Protestul AGROSTAR in presa

Stiriagricole.ro

http://www.stiriagricole.ro/protest-cu-fanfara-la-cotroceni-fermierii-au-varsat-lapte-pe-trotuar-si-au-cerut-plata-urgenta-a-subventiilor-37285.html

Protest cu fanfara la Cotroceni. Fermierii au varsat lapte pe trotuar si au cerut plata urgenta a subventiilor

Aproximativ 150 de fermieri protesteaza la aceasta ora in fata Palatului Cotroceni, principalele lor nemultumiri fiind legate de plata intarziata a subventiilor din zootehnie, precum si de tergiversarea negocierii Contractului colectiv de munca din sectorul agricol.

 

Actiune de protest a fost organizata de Federatia Agrostar si de Blocul National Sindical.

„Am iesit in strada sindicatele din agricultura afiliate Federatiei Agrostar. Avem un set de 7 revendicari. In primul rand este vorba de urgentarea platii subventiilor, mai ales in sectorul zootehnic. Dupa aceea, solicitam o viziune si niste masuri concrete pentru sectorul laptelui. Pretul aici a scazut dramatic. De asemenea, exista niste probleme grave si in sectorul de cercetare, unde situatia este scapata de sub control. Circa 100 de Statiuni de Cercatre sunt un pragul colapsului. Apoi, solicitam realizarea modificarilor dorite de oieri la Legea vanatorii. Nu in ultimul rand, dorim negocierea Contractului colectiv de munca din domeniul agricol. Vrem sa tragem azi un semnal de alarma ca institutiile statului care se ocupa de dialogulul social nu isi fac treaba”, a declarat Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar.

Cu toate acestea, la protest nu a lipsit fanfara, care i-a facut pe unii fermieri sa protesteze mai degraba cu zambetul de buze. La un moment dat, doi crescatori de vaci au varsat in semn de protest doua sticle de lapte pe trotuar.

„Atragem atentia guvernantilor ca asa nu se mai poate”, au strigat crescatorii de vaci revoltati.

Presedintele Federatiei Agrostar a mai precizat ca in cazul in care autoritatile nu se vor ocupa de solicitarile producatorilor agricoli, Federatia Agrostar va organiza in luna iunie actiuni ample de strada, la care ar putea participa peste 10.000 de fermieri.

„Este prima data in istoria Romaniei cand drepturile fermierilor, adica subventiile, nu s-au acordat la timp. Acest lucru va avea implicatii majore asupra productiei din acest an. Eu estimez ca vom avea o scadere a productiei de 30-40 % din cauza intarzierilor subventiilor, asta pentru ca fermierii sunt decapitalizati”, a mai declarat Nicolae Stefan.

Unul dintre crescatorii de vaci care a ajuns la protestul organizat de Federatia Agrostar a fost si Mihai Cojocaru, din judetul Botosani, care detine 30 de vaci de lapte si carne. Acesta spune ca a ajuns la limita disperarii din cauza intarzierii platii subventiilor.

„S-a anuntat ca se vor da la 25 mai, insa nu am primit nimic. Acum nu stim cat mai trebuie sa asteptam. Am 14 vaci si vitei de carne, in total 30d e animale. Este foarte greu. Imi vad laptele cu preturi cuprinse intre 60 de bani si 1,10 lei litrul. Suntem la limita disperarii”, ne-a declarat Mihai Cojocaru, din judetul Botosani.

Prezent la actiunea de strada, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), a declarat ca in prezent Ministerul Agriculturii s-a transformat strict intr-o agentie de plati, fiind lipsit de viziune si de optiuni strategice. „In opinia noastra Ministerul Agriculturii s-a transformat strict intr-o agentie de plati. Nu mai are clar legislatie, politici publice, lucruri care ar trebui asumate si rezolvate de Ministerul Agriculturii”, a declarat Dumitru Costin.

Totodata, reprezentantii Federatiei Agrostar atrag atentia si asupra unor probleme sectoriale precum impozitarea subventiei, irosirea unor cantitati de aproape 1,8 milioane de tone de cartofi anual, cat si necesitatea unui ajutor de minimis pentru apicultori.

Potrivit Federatiei Agrostar, in sectorul agricol din Romania lucreaza aproximativ 130.000 de salariati, circa 70% dintre acestia avand salariul minim pe economie.

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/vegetal/strigatul-fermierilor-la-presedintie-romania-trezeste-te

STRIGATUL FERMIERILOR la Presedintie: ROMANIA, TREZESTE-TE!

PROTESTUL FERMIERILOR, PALATUL COTROCENI. Subventiile nu se dau! Fermierul e strans cu usa de banci si de Fisc! Ministrul Achim Irimescu nu e ferm si nu are strategie. E bun de dat declaratii de sta matul in coada! Romania, trezeste-te!

Fanfara fermierilor din Covasna i-a cantat marti, 31 mai 2016, presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis chiar sub ferestre. Acordurile funebre, de ingropat agricultura alternau cu iuteala jocului popular. Cand tacea fanfara, din boxele instalate intr-o masina izbucnea impulsul social al BUG Mafia, Romania, trezeste-te!

Pe trotuarul de langa statuia Leu s-au varsat vreo trei litri de lapte si a ramas o balta neuscata de soare. 200 de fermieri au suportat timp de cateva ore soarele arzator din fata Palatului Cotroceni. Jandarmii au stat relaxati pentru ca pichetul nu ameninta sa reverse niciun fel de violente. Fluierele au sunat stridente printre acordurile de fanfara. Fermierii au venit din Harghita, Covasna, Vrancea, Buzau. Multi dintre ei nu au primit nici acum in conturile bancare subventia pe suprafata. Situatia in agricultura este dramatica.

