii de ciobani au protestat, pe 15 decembrie 2015, la Parlament, fata de prevederile Legii vanatorii, care reduce numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Amos News

http://www.amosnews.ro/crescatorii-de-ovine-se-pregatesc-din-nou-de-proteste-2016-05-04

Crescatorii de ovine se pregatesc din nou de proteste

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR,  ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25.04.2016.

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat.

Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege. Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26.04.2016, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte. „Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face”,  declara vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania,  Horia Morutan.

COMUNICAT AGROSTAR

Obiectiv (Braila)

 http://www.obiectivbr.ro/crescatorii-de-ovine-se-pregatesc-de-proteste_id115012

 Crescatorii de ovine se pregatesc de proteste

• acestia sunt suparati ca in continuare li s-a limitat numarul de caini de paza la stani si perioada de pasunare

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat "Agrostar", a anuntat ca pregateste reluarea protestelor in scandalul limitarii numarul cainilor de paza la stani, intrucat ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, (OUG 60/ 2015), respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte.

Astfel, spune vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan, in perioada urmatoare vor fi organizate proteste, inclusiv blocarea drumurilor nationale.

"Organizatia isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015, circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta - care a expirat -, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat", a precizat sursa citata, subliniind, de asemenea, ca in cazul in care nu se ajunge la nicio rezolvare, membrii vor trece la organizarea de proteste.

 Faclia (Cluj)

http://ziarulfaclia.ro/oierii-se-gindesc-la-reluarea-protestelor-impotriva-legii-vinatorii/

Oierii se gindesc la reluarea protestelor impotriva Legii vinatorii

4 mai 2016 | Articol scris in ECONOMIE

“Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015, circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vinatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de ciini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat. Concret, Ordonanta de Urgenta 60/2015 trebuia sa devina lege”, spun reprezentantii Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la Agrostar. “Degeaba am participat impreuna cu Federatia Agrostar la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face”, a declarat vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan, citat de Agerpres. Reamintim ca mii de ciobani au protestat, in decembrie anul trecut, la Parlament, fata de prevederile Legii vinatorii, care reduc numarul de ciini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stinii si interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

DCnews

http://www.dcnews.ro/crescatorii-de-oi-se-pregatesc-din-nou-de-proteste_504702.html

Crescatorii de oi se pregatesc din nou de proteste

Salveaza PDF Print Comentarii 357 accesari

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii, respectiv literele c si k din aceasta, referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25.04.2016, se precizeaza intr-un comunicat primit la redactie.

Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie.

Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat.

Bursa

Crescatorii de oi anunta noi proteste

 

http://www.bursa.ro/-crescatorii-de-oi-anunta-noi-proteste-297207&s=miscellanea&articol=297207.html

 

     Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia in calcul reluarea protestelor, intrucat OUG 60/ 2015, ordonanta prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vanatorii referitoare la perioada de pasunat si numarul de caini, a incetat sa mai produca efecte incepand cu data de 25 aprilie 2016, potrivit unui comunicat de presa remis redactiei.
     "Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca, desi la protestul organizat in luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescatori de animale au obtinut promisiuni ca problema se va rezolva, in acest moment suntem in aceeasi situatie. Desi Legea vanatorii trebuia sa sufere modificari importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pasunat si de numarul de caini pentru care a fost data ordonanta care a expirat, ci si cu privire la dreptul de proprietate si despagubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat", se mentioneaza in comunicat.
      Proiectul de lege a fost pus in discutia Comisiei pentru agricultura din cadrul Camerei Deputatilor in data de 26.04.2016, practic la o zi dupa ce Ordonanta de Urgenta nu mai producea efecte.
     "Degeaba am participat impreuna cu Federatia AGROSTAR la diferite sedinte ale subcomisiei formate, nu s-a obtinut nici un rezultat. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a modifica aceasta lege. Daca va trebui sa iesim din nou in strada, o vom face", declara vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Horia Morutan.

