agrointel.ro: Agrostar cere autoritatilor sa nu mai oblige fermierii sa isi incaseze subventiile prin banci comerciale

agrointel.ro

Modul de acordare a subventiilor, haosul legislativ sau reducerea TVA la produsele alimentare sunt chestiunile pe care Federatia Agrostar le-a identificat ca probleme esentiale pentru sectorul agricol la inceput de 2015. Recent, organizatia a transmis Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rutale un document in care nu doar enunta chestiunile arzatoare pentru fermieri, dar propune autoritatilor si o serie de solutii pentru rezolvarea lor.

 “Am inaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector si cu masurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de pana acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul roman sa fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, sa beneficieze de aceleasi facilitati. Daca alte tari isi apara fermierii si isi promoveaza produsele, noi suntem in continuare o piata de desfacere si fermierii nostri cu greu isi fac loc pe piata, pentru ca nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza si schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federatiei Agrostar, Horatiu Raicu.

O chestiun suparatoare pentru fermieri este faptul ca sunt obligati sa isi incaseze subventiile prin inetrmediul conturilor deschise la bancile comerciale care le aplica comisioane semnificative. ”Cerem revizuirea acordurilor incheiate cu bancile comerciale, verificarea comisioanelor si dobanzilor practicate pentru acest serviciu, cat si acordarea de credite cu dobanzi mici, cu termene de gratie cat mai mari, pentru productia agricola. Daca se doreste pastrarea acestei practici, normal ar fi sa se negocieze cu o banca cu capital majoritar de stat prin care sa se faca aceste plati si care, totodata, sa acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobanzi preferentiale cu perioade de gratie avantajoase pentru agricultori”, precizeaza Horatiu Raicu.

Referitor la fiscalizarea din agricultura, Agrostar cere eliminarea normei pe venit care a creat probleme majore si necesita o rezolvare urgenta. ”Prin adoptarea acestui mod de a plati impozit in agricultura nu s-a facut altceva decat sa se recunoasca faptul ca statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscala din agricultura. Norma pe venit nu face altceva decat sa impoziteze productia, si nu comercializarea. Prin urmare producatorul agricol plateste impozit, chiar daca tot ceea ce produce este pentru consum propriu, si nu pentru comercializare sau plateste impozit atat pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cat si pentru ceea ce a produs pentru comercializare”, arata reprezentantii federatiei din sectorul agricol. Organizatie indica si faptul ca este modul in care este stabilit cunatumul acestui impozit la nivel de judet de catre Directiile Agricole se face in mod subiectiv, ajungandu-se ca ”acelasi produs agricol intr-un judet are un cuantum mai mare, iar acelasi produs agricol in judetul limitrof are un cuantum mai mic, in aceleasi conditii de mediu si de sol”.

„Sa nu mai spunem de faptul ca pentru crescatorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale platesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situatii pe un principiu de impozitare a comercializarii si nu a productiei”, precizeaza secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Ultima modificare Marți, 27 Ianuarie 2015 00:03

Login pentru a posta comentarii
Go to top