Ministrul agriculturii nu se tine de promisiuni! In afara de declaratii din alea de sta matul in coada, altceva nu a facut! Ministerul ala nu e in stare nici macar sa puna la punct sistemele informatice, au cazut. Subventiile nu se dau! E o nebunie intreaga, generalizata, acuza Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, pentru Agroinfo.

Durerea cea mai mare cu subventia este ca intelegerea cu Ministerul Agriculturii a fost ca plata impozitelor la Fisc, primarii sa se faca dupa primirea acestei subventii. Acest lucru nu s-a intamplat! Ba mai mult, sunt fermieri care au fost nevoiti sa ia credite de la banci in baza adeverintelor punte eliberate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) si acum bancile ii incaleca. Sunt pe ei, spune Horea Morutan, vicepresedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania.

Aceste subventii nevenind la timp este normal ca le da peste cap fermierilor tot procesul de infiintare a culturilor si campania agricola de primavara. Stiti bine ca au fost probleme legate de softul APIA. Am fost intrebat daca-i reprosez ceva ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Ii reprosez lipsa de fermitate ministrului Irimescu. Ministrul Achim Irimescu a preluat un sector cu foarte multe probleme. Ministrul trebuia sa aiba o strategie pe termen scurt si sa fie foarte ferm in aceste decizii. Or, stiti bine, ca am tot bajbait-o. Ba am schimbat la APIA trei-patru directori. Am schimbat secretari de stat, am schimbat la AFIR inca doi directori. Lucrurile astea dau instabilitate in institutie, acuza si liderul Federatiei Sindicale AGROSTAR, Stefan Nicolae.

Liderii sindicali au asteptat un semn de la presedintele Klaus Iohannis, sa le asculte cineva necazurile, sa-i bage cineva in seama.

Am sunat la cancelarie, am trimis comunicare scrisa, am dat si anunturi de presa. Normal, ar fi ca pe fiecare zi de protest pe care-l anuntasem deja sa fi avut deja un program stabilit de intalniri si discutii cu reprezentanti ai institutiei prezidentiale care sa pregateasca un raport catre presedinte. In functie de ce concluzii trage presedintele, vedem ce se intampla pe mai departe. Ne intalnim cu domnia sa sau ne continuam protestele, depinde de reactia presedintelui sau de lipsa de reactie a presedintelui. Pana una-alta, vedem ca exista un dispret suveran la toate institutiile statului, declara Dumitru Costin, presedintele BNS, pentru Agroinfo.

TVR

http://stiri.tvr.ro/sute-de-fermieri-nemultumiti-de-subfinantarea-din-sectorul-agricol-protesteaza-in-fata-palatului-cotroceni_74767.html

 

Sute de fermieri nemultumiţi de subfinanţarea din sectorul agricol protesteaza in faţa Palatului Cotroceni

Fermierii protesteaza, astazi, in faţa Palatului Cotroceni. Ei sunt nemultumiţi de subfinanţarea din sectorul agricol. Fermierii vor sa traga, astfel, inca un semnal de alarma privind starea agriculturii romaneşti.

Printre revendicari se numara semnarea unui contract colectiv de munca - pe care il solicita de cinci ani şi acordarea subvenţiilor la timp.

O alta nemulţumire e legata de Legea Vanatorii, care nu a fost schimbata nici pana acum.

Aproximativ 300 de membri ai Federaţiei Agrostar şi ai Blocului Naţional Sindical picheteaza administraţia prezidenţiala de la ora 11.

Radio Romania

http://romania-actualitati.ro/fermierii_din_federatia_agrostar_protesteaza_in_fata_palatului_cotroceni-90523

 

 

Fermierii din Federaţia AGROSTAR protesteaza in faţa Palatului Cotroceni

Foto: federatiaagrostar.ro.

Aproximativ 100 de fermieri din Federaţia AGROSTAR  protesteaza şi la aceasta ora in faţa Palatului Cotroceni, in Bucureşti, nemulţumiţi de subfinanţarea acestui sector, dar şi de lipsa unor politici pentru domeniu lor de activitate.

Protestatarii reclama şi faptul ca subvenţiile pentru agricultura intarzie, dupa cum preciezaza preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae.  

Stefan Nicolae: "Subvenţiile merg foarte greu, aproape de loc. Crescatorii de animale nu au inceput sa primeasca nic in acest moment banii, iar pe de alta parte o problema foarte delicata pentru sectorul agricol şi in special pentru salariaţii din agricultura, pe care tot noi ii reprezentam, se refera la contractul colectiv de munca. Incercam de aproape trei ani de zile sa negociem acest contract colectiv pe ramura agriculturii. Bineinţeles ca vom ieşi in strada, este un avertisment şi noi profitam de aceasta oportunitate creata de Confederaţia Blocul Naţional Sindical sa venim sa tragem un semnal de alarma astazi, la preşedinţie".  

Liderii sindicali avertizeaza ca vor organiza porteste pe tot parcursul lunii iunie daca autoritaţile nu le vor rezolva revendicarile.

 

Paginadeagricultura.ro

http://www.paginadeagricultura.ro/fermierii-protesteaza-astazi-in-fata-palatului-cotroceni/

Fermierii protesteaza, astazi, in faţa Palatului Cotroceni

Sindicaliştii din agricultura organizeaza astazi, de la ora 11:00, in faţa Palatului Cotroceni, un protest pentru a-l atenţiona pe preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, asupra intarzierii acordarii subvenţiilor, dar şi asupra altor probleme strigente din agricultura.

Cei aproximativ 300 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe, Agrostar denunţa astazi intarzierea plaţilor subvenţilor care trebuiau acordate in anul 2015, dar şi amanarea celor care trebuiau platite in anul 2016.

Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul ca sunt afectaţi grav de creditele pe care le-au obţinut de la banci cu ajutorul adeverinţelor acordate de Agenţia de pLaţi şi Intervenţie, credite care in loic sa le imbunataţeasca situaţia precara i-au adancit şi mai mult in probleme.

Potrivit agricultorilor, intarzierea plaţilor subvenţiilor acordate de catre stat duce la intarzierea plaţii ratelor catre banci care provoaca adancirea in datorii a fermierilor.

Fermierii din servicii Blocul Naţional Sindical (BNS) işi striga azi problemele şi ii cer preşedinelui remedierea disfuncţionalitaţilor pentru salvarea agriculturii.

 

 

Digi24

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Protest+pentru+plata+subventiilor+la+Cotroceni

Capital

Proteste, astazi, in faţa Palatului Cotroceni, unde peste 150 de fermieri au ieşit in strada si cer contract colectiv de munca, modificari la legea vanatorii dar şi subvenţiile pentru animale. Plaţile erau programate pentru data de 25 mai.

http://www.capital.ro/fermierii-ies-din-nou-in-strada-sute-de-oameni-vor-protesta-marti-in-fata-palatului-cotroceni.html

Fermierii ies din nou in strada. Sute de oameni vor protesta marti in fata Palatului Cotroceni

Marti, 31 mai, incepand cu orele 11:00 circa 300 de membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, vor participa la protestul organizat in fata Palatului Cotroceni de Blocul National Sindical (BNS), confederatie sindicala la care Federatia AGROSTAR este afiliata, se arata intr-un comunicat de presa.

Principalele probleme ale sectorului agricol asupra carora Agrostar vrea sa atraga atentia sunt:

 - Lipsa Contractului Colectiv de Munca pe sectorul agricultura, acest document lipsind cu desavarsire in ultimii 5 ani. „Federatia AGROSTAR, cat si Blocul National Sindical au facut nenumarate demersuri in vederea negocierii si incheierii acestuia, numai ca, din pacate, in sectorul agricol nu exista patronat infiintat conform Legii 62/2011 republicata – Legea dialogului social. Prin lipsa contractului colectiv de munca pe sectorul agricol sunt vatamate drepturile lucratorilor din acest sector. De asemenea, lipsa contractului colectiv pe sector lasa descoperiti si angajatorii, deoarece mare parte nu mai au un document sectorial la care sa se raporteze pe de o parte, iar pe de alta parte drepturi care sunt acordate lucratorilor in acest moment nu mai au o baza legala. Este anormal ca in unul din cele mai mari sectoare economice din Romania lucratorii sa nu fie acoperiti de un contract care sa prevada drepturi minime”, declara secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu.

- Legea Vanatorii, legea care in acest moment este in vigoare asa cum era la momentul in care Federatia AGROSTAR a scos in strada 8.000 de crescatori de ovine si caprine la sfarsitul anului 2015.  Ordonanta de Urgenta data de catre Guvernul Romaniei si-a incetat valabilitatea, iar crescatorii de animale vor fi nevoiti sa iasa din nou in strada sa ceara modificarea acestei legi, intrucat nu vor mai putea pasuna incepand din toamna. De asemenea, reamintim ca acesti crescatori de animale primesc subventie cu mult mai mica, decat ceilalti crescatori din Uniunea Europeana, au probleme cu vanzarea animalelor, din cauza pretului derizoriu, isi vand laptele la un pret de nimic, nu au unde sa isi vanda lana, etc.

-Subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau, lipsa de predictibilitate fiscala, cat si  intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol. „Intarzierea la plata subventiilor care trebuiau acordate in anul 2015, dar si intarzierea celor care trebuiau platite in anul 2016, nu au facut altceva decat sa decapitalizeze agricultorii, deoarece parte din acestia si-au luat credite de la banci pe baza adeverintei eliberate de catre APIA, culmea tot de catre stat, iar cum sunt somati de banci sa ramburseze creditele care, culmea au fost acordate in cuantum egal cu subventia minus comisionul pe care agricultorul il plateste. Practic, prin aceasta gaselnita de a emite o adeverinta cu care te duci la banca ca sa iti iei ”subventia”, deci dreptul tau pentru ca lucrezi pamantul sau cresti animale, mai platesti si comisioane tot bancii. Mai mult, in acest an, ca urmare a intarzierii la plata subventiilor, agricultorii platesc statului dobanzi si penalitati la plata impozitelor si taxelor locale deoarece nu au avut sumele necesare pentru a-si achita debitele asteptand plata subventiilor, din care o parte au venit cu foarte mare intarziere, iar o parte nu se stie ”exact” cand se vor plati”, afirma Horatiu Raicu.

-Lipsa unor politici pe termen scurt, mediu si lung in sectorul agricol, an de an luandu-se masuri pompieristice in sectorul agricol. Lipsa stimulentelor in sectorul agricol acordate de stat, asa numitele subventii indirecte, stimulente de natura sa incurajeze productia si sa creeze locuri de munca. “Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in ultimii ani nu a facut altceva decat sa administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeana cu titlu de subventii, sa plateasca de la bugetul de stat subventiile angajate de Romania. Practic, s-a transformat intr-o agentie de plati, culmea platita tot de catre agricultori. Ministerul Agriculturii uita faptul ca se ocupa si de  dezvoltarea rurala, mediul rural aflandu-se intr-o saracie crunta, cu o populatie decimata si imbatranita. Nu se intelege ca pentru a dezvolta mediul rural trebuie sa capitalizezi fermierii, trebuie sa creezi premisele productiei, dar si a comercializarii asupra careia nu s-a aplecat nimeni, fermierii fiind lasati la mana intermediarilor, care castiga de 10 ori mai mult decat un agricultor”, sustine secretarul general al AGROSTAR.

