AGROSTAR IN PRESA

Agerpres

http://www.agerpres.ro/economie/2016/08/10/agrostar-cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-fermierii-sunt-dependenti-de-multinationale-care-au-acaparat-piata-de-seminte-13-07-47

Agrostar: Cercetarea agricola din Romania este in faliment; fermierii sunt dependenti de multinationale, care au acaparat piata de seminte

 

Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, atrag atentia reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, iar in acest context organizatia solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

"In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri', sustine secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, intr-un comunicat de presa al organizatiei, transmis, miercuri, AGERPRES.

In acest context, Federatia Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare — dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

"Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?', noteaza sursa citata.

Federatia Agrostar a depus la presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale privitoare la TVA la seminte, in sensul ca TVA pentru seminte era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT, la nivel european.

Economica.net

http://www.economica.net/cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-fermierii-sunt-dependenti-de-multinationale-agrostar_123770.html

Cercetarea agricola din Romania este in faliment. Fermierii sunt dependenţi de multinaţionale - Agrostar

Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar, iar in acest context organizaţia solicita Guvernului reorganizarea staţiunilor şi institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

'In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, genetica şi chiar creditarea fermierilor cu seminţe şi alte inputuri. Practic, multinaţionala il finanţeaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) şi il obliga sa vanda producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii işi primesc subvenţia pe suprafaţa vom observa ca aceştia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamanţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri', susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, intr-un comunicat de presa al organizaţiei, transmis, miercuri, AGERPRES.

In acest context, Federaţia Agrostar este ingrijorata de situaţia lucratorilor din cadrul staţiunilor de cercetare - dezvoltare, mulţi dintre aceştia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Şi cercetatorii din cadrul institutelor şi staţiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performanţelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

'Federaţia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar şi la agricultori, sa susţina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundaţii, grindina etc), pentru a susţine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romaneşti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminţe din import şi atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?', noteaza sursa citata.

Federaţia Agrostar a depus la preşedinţia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS şi Agrostar şi prin acest material a atras atenţia preşedinţiei asupra situaţiei anormale privitoare la TVA la seminţe, in sensul ca TVA pentru seminţe era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminţe la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai puţin pentru seminţe, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminţe, alţii decat staţiunile şi institutele de cercetare romaneşti.

Agrostar, cea mai mare federaţie sindicala din domeniul agricol, are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, din sectorul privat, cat şi din cel bugetar. Federaţia este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliata UITA şi EFFAT, la nivel european.

Bursa

http://www.bursa.ro/agrostar-cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-304673&s=companii_afaceri&articol=304673.html

AGROSTAR:

"Cercetarea agricola din Romania este in faliment"


 

 

     Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar, iar in acest context organizaţia solicita Guvernului reorganizarea staţiunilor şi institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
     "In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, genetica şi chiar creditarea fermierilor cu seminţe şi alte inputuri. Practic, multinaţionala il finanţeaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) şi il obliga sa vanda producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii işi primesc subvenţia pe suprafaţa vom observa ca aceştia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamanţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri", a declarat secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu.
     In acest context, Federaţia Agrostar este ingrijorata de situaţia lucratorilor din cadrul staţiunilor de cercetare - dezvoltare, mulţi dintre aceştia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Şi cercetatorii din cadrul institutelor şi staţiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performanţelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.
     "Federaţia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar şi la agricultori, sa susţina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundaţii, grindina etc), pentru a susţine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romaneşti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminţe din import şi atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?", se arata in sursa citata.
     Federaţia Agrostar a depus la preşedinţia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS şi Agrostar şi prin acest material a atras atenţia preşedinţiei asupra situaţiei anormale privitoare la TVA la seminţe, in sensul ca TVA pentru seminţe era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminţe la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai puţin pentru seminţe, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminţe, alţii decat staţiunile şi institutele de cercetare romaneşti, conform sursei citate. 

Ziarul Financiar

http://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/fermierii-vor-sa-rupa-dependenta-fata-de-multinationale-si-cer-reinfiintarea-institutelor-de-cercetare-si-dezvoltare-din-sectorul-agricol-ca-sa-poata-folosi-seminte-si-genetica-autohtone-15556423

 

Fermierii vor sa rupa dependenţa faţa de multinaţionale şi cer reinfiinţarea institutelor de cercetare şi dezvoltare din sectorul agricol, ca sa poata folosi seminţe şi genetica autohtone

Federaţia Agrostar a cerut Guvernului sa reinfiinţeze staţiunile şi institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, pentru ca agricultorii romani sa poata folosi seminţe şi genetica autohtone. Astfel, se va reduce dependenţa faţa de multinaţionalele, care au acaparat aceasta piaţa şi care ii obliga pe fermieri sa vanda la preţurile impuse de ele.