Adevarul

http://adevarul.ro/economie/afaceri/cultivatorii-cartofi-obligati-cumpere-samanta-obtinuta-propria-productie-tva-20-agrostar-cere-eliminarea-acestei-aberatii-1_5720cc235ab6550cb86673fa/index.html

 

Cultivatorii de cartofi sunt obligati sa cumpere samanta obtinuta in propria productie, cu TVA 20%. Agrostar cere eliminarea acestei aberatii

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar - cere Ministerului Agriculturii si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%.

De asemenea, Agrostar solicita renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha. Federatia sindicala considera ca rezolvarea acestor probleme este cu atat mai importanta cu cat „Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum“. Cum sa cumperi samanta de cartofi din propria ograda „Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania, deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%“, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa. Ce vor cultivatorii Avand in vedere aceasta situatie, Agrostar cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. „Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor“, arata Agrostar. Alt necaz: cantitatile minime la hectar O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi. Regimul fiscal, halucinant Potrivit Agrostar, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. „Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000)“, arata federatia sindicala. Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, „consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry, unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client - exceptie de la regula prevazuta expres de lege“. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul.

Economica.net

http://www.economica.net/aberatia-apia-care-pune-in-pericol-productia-autohtona-de-cartofi-suntem-deja-dependenti-de-importuri_118810.html

Aberatia APIA care pune in pericol productia autohtona de cartofi. Suntem deja dependenti de importuri

27 apr, 15:00 | ECONOMICA.net

Productia autohtona de cartofi este pusa in pericol de aberatiile sistemelor Agentiei de Plati, dar si de legislatia fiscala in vigoare, atrag  atentia Asociatiile de fermieri. Pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat pe produs de la Agentia de Plati pentru Agricultura, acestia trebuie sa-si cumpere propriile seminte cu TVA de 20% sau sa o achizitioneze de la terti, desi si-o pot produce singuri.

Informatiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

 Telegrafonline

http://www.telegrafonline.ro/producatorii-de-cartofi-intampina-probleme

Cer reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta Producatorii de cartofi intampina probleme Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar cer Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, care, spun ei, ar fi obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA de 20%. Mai precis, producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA de 20%, pentru ca la cartofii de samanta nu s-a redus TVA, sustin ei. ”Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania, deoarece niciun producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus ”samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu. Agrostar cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. ”Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor”, a mai spus Raicu. O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impun valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare, potrivit reprezentantilor Agrostar. Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Revista fermierului

http://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/2124-agrostar-vrea-tva-de-9-la-cartoful-de-samanta-la-sprijinul-cuplat-federatia-solicita-scaderea-cantitatii-de-la-20-t-ha-la-15-t-ha-si-posibilitatea-folosirii-semintelor-din-productia-proprie-la-infiintarea-de-noi-culturi.html

AGROSTAR vrea TVA de 9% la cartoful de samanta. La sprijinul cuplat, Federatia solicita scaderea cantitatii de la 20 t/ha la 15 t/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi

Scris de Ionel Vaduva

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (AGROSTAR) cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%, potrivit unui comunicat de presa remis la redactie.

Federatia solicita totodata renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha. Mai mult, sefii AGROSTAR considera ca rezolvarea acestor probleme este cu atat mai importanta cu cat, Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum.

„Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus «samanta». Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, prin comunicatul de presa.

Data fiind situatia, AGROSTAR solicita adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi.

„Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor”, se mai precizeaza in document.

O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, precizeaza conducerea AGROSTAR, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. Concret, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie.

Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

„Legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul”, mai precizeaza in comunicat oficialul AGROSTAR.

Sprijinul cuplat la cartoful pentru samanta este de 950 euro/ha/an, la o productie minima de 20.200 kg/ha, iar la cartof timpuriu de 700 euro/ha/an, productie minima de 12,5 t/ha.