- Lipsa de viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola si subfinantarea acesteia. Lipsa de implicare si de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul ca in acest moment sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie, deoarece lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare - dezvoltare sunt platiti conform Legii unice de salarizare, ca sa nu mai discutam de cercetatorii, inginerii si alte persoane care activeaza in sectorul agricol si care au rezultate numai datorita pasiunii fata de munca lor. Consideram ca este anormal ca acestia sa fie platiti sub valoarea pe care o reprezinta . Nu s-a inteles faptul ca agricultura performanta nu se poate face fara o cercetare performanta, dar ca acesta sa existe trebuie finantata.

 Radio Unirea (Alba)

http://www.radiounirea.ro/300-de-membri-agrostar-participa-martila-protestul-bns-27483.html

300 de membri AGROSTAR participa, marti,la protestul BNS

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, va participa in data de 31.05.2016 incepand cu orele 1100 cu circa 300 de membri ai sindicatelor afiliate la protestul organizat in fata palatului Cotroceni de Blocul National Sindical (BNS), confederatie sindicala la care Federatia AGROSTAR este afiliata.

Principalele probleme ale sectorului agricol asupra carora AGROSTAR vrea sa atraga atentia sunt:

Lipsa de viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola si subfinantarea acesteia. Lipsa de implicare si de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul ca in acest moment sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie, deoarece lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare – dezvoltare sunt platiti conform Legii unice de salarizare, ca sa nu mai discutam de cercetatorii, inginerii si alte persoane care activeaza in sectorul agricol si care au rezultate numai datorita pasiunii fata de munca lor.

Lipsa Contractului Colectiv de Munca pe sectorul agricultura, acest document lipsind cu desavarsire in ultimii 5 ani.

Legea Vanatorii, legea care in acest moment este in vigoare asa cum era la momentul in care Federatia AGROSTAR a scos in strada 8.000 de crescatori de ovine si caprine la sfarsitul anului 2015. Ordonanta de Urgenta data de catre Guvernul Romaniei si-a incetat valabilitatea, iar crescatorii de animale vor fi nevoiti sa iasa din nou in strada sa ceara modificarea acestei legi, intrucat nu vor mai putea pasuna incepand din toamna. De asemenea, reamintim ca acesti crescatori de animale primesc subventie cu mult mai mica, decat ceilalti crescatori din Uniunea Europeana, au probleme cu vanzarea animalelor, din cauza pretului derizoriu, isi vand laptele la un pret de nimic, nu au unde sa isi vanda lana, etc.

Subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau, lipsa de predictibilitate fiscala, cat si intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol.

Lipsa unor politici pe termen scurt, mediu si lung in sectorul agricol, an de an luandu-se masuri pompieristice in sectorul agricol. Lipsa stimulentelor in sectorul agricol acordate de stat, asa numitele subventii indirecte, stimulente de natura sa incurajeze productia si sa creeze locuri de munca.

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/economic/31-mai-zi-de-protest-anuntat-agricultorii-picheteaza-presedintia-romaniei

31 mai, ZI DE PROTEST ANUNTAT! Agricultorii picheteaza Presedintia Romaniei!

PROTEST! Agricultorii vor picheta Palatul Cotroceni, sediul Presedintiei Romaniei, marti, 31 mai 2016! Actiunea face parte din calendarul protestelor anuntat pentru saptamana aceasta de Blocul National Sindical (BNS).

Ministerele sunt paralizate, ministrii nu sunt in stare sa-si coordoneze angajatii, spune Dumitru Costin, presedintele BNS.

Sindicalistul nu face decat sa descrie o situatie pe care a acuzat-o si ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Seful de la Agricultura a declarat, nu o data, ca este sabotat din interiorul Ministerului, ca a descoperit proiecte de hotarari de Guvern ascunse prin sertare si ca unii dintre angajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au incercat sa zadarniceasca plata subventiilor agricole.

O sa fim aproximativ 500 de oameni, in fiecare zi, si o sa stam in protest acolo. Am transmis catre Presedintie mesajul nostru. Asteptam sa avem un feedback. Noi atragem atentia asupra unor riscuri majore. O sa fim in protest pana o sa ne bage cineva in seama, declara Costin.

In scrisoarea deschisa adresata presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, Federaţia sindicala spune ca este ingrijorata de „ politizarea excesiva si suprapopularea cu activisti de partid rudimentari, cu o slaba pregatire profesionala, vesnic preocupati de inavutire, pe orice cai, atat ca obiectiv personal, dar si pentru a-si recompensa stapanii care i-au numit in functii”.

Agricultorii vor picheta Presedintia Romaniei marti, 31 mai 2016, intre orele 10 si 14. Starea de tensiune din agricultura este din ce in ce mai evidenta. Mocneste furia si nemultumirile se pot revarsa cu violenta in orice moment. Fermierii romani sunt disperati si dezamagiti de intarzierea platii subventiilor si de amanarea lansarii masurilor de finantare din PNDR 2014-2020.

Subventiile care ar fi trebuit sa le ajute fermele au intarziat ingrijorator de mult timp, iar plata lor s-a facut fragmentat, cu taraita. Pana la aceasta ora, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a reusit sa plateasca doar o parte din subventiile din sectorul vegetal.

Platile pe zootehnie, programate sa fie autorizate la plata pe data de 25 mai 2016, nu au demarat nici acum, desi e 30 mai 2016. Fermierii au cutitul la os!