„In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, genetica şi chiar creditarea fermierilor cu seminţe şi alte inputuri. Practic, multinaţionala il finanţeaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) şi il obliga sa vanda producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii işi primesc subvenţia pe suprafaţa vom observa ca aceştia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamanţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, a declart secretarul general al Agrostar Horaţiu Raicu.

Salariile mici din acest sector sunt un alt motiv de ingrijorare pentru reprezentanţii federaţiei Agrostar, care spun ca mulţi lucratorilor din cadrul staţiunilor de cercetare-dezvoltare au un venit net lunar de maximum 800 lei, in timp ce salariile cercetatorilor din cadrul institutelor şi staţiunilor abia ajung la 2.000 lei net, venituri sub nivelul performanţelor realizate sau al pregatirii profesionale.

Federaţia AGROSTAR face apel la Guvernul Romaniei, dar şi la agricultori, sa susţina reorganizarea acestui sector, pentru a susţine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone, ceea ce ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai.

Federaţia Agrostar este o organizaţie sindicala din domeniul agricol, are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, din sectorul privat, cat şi din cel bugetar.

Agro TV

http://www.agro-tv.ro/cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment/

“Cercetarea agricola din Romania este in faliment”

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe-Agrostar trage un semnal de alarma cat se poate de serios.

Situatia lucrarilor din statiunile de cercetare si dezvoltare este cat se poate de ingrijoratoare, lucru semnalat de catre Federatia Agrostar. Una dintre cele mai arzatoare probleme o reprezinta salariile foarte mici pe care cei din “cercetare” le primesc. Un simplu muncitor nu incaseaza mai mult de 800 de lei, pe cand un angajat cu studii superioare ajunge cu greu la 2.000 de lei.

“In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, sustine Horatiu Raicu, secretarul general al Agrostar.

Federatia Agrostar a depus la presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale privitoare la TVA la seminte, in sensul ca TVA pentru seminte era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

“Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, noteaza sursa citata.

Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT, la nivel european.

Adevarul

http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/agrostar-cercetarea-agricola-romania-faliment-agricultorii-dependenti-multinationale-1_57ab18d85ab6550cb8a255be/index.html

 

AGROSTAR: Cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar agricultorii sunt dependenţi de multinaţionale

Agricultorii romani sunt dependenţi de multinaţionale, care au acaparat piaţa de seminţe, genetica şi de creditare a fermierilor, iar cercetarea agricola este in faliment, potrivit unui comunicat emis de federaţia AGROSTAR.

Federatia solicita Guvernului reorganizarea staţiunilor şi a institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, astfel incat agricultorii romani sa poata folosi seminţe şi genetica autohtone şi sa nu mai fie dependenţi de multinaţionalele care au acaparat piaţa şi care decid preţurile cu care fermierii sa vanda. „Practic, multinaţionala il finanţeaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) şi il obliga sa vanda producţia la un pret impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza carora fermierii işi primesc subvenţia pe suprafaţa, vom observa ca aceştia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamanţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, spune Horaţiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR. Un alt aspect punctat in comunicat este cel al lucratorilor din cadrul staţiunilor de cercetare-dezvoltare, care, in mare parte, au venituri lunare nete de cel mult 800 de lei. „Şi cercetatorii din cadrul institutelor şi staţiunilor realizeaza venituri nete sub nivelul performanţelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 de lei net”, se arata in comunicat. Federaţia AGROSTAR face apel la Guvernul şi la agricultori, sa susţina reorganizarea sectorului de cercetare-dezvoltare, vital pentru agricultura, in contextul schimbarilor climatice din ultimii ani, pentru a susţine agricultura romaneasca, ce ar trebui dezvoltata cu soiuri autohtone, fapt care ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai. „Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, spun cei din federaţie. Federaţia AGROSTAR a depus la Preşedinţia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucratorilor, prin care a atras atenţia preşedinţiei asupra „situaţiei anormale privitoare la TVA-ul la seminţe, in sensul ca TVA-ul pentru seminţe era de 20%, iar pentru produs – de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA-ului la seminţe la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai puţin pentru seminţe, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminţe, alţii decat staţiunile şi institutele de cercetare romaneşti”, se arata in comunicat. Federaţia AGROSTAR, cea mai mare federaţie sindicala din domeniul agricol romanesc, are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, din sectorul privat şi din cel bugetar.