Buna ziua Iasi

http://www.bzi.ro/mananci-cartofi-anunt-bomba-pentru-toti-romanii-e-pericol-551845

MANANCI CARTOFI? Anunt-bomba pentru toti ROMANII! E pericol

Productia autohtona de cartofi este pusa in pericol de aberatiile sistemelor Agentiei de Plati, dar si de legislatia fiscala in vigoare, atrag  atentia Asociatiile de fermieri. Pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat pe produs de la Agentia de Plati pentru Agricultura, acestia trebuie sa-si cumpere propriile seminte cu TVA de 20% sau sa o achizitioneze de la terti, desi si-o pot produce singuri.

Fermierii romani care cultiva cartofi au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa cumpere declarativ, de la ei insisi, seminte cu TVA de 20%,  atrage atentia Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR.

Situatia, spun acestia, este cauzata de o disfunctionalitate a modulului Agentiei de Plati pentru Agricultura (APIA) care nu ofera fermierilor optiunea de a declara ca folosesc seminte din productie proprie. "Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata.

Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus "samanta". Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa ", declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Asociatia cere astfel Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%.  "AGROSTAR cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor", transmite Asociatia, printr-un comunicat.

O alta problema. Nu pot insaminta din productia proprie

O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. "Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie", explica oficialii Asociatiei care propun scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Probleme cu Fiscul

Totodata, mai spune Agrostar, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. "Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul", spune Agrostar.

Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum.

Fermierul Olteniei

http://fermierul-olteniei.ro/agrostar-cere-ministerului-agriculturii-sa-rezolve-problema-producatorilor-de-cartofi-obligati-sa-cumpere-semintele-de-cartofi-din-productia-proprie-cu-tva-20-99520/

AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%

Federatia AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%. De asemenea, solicitam renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.

AGROSTAR considera ca rezolvarea acestor probleme este cu atat mai importanta cu cat, Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum.

Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus ”samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa ”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Avand in vedere aceasta situatie, AGROSTAR cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor.

O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare.Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Totodata, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul.

Replica online

http://www.replicaonline.ro/productia-de-cartofi-pusa-in-pericol-272884/

Productia de cartofi, pusa in pericol

Fermierii romani care cultiva cartofi au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa cumpere declarativ, de la ei insisi, seminte cu TVA de 20%, atrage atentia Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR. Situatia, spun acestia, este cauzata de o disfunctionalitate a modulului Agentiei de Plati pentru Agricultura (APIA) care nu ofera fermierilor optiunea de a declara ca folosesc seminte din productie proprie.

"Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. ", declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Stiriagricole.ro

http://www.stiriagricole.ro/agrostar-solicta-reducerea-tva-la-samanta-de-cartof-la-9-nu-incurajam-deloc-utilizarea-materialului-certificat-produs-in-tara-36595.html

Agrostar solicta reducerea TVA la samanta de cartof la 9%: nu incurajam deloc utilizarea materialului certificat produs in tara

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, afiliati federatiei Agrostar, solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%. De asemenea, solicitam renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de samanta/ha.

„Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus „samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, potrivit unui comunicat de presa.

Agrostar solicita adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. „Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor”, se mai noteaza in comunicatul federatiei.

De asemenea, o alta problema subliniata de Agrostar este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Totodata, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000).

„Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul”, se mai arata in comunicatul Agrostar.

Documentele cerute de APIA pentru samanta certificata la cartof

Pentru cultura de samanta de cartof, fermierul trebuie sa faca dovada ca utilizeaza samanta certificata in conformitate cu Legea nr. 266/2002 si cu O.M.A.D.R. nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor si normelor tehnice privind producerea in vederea comercializarii, certificarea calitatii si comercializarea cartofului pentru samanta.