Termenul limita de plata a tuturor subventiilor din agricultura aferente campaniei 2015 este 30 iunie 2016. Deja Comisia Europeana ne arata degetul amenintator, daca Romania nu va reusi sa absoarba 95% din fondurile alocate pentru platile directe este pasibila de sanctiuni.

Frumusetea animalelor si dragostea noastra pentru ele ne-au facut sa rezistam in cele mai grele conditii, dar ceea ce se intampla acum depaseste pentru unii orice limita a suportabilitatii! Spune cu amaraciune Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania.

Europa Fm

http://www.europafm.ro/aproximativ-300-de-fermieri-vor-picheta-maine-palatul-cotroceni/

Aproximativ 300 de fermieri vor picheta maine Palatul Cotroceni

Nemultumiti de subfinantarea din sectorul agricol, fermierii ies in strada. Marti dimineata, de la ora 11.00, aproximativ 300 de membri ai Federatiei Agrostar vor protesta in fata Palatului Cotroceni.

Oamenii vor sa traga un semnal de alarma privind starea agriculturii romanesti. Printre revendicari se numara semnarea unui contract colectiv de munca – pe care il solicita de 5 ani şi acordarea subvenţiilor la timp.

Secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, afirma ca o alta nemultumire a fermierilor este Legea Vanatorii, care nu a fost schimbata nici acum, desi in luna decembrie, mii de agricultori au protestat la Palatul Parlamentului.

Incepand de saptamana trecuta, Blocul Naţional Sindical (BNS) organizeaza mai multe acţiuni de protest. Sindicaliştii din industria de aparare, din agricultura si din sectorul energetic vor picheta Palatul Cotroceni.

News.ro

http://www.news.ro/social/circa-300-de-fermieri-vor-protesta-marti-in-fata-palatului-cotroceni-nemultumiti-de-lipsa-politicilor-din-agricultura-1922410930102016051415490193

Circa 300 de fermieri vor protesta marţi in faţa Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de lipsa politicilor din agricultura

Circa 300 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (Agrostar) vor protesta marţi timp de trei ore, incepand cu orele 11.00, in faţa Palatului Cotroceni, nemulţumiţi de lipsa politicilor in agricultura, de lipsa unui contract colectiv de munca, pe care il solicita de cinci ani, de prevederile actuale ale Legii Vanatorii, precum şi de intarzierea plaţii subvenţiilor.

Revista fermierului

http://www.revistafermierului.ro/romania-agricola/stiri-interne/item/2172-nicolae-stefan-agrostar-nu-avem-contract-colectiv-de-munca-in-agricultura-de-cinci-ani-de-zile-liderii-pro-agro-nu-vor-sa-negocieze-vom-protesta-in-fata-palatului-cotroceni.html

Nicolae Stefan, Agrostar: „Nu avem contract colectiv de munca in agricultura de cinci ani de zile. Liderii Pro Agro nu vor sa negocieze. Vom protesta in fata Palatului Cotroceni”

Peste 300 de reprezentanti ai sindicatelor din agricultura, reunite sub stindardul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe „Agrostar", vor protesta marti, 31 mai 2016, in fata Palatului Cotroceni, una dintre revendicari fiind si cea a lipsei existentei contractului colectiv de munca pe sector, contestatari aprigi ai acestui document fiind si cei de la Federatia Pro Agro.

„Avem revendicari din toate segmentele de activitate: pe zona crescatorilor de animale, cercetare, contractul colectiv de munca aflat in situatie de blocaj etc.”, a declarat in exclusivitate pentru Revista Fermierului, Nicolae Stefan, presedintele Agrostar. „Pe industria alimentara avem contract colectiv de munca, numai pe agricultura nu avem. Si asta pentru ca liderii Pro Agro nu vor sa negocieze. (...) Sunt cativa in interiorul acestei structuri care nu vor contract colectiv de munca. (...) Daca o parte vor, o parte nu vor. Stam de un an de zile si discutam. Am avut si o mediere la Ministerul Agriculturii (...). Nu vor cei din avicultura, sectorul carnii, cei la care avem sindicate si unde probleme sunt mari, iar noi iesim in strada intotdeauna pentru ei; iesim pentru tot sectorul”.

Potrivit spuselor sefului Agrostar, existenta contractului colectiv de munca pe ramura este imperios necesara, deoarece prin intermediul sau se pot stabili drepturile minimale ale lucratorilor din agricultorilor, cel mai important aspect demn de a fi luat in calcul in acest context fiind salariul minim, care poate fi indexat conform normativelor la fiecare contract colectiv la nivel de unitate.

„Se stabilesc sporurile minime, spor de vechime, spor de toxicitate, se stabilesc zilele nelucratoare etc.; pe langa ce da statul, fiecare societate mai poate da o zi, doua in plus. Se stabilesc totodata normele si protectia muncii, mai exact ce drepturi are salariatul cu privire la protectia muncii. Se stabileste dialogul social la nivelul fiecarei societati, modul cum se dialogheaza cu sindicatele, comisiile paritare, comisiile de dialog social. Fiecare societate este obligata la nivelul unitatii sa aiba o comisie de dialog care sa negocieze spete sociale, conflicte de munca si modul de reprezentare, cum sunt reprezentati salariatii la nivel de fiecare societate. Se stabilesc drepturi cu privire la daca fiecare societate poate da din fondurile proprii o suma de bani care sa diminueze costurile biletelor de odihna si tratament, daca pot sa trimita salariatii la tratament sau la odihna”, a precizat liderul sindical. „Este si un capitol privind formarea profesionala, cati angajati sunt formati pe diverse meserii, in functie de necesitatile sectorului. (...) Noi stabilim drepturile minimale, iar fiecare societate este obligata sa incheie acest contract colectiv (...). Noi stabilim grilele minime de la care se pleaca in negocieri, dar sub care nu se poate scadea”.

