agroinfo.ro: AGROSTAR cere MADR soluţionarea urgenta a problemelor din agricultura. Vezi ce sectoare sunt vizate!

Federatia AGROSTAR a identificat o serie de probleme in domeniu si cere Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) rezolvarea urgenta a acestora.

Potrivit unui comunicat de presa al Federaţiei, problemele vizeaza modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ, reducerea TVA la produsele alimentare, masuri pentru facilitarea desfacerii productiei si stimularea crearii de locuri de munca in agricultura.

“Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniu, care, deşi are o contribuţie insemnata la PIB, a fost neglijat de toţi guvernanţii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari işi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu işi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislaţia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, declara secretarul general al Federatiei, Horatiu Raicu, in comunicatul citat.

AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale
De asemenea, AGROSTAR propune renuntarea la obligativitatea incasarii subventiilor prin bancile comerciale, deoarece sumele cuvenite se diminueaza prin aplicarea comisioanelor bancare. „Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, mai precizeaza Horatiu Raicu.

Federaţia mai propune reducerea TVA la produsele din carne, subvenţionarea producţiei agricole, reglementarea procedeului de impozitare in agricultura, iar in Legea pajiştilor sa nu se mai regaseasca primariile, acestea fiind” Unitati Administrativ Teritoriale”.

Login pentru a posta comentarii
Go to top