Documentele pentru achizitia si certificarea semintelor sunt factura fiscala de achizitie a semintei de cartof, pentru cantitatea corespunzatoare suprafetei declarate, insotita de Autorizatia pentru producerea cartofului de samanta, vizata pentru anul curent de cerere, si documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau Documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate. Acestea se prezinta la APIA la depunerea cererii unice de plata, impreuna cu declaratia de multiplicare.

Suprafetele cultivate in Romania pentru samanta de cartof au scazut dramatic in ultimii 15 ani, tara noastra asigurandu-si in prezent doar 40% din necesarul de consum. Astfel, daca in anul 1999 se cultivau peste 6.400 de hectare pentru samanta de cartof, acum suprafetele au scazut, in 2013 de exemplu, la circa 305 hectare. Acest fenomen a fost cauzat de costurile mari de productie, care ajung la circa 2,75 lei/kg pentru materialul clonal si la 1,53 lei pentru clasa A certificata.

Astfel, pentru a reduce declinul suprafetelor cultivate cu cartof de samanta, MADR va acorda in acest an un sprijin cuplat de 970 de euro/ha. Suma ar urma sa creasca progresiv pana in 2020, atunci cand sprijinul cuplat platiti fermierilor ar trebui sa fie de 1.005 euro/ha.

Radio Romania Tg. Mures

http://www.radiomures.ro/stiri/cultivatorii-de-cartofi-nu-si-pot-insamanta-propria-productie.html

Cultivatorii de cartofi nu-si pot insamanta propria productie

Ei se afla intr-o situatie financiara dificila, in conditiile in care cartoful de consum are TVA de 9%, iar la cartoful de samanta TVA-ul este de 20 la suta.
Pe actuala legislatie, cultivatorii de cartofi sunt obligati ori sa-si refactureze propria productie de samanta, ori sa o cumpere mai scump de pe piata.
Astfel, Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura si Alimentatie, AGROSTAR, solicita reducerea TVA de la 20 la 9 la suta.
Secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu:

Federatia Agrostar a depus solicitari la Ministerul Agriculturii, Guvernul Romaniei si Camera Deputatilor in ceea ce proveste problema cultivatorilor de cartofi. Marea majoritate isi produc si propria samanta si nu pot sa o cultive, sunt obligati sa o refactureze sau sa o cumpere din piata la un TVA de 20 la suta. Pin urmare este nevoie de urgenta sa se intervina pentru rezolvarea acestei situatii aparute.”

Horatiu Raicu a mai spus ca, in aceste conditii, producatori de cartofi nu pot cere subventie de la APIA, decat daca declara ca au folosit samanta cumparata.
In ultimii 20 de ani, productia autohtona de cartofi a scazut mereu, ajungand acum sa acopere doar 40% din necesar.
Singurele judete din Romania care mai produc cartofi in cantitati mari sunt Harghita, Covasna, Brasov si Suceava.

Sansa buzoiana

 Probleme de rezolvat

Federatia Agrostar cere sprijin pentru producatorii de cartofi

Se solicita renuntarea la prevederea care le impune sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de saminta/ha

articol de: Laurentiu Marinov

 
 
 

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar, cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale  si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%, se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei.
De asemenea, se solicita renuntarea la prevederea care le impune producatorilor de cartofi sa valorifice si sa foloseasca 20 de tone de saminta/ha.   Agrostar considera ca rezolvarea acestor probleme este cu atit mai importanta cu cit, Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum. "Daca un producator de cartofi de saminta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit saminta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de saminta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de saminta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus "saminta". Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a produciilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa ", declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.  Avind in vedere aceasta situatie, Agrostar cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. Astfel se solicita fie reducerea TVA la 9% la cartoful de saminta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor.
Legislatia nu tine cont de realitatea agricola
O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este, potrivit comunicatului, aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de saminta/hectar, dovada facindu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare.
Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insaminteze seminte din productia proprie. Agrostar propune scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi. Totodata, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vinzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinind cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, Federatia Agrostar considera aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intimpla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul.

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:54

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

Go to top