Nu avem patronat in agricultura, infiintat conform Legii 62/2011 republicata – Legea Dialogului Social - Agrostar

Potrivit documentului de pozitie intrat in posesia noastra, Federatia Agrostar pe de o parte, cat si Blocul National Sindical (BNS) au intreprins nenumarate demersuri in vederea negocierii si incheierii acestuia, numai ca, din pacate, spun liderii Federatiei, in sectorul agricol nu exista patronat infiintat conform Legii 62/2011 republicata – Legea Dialogului Social.

Vina, spune liderul Agrostar in document, ar apartie in Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) care a dus dialogul social „in derizoriu”.

„Acest lucru se datoreaza faptul ca in principal Ministerul Agriculturii a dezvoltat un dialog cu organizatii infiintate conform OG 26/2000 privitoare la asociatii si fundatii, ducand astfel dialogul social in derizoriu. In orice stat civilizat si democratic dialogul social are loc in stat prin reprezentatii desemnati pe de o parte cu patronatele si sindicatele pe de alta parte, acest lucru conducand implicit la lipsa unui patronat in sectorul agricol”, se arata in documentul Agrostar „Prin lipsa contractului colectiv de munca pe sectorul agricol sunt vatamate drepturile lucratorilor din acest sector deoarece prin acest document nu se face altceva decat sa se prevada drepturile si obligatiile minime al lucratorilor si ale angajatorilor. Nu in ultimul rand lipsa contractului colectiv pe sector lasa descoperiti si angajatorii deoarece mare parte nu mai au un document sectorial la care sa se raporteze pe de o parte, iar pe de alta parte drepturi care sunt acordate lucratorilor in acest moment nu mai au o baza legala. Este anormal ca in unul din cele mai mari sectoare economice din Romania lucratorii sa nu fie acoperiti de un contract pe sector care sa prevada drepturi minime”.

Proteste pe fondul unor promisiuni neonorate: Legea Vanatorii, subfinantarea sectorului agricol, intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol, lipsa de viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola cat si subfinantarea acesteia

Sindicalistii de la Agrostar nu sunt insa nemultumiti doar de lipsa contractului colectiv de munca in agricultura. Una dintre luptele personale a lui Marcel Andrei, defunctul sef al sindicalistilor din oierit – Legea Vanatorii, este in continuare de actualitate, in conditiile in care actul normativ care abroga temporar anumite aspecte in defavoarea oierilor si-a incetat valabilitatea.

„(...) Legea Vanatorii, (...) este in acest moment in vigoare asa cum era la momentul in care Federatia Agrostar a scos in strada 8.000 de crescatori de ovine si caprine. Acesti crescatori vor fi nevoiti sa iasa in strada, din nou, deoarece Ordonanta de Urgenta data de catre Guvernul Romaniei si-a incetat valabilitatea iar crescatorii de animale nu vor mai putea pasuna incepand din toamna. Fiind vorba de aceeasi crescatori de animale care primesc subventie cu mult mai mica decat ceilalti crescatori din Uniunea European, aceeasi crescatori care au probleme cu vanzarea animalelor pentru care iau un pret derizoriu, aceeasi crescatori care isi vand laptele la un pret de nimic, aceeasi crescatori care nu au unde sa isi vanda lana, etc.”, a precizat Nicolae Stefan in documentul de pozitie.

In plus, el vorbeste despre subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau prin lipsa de predictibilitate fiscala, cat si prin intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol.

„Nu s-a inteles si nu se intelege faptul ca daca subventiile nu se acorda la timp, acest fapt pune o presiune mare pe fermieri fie persoane fizice fie persoane juridice deoarece acestia sunt nevoiti sa se imprumute pentru a-si desfasura activitatea si pentru a-si plati salariatii”, a precizat liderul sindical. „Intarzierea la plata subventiilor care trebuiau acordate in anul 2015, dar si intarzierea celor care trebuiau platite in anul 2016 nu au facut altceva decat sa decapitalizeze agricultorii, deoarece parte din acestia si-au luat credite de la banci pe baza adeverintei eliberate de catre APIA, culmea tot de catre stat, iar cum sunt somati de banci sa ramburseze creditele care, culmea au fost acordate in cuantum egal cu subventia minus comisionul pe care agricultorul il plateste. Practic prin aceasta gaselnita de a emite o adeverinta cu care te duci la banca sa iti iei ”subventia”, deci dreptul tau pentru ca lucrezi pamantul sau cresti animale, mai platesti si comisioane tot bancii. Prin urmare nu am facut altceva decat sa capitalizam bancile si cu toate aceste nu suntem in stare an de an sa platim subventiile la timp. Lipsa unor politici pe termen scurt, mediu si lung in sectorul agricol, an de an luandu-se masuri pompieristice in sectorul agricol, politic care ar trebui sa conduca la crearea de noi locuri de munca si prosperitate agricultorilor numai ca acestia sunt tratati ca «mari evazionisti»”.

Mai mult, se arata in documentul Agrostar, in acest an, din cauza intarzierii la plata subventiilor, agricultorii platesc statului dobanzi si penalitati la plata impozitelor si taxelor locale, ca urmare a lipsei sumelor necesare pentru a-si achita debitele tot asteptand plata subventiilor care o parte au venit cu foarte mare intarziere.