Ziarul de Iasi

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/agrostar-cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-iar-agricultorii-sunt-dependenti-de-multinationale--1315282.html

 

AGROSTAR: Cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar agricultorii sunt dependenţi de multinaţionale

 

Agricultorii romani sunt dependenţi de multinaţionale, care au acaparat piaţa de seminţe, genetica şi de creditare a fermierilor, iar cercetarea agricola este in faliment, potrivit unui comunicat emis de federaţia AGROSTAR.

Cronica Olteniei

 

http://cronicaolteniei.ro/cercetarea-agricola-din-romania-este-faliment/

Cercetarea agricola din Romania este in faliment

Mijloc de imbogatire pentru multi şmecheri din Romania, statiunile de cercetare agricola au fost distruse hectar cu hectar. In prezent, putinele statiuni de cercetare agricola ramase in urma masacrului facut de samsarii imobiliari se zbat in saracie.

Reprezentantii Federatiei AGROSTAR solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, astfel incat agricultorii romani sa poata folosi seminte si genetica autohtone si sa nu mai fie dependenti de multinationalele, care au acaparat aceasta piata si ii obliga pe fermieri sa vanda la preturi impuse de ele.

In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

De asemenea, Federatia AGROSTAR este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare – dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net .

Federatia AGROSTAR face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai.

Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?

Federatia AGROSTAR a depus la Presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale privitoare la TVA-ul la seminte in sensul ca TVA-ul pentru seminte era de 20% iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA-ului la seminte la 9%. Acesta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Puterea

http://www.puterea.ro/economie/cercetarea-agricola-romaneasca-falimentata-de-multinationale-142198.html

Cercetarea agricola romaneasca, falimentata de multinaţionale

Se alege praful de cercetarea agricola romaneasca, domeniu considerat odata drept unul de elita. Fermierii romani au devenit dependenti de multinationale, care au acaparat piata de seminte, astfel ca domeniul cercetarii agricole a ajuns in faliment. In context, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe – Agrostar solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol. Situaţia e cu atat mai trista cu cat cercetatorii romani au susţinut timp de 70 de ani agricultura locala si au transformat Romania in “granarul” Europei. Institutele renumite pentru agricultura romaneasca erau Fundulea - Calaraşi, Baneasa Giurgiu, Podul Ilioaiei - Iaşi, Albota - Argeş sau Lovrin – Timiş, dar dupa 1990 cercetarea agricola nu a mai fost o prioritate.

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, ca cercetarea agricola este subfinanţata şi ca este neaparat nevoie de o „resetare” a sectorului.

“Nu aş spune ca este in faliment, dar sectorul este subfinanţat. Este nevoie de o resetare a cercetarii agricole in Romania, dar in folosul fermierilor. Cercetarea romaneasca a fost recunoscuta la nivel internaţional, prin rezultatele ei, dar e nevoie de o regandire a sistemului de cercetare. De-a lungul timpului, cercetarea agricola a fost un fel de Cenuşareasa, subfinanţata, salariile sunt foarte mici. Nu putem ţine cercetatorii pe un salariu de 8 milioane de lei. Daca nu vom incerca sa cuplam producţia cu ce cere piaţa, cu cercetarea, nu vom ieşi din aceasta situaţie. Avem insa institute de renume, ar trebuie sa ne concetram daca vrem sa facem valoare adaugata in Romania. Cumparand seminţe din alte state, le facem lor vanzare şi nu Romaniei!”, a declarat, pentru PUTEREA, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Cercetatorii au salarii de mizerie

Astfel, lipsa fermelor mari, subfinanaţarea, disparitia cercetatorilor valorosi, o scoala dezinteresata sa formeze noi generaţii de agronomi au transformat au facut ca zeci de ani de studii sa nu mai folosiţi de nimeni.

Creşterea producţiei la hectar, soiuri rezistente la frig, caldura sau daunatori, aclimatizarea plantelor noi - toate, laolalta, erau preocuparea celor 25 de institute şi staţiuni de cercetare in domeniul cerealelor, plantelor tehnice, sfeclei de zahar şi a plantelor medicinale şi aromatice din Romania. Acestea aveau in 1990 la dispoziţie peste 30.000 de hectare de teren.

