AGROSTAR IN PRESA

Mesagerul de Covasna

http://www.mesageruldecovasna.ro/economic/agrostar-cercetarea-agricola-din-romania-este-in-faliment-fermierii-sunt-dependenti-de-multinationale-care-au-acaparat-piata-de-seminte/

Agrostar: Cercetarea agricola din Romania este in faliment; fermierii sunt dependenti de multinationale, care au acaparat piata de seminte

Cercetarea agricola din Romania este in faliment, la ora actuala, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, atrag atentia reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe – Agrostar, iar in acest context organizatia solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol.

 

„In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, multinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, multinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teoretic, fermierilor. Daca este sa analizam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri’, sustine secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu, intr-un comunicat de presa al organizatiei, transmis, miercuri, AGERPRES.

In acest context, Federatia Agrostar este ingrijorata de situatia lucratorilor din cadrul statiunilor de cercetare — dezvoltare, multi dintre acestia realizand un venit net lunar de maxim 800 lei. Si cercetatorii din cadrul institutelor si statiunilor la randul lor realizeaza venituri nete sub nivelul performantelor realizate, al pregatirii profesionale, venituri care cu greu ajung la 2.000 lei net.

„Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, noteaza sursa citata.

Federatia Agrostar a depus la presedintia Romaniei un memoriu privind problemele agriculturii si ale lucratorilor ca urmare a protestului organizat de BNS si Agrostar si prin acest material a atras atentia presedintiei asupra situatiei anormale privitoare la TVA la seminte, in sensul ca TVA pentru seminte era de 20%, iar pentru produs de 9%, Codul fiscal a fost modificat, in sensul scaderii TVA la seminte la 9%. Aceasta masura ajuta fermierii, deoarece platesc mai putin pentru seminte, dar, din pacate, capitalizeaza furnizorii de seminte, altii decat statiunile si institutele de cercetare romanesti.

Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT, la nivel european.

Jurnal giurgiuvean

http://jurnalgiurgiuvean.ro/cercetarea-agricola-romaneasca-aproape-in-faliment-ce-s-a-intamplat-cu-institutul-de-cercetare-baneasa-giurgiu/

Cercetarea agricola romaneasca,  aproape  in faliment. Ce s-a intamplat cu Institutul de Cercetare Baneasa – Giurgiu

Se alege praful de cercetarea agricola romaneasca, domeniu considerat odata drept unul de elita. Fermierii romani au devenit dependenti de multinationale, astfel ca domeniul cercetarii agricole a ajuns in faliment. In context, reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe – Agrostar solicita Guvernului reorganizarea statiunilor si institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol. Situatia e cu atat mai trista cu cat cercetatorii romani au sustinut timp de 70 de ani agricultura locala si au transformat Romania in “granarul” Europei.

Institutele renumite pentru agricultura romaneasca erau Fundulea – Calarasi, Baneasa Giurgiu, Podul Ilioaiei – Iasi, Albota – Arges sau Lovrin – Timis, dar dupa 1990 cercetarea agricola nu a mai fost o prioritate. „Federatia Agrostar face apel la Guvernul Romaniei, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector vital pentru agricultura, mai ales in contextul schimbarilor climatice care au loc in ultimii ani (seceta, inundatii, grindina etc), pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui facuta cu soiuri autohtone fapt ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai. Factorii politici din Romania recomanda consumarea produselor romanesti fara a se lua in calcul faptul ca acestea sunt produse cu seminte din import si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?”, mai spun reprezentantii agricultorilor.

Sputnik (Rep. Moldova)

http://ro.sputnik.md/economics/20160810/8529365.html

Agricultorii romani bat alarma: suntem in captivitatea multinationalelor

Agricultorii se afla in captivitatea companiilor multinationale, care au acaparat piata semintelor, in conditiile in care in Romania nu mai exista domeniul de cercetare si dezvoltare in sfera agricola.

CHISINAU, 10 aug — Sputnik. In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fermierii sunt dependenti de companiile multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte, se mentioneaza intr-un comunicat al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe AGROSTAR.

Agricultorii solicita Guvernului sa reorganizeze statiunile si institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, astfel incat sa poata folosi seminte si genetica romaneasca, "fara a mai fi dependenti de multinationale, care au acaparat piata si obliga fermierii sa vanda la preturi impuse de ele".

Totodata, fermierii afirma ca multinationalele sunt acelea care beneficiaza in cea mai mare parte de subventiile in agricultura.

"Daca este sa analizam documentele in baza carora fermierii isi primesc subventia pe suprafata, vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fiscala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri", declara secretarul general al AGROSTAR Horatiu Raicu.

Reprezentantii fermierilor subliniaza ca in pofida faptului ca politicienii din Romania recomanda consumarea produselor romanesti, cea mai mare parte a culturilor sunt crescute din seminte de import.

"Si atunci se pune problema: acest produs este romanesc sau doar produs in Romania?", se intreaba cei de la AGROSTAR.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Vestic.ro

http://www.vestic.ro/articol_52993/fermierii-cer-reinfiintarea-institutelor-de-cercetare-dezvoltare-din-sectorul-agricol.html

Fermierii cer reinfiintarea institutelor de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol

Federatia Agrostar a cerut gu­ver­nului sa reinfiinteze statiunile si institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, pentru ca agricultorii romani sa poata folosi se­min­te si genetica autohtone. Astfel, se va reduce dependenta fata de multinationalele care "au aca­parat" aceasta piata si care ii obli­ga pe fermieri sa vanda la preturile impuse de ele.

"In prezent, cercetarea agricola din Romania este in faliment, iar fer­mierii sunt practic dependenti de multinationale, care au reusit sa acapareze piata de seminte, genetica si chiar creditarea fermierilor cu seminte si alte inputuri. Practic, mul­tinationala il finanteaza pe producatorul agricol (ii da inputurile necesare) si il obliga sa vanda productia la un pret impus. Astfel, mul­tinationalele sunt beneficiare indirecte ale subventiilor acordate, teo­­retic, fermierilor. Daca este sa anali­zam documentele in baza caror fermierii isi primesc subventia pe suprafata vom observa ca acestia trebuie sa faca dovada cu factura fis­cala ca au insamantat cu seminte certificate, achizitionate de unde? De la multinationale furnizori de seminte, noi nemaiavand cercetare care sa furnizeze astfel de inputuri", a declarat secretarul general al Agro­star Horatiu Raicu.

Salariile mici din acest sector sunt un alt motiv de ingrijorare pen­tru reprezentantii federatiei Agro­star, care spun ca multi lucratori din cadrul statiunilor de cercetare-dezvoltare au un venit net lunar de ma­ximum 800 lei, in timp ce salariile cercetatorilor din cadrul institutelor si statiunilor abia ajung la 2.000 lei net, venituri sub nivelul performantelor realizate sau al pregatirii profesionale.

Federatia Agrostar face apel la guvern, dar si la agricultori, sa sustina reorganizarea acestui sector, pentru a sustine agricultura romaneasca, agricultura ce ar trebui fa­cu­ta cu soiuri autohtone, ceea ce ar genera venituri pentru cercetare si nu numai.

Federatia Agrostar este o organi­zatie sindicala din domeniul agri­col, care are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, atat din secto­rul privat cat si din cel bugetar.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 09:48

Login pentru a posta comentarii

Mai multe din această categorie:

Go to top