„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in ultimii ani, nu a facut altceva decat sa administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeana cu titlu de subventii, sa plateasca de la bugetul de stat subventiile angajate de Romania, practic s-a transformat intr-o agentie de plati, culmea platita tot de catre agricultori. Ministerul Agriculturii uita faptul ca se ocupa si de  dezvoltarea rurala, dezvoltare rurala care se afla intr-o saracie crunta, cu o populatie decimata si imbatranita”, a explicat Stefan, facand referire si la intarzierea deschiderii procedurilor de atragere de proiecte pe fonduri FEADR. „Nu se intelege ca pentru a dezvolta mediul rural trebuie sa capitalizezi fermierii, trebuie sa creezi premisele productiei dar si a comercializarii asupra careia nu s-a aplecat nimeni, fermierii fiind lasati la mana intermediarilor care castiga de 10 ori mai mult decat un agricultor, si atunci cum credem ca o sa crestem gradul de ocupare in agricultura?!”.

Angajati din cercetarea agricola, cu salarii sub minimul pe economie!!!

O alta problema pentru care sindicalistii afiliati blocului BNS vor iesi sa protesteze este si degringolada in care se afla cercetarea agricola. Chiar daca insusi Dacian Julien Ciolos, seful Executivului tehnocrat, promova pe vremea cand era comisar european pentru agricultura cercetarea ca fiind sansa dezvoltarii sectorului, acesta este grav subfinantat si... „lipsit de viziune”.

„Lipsa de implicare si de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul ca in acest moment sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie deoarece lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare - dezvoltare sunt platiti conform Legii unice de salarizare ca sa nu mai discutam de cercetatorii, inginerii si alte persoane care activeaza in sectorul agricol si care au rezultate numai datorita pasiunii fata de munca lor fiind anormal ca acestia sa fie platiti sub valoarea pe care o reprezinta. Nu s-a inteles faptul ca agricultura performanta nu se poate face fara o cercetare performanta, dar ca acesta sa existe trebuie finantata. Dar si aici ca si in tot sectorul agricol este o lipsa clara de politica agricola”, precizeaza liderul sindical al fermierilor.

In luna noiembrie 2015, sefia actualului Guvern se arata deschisa si chiar isi dorea actiuni de strada, in conditiile in care, in ultimii ani, acestea nu prea au existat. Mult dorita comunicare cu asociatiile profesionale (inclusiv din agricultura) avea sa existe, chiar actualul secretar general al Guvernului, Sorin Chelmu, taxand absenta din prim-plan a sindicatelor in perioada guvernarii Ponta.

„Ultimii ani nu i-am vazut asa de plini ca si proteste, asa cum cred unii, din punct de vedere al activitatii sindicale, patronale (n.r. - in sectorul agroalimentar). N-am vazut mare miscare, atunci cand vine vorba de societatea civila”, a marturisit Chelmu. „Comunicarea, deschiderea catre asociatiile profesionale va exista. Si asta nu numai la Ministerul Agriculturii, dar si la celelalte ministere va fi o comunicare transparenta”.

Lista de revendicari Agrostar

CRIZA CARTOFULUI ROMANESC - Lipsa cunoasterii suprafetelor reale cultivate cu cartof in Romania genereaza o politica agricola defectuoasa pentru Romania. La noi in tara sunt cultivate 200.000 ha care produc aproximativ 3.500.000 tone cartofi. In Romania sunt, de asemenea, 18.000.000 de locuitori care consuma 94 kg cartofi/cap de locuitor; asta inseamna 1.692.000 tone. Cine consuma restul de 1.800.000 tone? Romania cultiva 500 ha de cartofi samanta si certifica final 160 ha. In 2018 Romania are nevoie de 13.500 ha cartof samanta certificata final (asa scrie in lege!).

IMPOZITAREA SUBVENTIEI - In toate tarile europene se aplica directiva UE, subventia fiind un sprijin financiar care nu se impoziteaza. Subventia nu este un venit (cum ar fi sa cereti impozit subventiei pe caldura care se acorda oamenilor nevoiasi?).

ANOMALII  FISCALE - TVA la arenda pentru arenda in natura. Utilizarea de catre ANAF a preturilor medii comunicate de catre consiliile judetene din fiecare judet in calculele fiscale privind stabilirea bazei impozabile (pretul/kg anterior hotarata si artificial calculata). TVA la seminte diferit fata de produsele agricole, o anomalie generatoare de cresterea costurilor/kg.

SECTORUL TAURINE - Lipsa unei strategii pe termen lung in domeniul agricol. Neadoptarea Legii Cooperativelor Agricole. Lipsa unei legi prin care se permite infiintarea camerelor agricole si care sa fie conduse de fermieri. Modificarea legii pasunilor, in vederea inchirierilor acestora de catre fermieri in fiecare an. Gasirea unor mijloace de subventionare a producatorilor de lapte si a producatorilor de carne in raport cu realitatea pretului de cost. Subventiile din agricultura sa fie la nivelul Uniunii Europene si sa se faca fara intarzieri. Sprijinirea activitatilor de cercetare in agricultura. Gasirea unor solutii privind stoparea vanzarii terenurilor agricole catre cetatenii straini.

SECTORUL APICOL - Aprobarea unui sprijin de minimis pentru salvarea sectorului apicol pentru anul 2016. Nionicotinoidele – interzicerea lor – duc la depopulari masive si mortalitati la familiile de albine. Modificarea Legii Apiculturii. Fermele de elita si multiplicare sustinute din bugetul de stat – ele nu se deplaseaza in pastoral. Capacitatea de productie a materialului apicol sa fie reglementata conform tehnologiei apicole. Program de polenizare – contracte de polenizare ferme, cu agricultorii. Infiintarea culturilor melifere pentru sectorul apicol. Scaderea impozitului si sustinerea productiei de miere prin rezerva de stat. Introducerea in P.N.D.R. a scaderii S.O. si a numarului familiei de albine, pentru accesare de proiecte europene.