La randul sau, Federatia Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare - dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. "In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, spune secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

„Produs romanesc, sau doar produs in Romania?”

"Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, mai spun reprezentanţii agricultorilor.

Federatia Agrostar a depus la Presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor, ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar. Prin acest material a atras atentia autoritaţilor asupra situatiei anormale privitoare la TVA la seminte, in sensul ca TVA pentru seminte era de 20%, iar pentru produs de 9%. Ca urmare, in cele din urma Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT, la nivel european.

Money

http://www.money.ro/cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-fermierii-sunt-dependenti-de-multinationale/

Cercetarea agricola din Romania este in faliment. Fermierii sunt dependenţi de multinaţionale

Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, atrag atenţia reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar, iar in acest context organizaţia solicita Guvernului reorganizarea staţiunilor şi institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

 ‘In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit sa acapareze piaţa de seminţe, genetica şi chiar creditarea fermierilor cu seminţe şi alte inputuri. Practic, multinaţionala il finanţeaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) şi il obliga sa vanda producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii işi primesc subvenţia pe suprafaţa vom observa ca aceştia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamanţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri’, susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, intr-un comunicat de presa al organizaţiei, transmis, miercuri, AGERPRES.

 In acest context, Federaţia Agrostar este ingrijorata de situaţia lucratorilor din cadrul staţiunilor de cercetare – dezvoltare, mulţi dintre aceştia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Şi cercetatorii din cadrul institutelor şi staţiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performanţelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

 

‘Federaţia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar şi la agricultori, sa susţina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundaţii, grindina etc), pentru a susţine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romaneşti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminţe din import şi atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?’, noteaza sursa citata.

 Federaţia Agrostar a depus la preşedinţia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii şi ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS şi Agrostar şi prin acest material a atras atenţia preşedinţiei asupra situaţiei anormale privitoare la TVA la seminţe, in sensul ca TVA pentru seminţe era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminţe la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai puţin pentru seminţe, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminţe, alţii decat staţiunile şi institutele de cercetare romaneşti.

 Agrostar, cea mai mare federaţie sindicala din domeniul agricol, are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, din sectorul privat, cat şi din cel bugetar. Federaţia este una dintre puţinele organizaţii afiliate pe plan internaţional, fiind afiliata UITA şi EFFAT, la nivel european.

Alba 24

http://alba24.ro/agrostar-cercetarea-agricola-din-romania-in-faliment-fermierii-dependenti-de-multinationalele-care-au-acaparat-piata-de-seminte-510640.html

Agrostar: Cercetarea agricola din Romania, in faliment. Fermierii, dependenti de multinationalele care au acaparat piata de seminte

Cercetarea agricola din Romania este, la ora actuala, in faliment iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, sustin reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe – Agrostar. In acest context organizatia solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri”, a transmis miercuri, intr-un comunicat, secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

De asemenea, Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare – dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

Federatia face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai.

„Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania”, au transmis reprezentantii Agrostar.

Federatia Agrostar a depus la Presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia asupra situatiei anormale privitoare la TVA-ul la seminte in sensul ca TVA-ul pentru seminte era de 20% iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA-ului la seminte la 9%. Acesta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, Agrostar are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Telegrafonline (Constanta)

http://www.telegrafonline.ro/consumam-alimente-autohtone-sau-doar-produse-in-romania

Consumam alimente autohtone sau doar produse in Romania?

Cercetarea agricola din Romania este in faliment, se plang reprezentantii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - Agrostar. Ei solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare, astfel incat agricultorii romani sa poata folosi seminte si genetica autohtone si sa nu mai fie dependenti de multinationale. „Multinationalele au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

CERCETATORII AU SALARII DE 800 DE LEI

De asemenea, reprezentantii Federatiei spun ca multi dintre lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare-dezvoltare realizeaza un venit net lunar de maximum 800 de lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor, la randul lor, realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net. ”Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema - acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, se intreaba secretarul general al Agrostar. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, este de acord ca cercetarea trebuie sa ofere producatorului roman solutii moderne, iar asta nu doar in sectorul vegetal, ci si in cel zootehnic. ”Romania este printre primii producatori de ovine din UE şi, cu toate acestea, nu reuseste sa iasa pe piata europeana pentru ca rasele noastre nu sunt de carne, fiind fortati sa trimitem animalele in viu catre tarile arabe”, a spus ministrul Agriculturii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:49

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

Go to top