COMUNICAT: AGROSTAR VA DESCHIDE DOUA BIROURI IN ITALIA

 Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe Agrostar urmează să deschidă două birouri în Italia pentru a veni în sprijinul românilor care lucrează în agricultură în această țară.

Reprezentarea românilor care lucrează în sectorul agricol în Italia este o necesitate. Sunt zone unde lucrează sute de mii de români, mulți sub aparența unei legalități, pentru că li se încheie niște contracte contracte, dar acestea nu sunt înregistrate și nu li se respect drepturile. Dacă ar lucra legal, românii ar avea o serie de beneficii cum ar fi șomajul agricol, asigurare de sănătate, ar primi ajutor financiar pentru inserție etc.  Ei își doresc să îi reprezinte în Italia și să le apre drepturile cineva din România, iar Federația Agrostar a decis să se implice în această problemă. În acest sens, vom deschide două birouri în Italia pentru a le oferi asitența de care au nevoie”, declară secretarul general al AGROSTAR Horațiu Raicu.

În perioada 12 – 14 noiembrie 2016 în regiunile Ragusa și Niscemi din Sicilia, Italia, Federația AGROSTAR s-a întâlnit cu lucrătorii români din agricultura din Italia.

Cu ocazia acestor întâlniri lucrătorii români și-au exprimat nemulțumirile privitoare la lipsa contractelor de muncă, plata orelor de muncă, a contribuțiilor sociale din partea angajatorilor italieni .

Aceste întâlniri au avut loc ca o continuare a protocolului încheiat de Federația AGROSTAR și FLAI-CGIL în vederea reprezentării intereselor lucrătorilor români din agricultura din Italia, astfel, Federația AGROSTAR reprezentându-le interesele în România în raport cu instituțiile statului iar FLAI în Italia în vederea integrării lor sociale și pe piața muncii din Italia.

În data de 14.11.2016 în orașul Ibla din regiunea Ragusa a avut loc conferința cu tema ”AGRICULTURA DE CALITATE MUNCĂ DE CALITATE, CONTRA EXPLOATĂRII PENTRU EGALITATE DE DREPTURI”. La această conferința Federația AGROSTAR a fost reprezentată de Niculae Ștefan – președinte, Flavia Spiridon – vicepreședinte organizația de femei, Blocul National Sindical a fost reprezentat de Horațiu Raicu – secretar general, fiind prezentă și Administrația Prezidențială reprezentată de doamna Sandra Pralong - Consilier de Stat - Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, precum și un reprezentant al Ambasadei României în Italia. Din partea italiană au fost prezenți reprezentanți FLAI, CGIL precum  și reprezentanți ai autorităților locale și regionale. Concluzia a fost că este necesară găsirea soluții de pentru o bună reprezentare a lucrătorilor români în vederea combaterii muncii la negru dar și a abuzurilor asupra femeilor, știut fiind faptul că cel puțin în ultimul timp femeile și în principal conaționalele noastre au fost abuzate.

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:09

Login pentru a posta comentarii
Go to top