Romania are vel mai mare procent de ocupare in agricultura

Potrivit datelor agregate de BNS, Romania are de departe cel mai mare procent de ocupare in agricultura din Uniunea Europeana - 29.2%, fata de media europeana de 5%. Diferenta este si mai puternica la nivel regional, unde regiunile Nord-Est si Sud-Vest Oltenia au 50% din lucratori ocupati cu agricultura si sectorul minier. Aceste zone au si cea mai mica ocupare in munca de servicii, care este considerata un tip de ocupare mai moderna si mai lucrativa. Regiunile unde nivelul de ocupare in agricultura este ridicat sunt si regiunile cele mai afectate de saracie din Romania. In regiunile Sud-Vest Oltenia 49,2% din populatie este ocupata in agricultura, iar ponderea populatiei aflate in risc de saracie si excluziune sociala este de 42,7%; in Nord-Est 49,2% din populatie lucreaza in agricultura si ponderea populatiei aflate in risc de saracie si excluziune sociala este de 48,7%. La popul opus se afla regiunea Bucuresti-Ilfov, cu doar 1% din populatie ocupata in agricultura, 79,7% - in servicii si cu cea mai mica pondere a populatiei aflate in risc de saracie si excluziune sociala – 25,7%. Exceptie de la acest pattern face regiunea Sud-Est, unde ocuparea in agricultura este la nivelul mediei nationale (29%), dar saracia este cea mai mare din tara (52%).

Federatia AGROSTAR va participa in data de 31 mai 2016, incepand cu orele 11:00, cu circa 300 de membri ai sindicatelor afiliate, la protestul organizat in fata Palatului Cotroceni de Blocul National Sindical (BNS), confederatie sindicala la care Federatia AGROSTAR este afiliata (reprezentantii a peste 50.000 de salariati).

Tot astazi am incercat sa-l contactam telefonic pe Emil Dumitru, presedintele Pro Agro, pentru a obtine un punct de vedere vizavi de afirmatiile sefului Agrostar. Pana la ora publicarii acestui material, domnia sa nu a fost de gasit.

Stiriagricole.ro

http://www.stiriagricole.ro/fermierii-ies-din-nou-in-strada-ce-revendicari-au-acestia-37260.html

Fermierii ies din nou in strada. Ce revendicari au acestia

Sindicatele agricole afiliate Federatiei Agrostar si Blocului National Sindical vor organiza marti, 31 mai, o actiune de protest in fata Palatului Cotroceni, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta in prezent sectorul agricol.

Potrivit presedintelui Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, protestul agricultorilor se va desfasura intre orele 11.00 – 14.00, la sediul Presedintiei, fiind asteptati circa 300 de fermieri.

„Marti, 31 mai, sindicatele din agricultura, afiliate Agrostar, vor organiza o actiune de pichetare in fata Presedintiei. Revendicarile noastre sunt urmatoarele: renegocierea contractului colectiv de munca pe sectorul agricol, reorganizarea sectorului de cercetare, intarzierea subventiilor acordate crescatorilor de animale, luarea unor masuri de sprijin in sectorul laptelui, unde pretul a scazut dramatic. De asemenea, dorim sa ajungem la o concluzie si in ceea ce priveste Legea vanatorii. Pe langa acest lucru, dorim sa obtinem si un ajutor de minimis, pentru sectorul apicol, avand in vedere anul dificil. O revendicare o avem si si din partea fermierilor care cultiva cartof si care doresc scaderea TVA la samanta”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar.

Reprezentantii sindicatelor afiliate Agrostar vor depune maine un memoriu la Presedintie, solicitand o intalnire oficiala pentru demararea negocierilor.

Telegrafonline (Constanta)

Fermierii ies din nou in strada. Ce nemultumiri au

Peste 300 de fermieri, membri ai Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar, vor participa marti, 31 mai, incepand cu ora 11.00, la protestul organizat in fata Palatului Cotroceni de Blocul National Sindical (BNS). Printre principalele probleme ale sectorului agricol asupra carora membrii Agrostar vor sa atraga atentia este Contractul Colectiv de Munca pe sectorul agricultura, despre care ei spun ca a lipsit cu desavarsire in ultimii 5 ani. ”Este anormal ca in unul din cele mai mari sectoare economice din Romania lucratorii sa nu fie acoperiti de un contract care sa prevada drepturi minime”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

AGRICULTORII, NEMULTUMITI IN CONTINUARE DE LEGEA VANATORII

”Crescatorii de animale vor fi nevoiti sa iasa din nou in strada sa ceara modificarea acestei legi, intrucat nu vor mai putea pasuna incepand din toamna. De asemenea, reamintim ca acesti crescatori de animale primesc subventie cu mult mai mica decat ceilalti crescatori din UE, au probleme cu vanzarea animalelor, din cauza pretului derizoriu, isi vand laptele la un pret de nimic, nu au unde sa isi vanda lana”, potrivit celor de la Agrostar. Alte nemultumiri ale agricultorilor sunt legate de subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau, lipsa de predictibilitate fiscala, cat si intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol. Totodata, ei spun ca lipsesc politici pe termen scurt, mediu si lung in sectorul agricol, dar si o viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola si subfinantarea acesteia. ”Lipsa de implicare si de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul ca in acest moment sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie, deoarece lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare-dezvoltare sunt platiti conform Legii unice de salarizare, ca sa nu mai discutam de cercetatorii, inginerii si alte persoane care activeaza in sectorul agricol si care au rezultate numai datorita pasiunii fata de munca lor”, spun reprezentantii Agrostar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:52

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

Go to top