agrointel.ro: 45.000 de fermieri cer reducerea TVA pentru sectorul de carne, eliminarea accizei la motorina si neimpozitarea productiei pentru micile afaceri agricole

Cei 45.000 de membri ai Federatiai Agrostar cer Guvernului, printr-o adresa transmisa Ministerului agriculturii, sa ia masuri urgente pentru acest sector economic. Printre chestiunile importante solicitate de fermieri si nu numai se numara reducerea TVA la carne si produse din carne, precum si pentru cresterea animalelor. O alta masura ceruta de agricultori este eliminarea completa a accizei suplimentare pentru motorina folosita la lucrarile agricole si neimpozitarea producatorilor mici si a asociatiilor care au cifre de afaceri sub 200.000 de euro.

 

”Sustinem ca reducerea TVA (la carne – n.r.) sa se faca pe toata filiera. Patronatul din alimentatie sustine reducerea TVA la produsele din carne, dar nimeni nu sustine scaderea TVA la cresterea animalelor, in contextul in care noi mai crestem foarte putine porcine, iar de vaci de carne nici nu poate fi vorba. Prin urmare, nu asiguram din cresterea animalelor necesarul de consum, diferenta fiind adusa din import”, declara reprezentantii Federatiei Agrostar. Ei sustin ca in acest fel, procesatorii din Romania vor fi incurajati sa foloseasca materie prima doar de la fermele din tara si astfel intreg lantul din industria carnii va avea de castigat, iar reducerea de pret la raft va fi imediata si sigura.

Totodata, Agrostar cere gasirea unor variante de subventionare indirecta a productiei agricole cum ar fi: renuntarea integral la acciza pentru motorina folosita in agricultura. Practic, agricultorul sa poata cumpara direct de la pompa motorina pentru agricultura fara acciza, ceea ce inseamna o scadere de pret cu circa 50% pentru motorina utilizata in agricultura; subventionarea pretului la energia electrica folosita pentru irigatii, stiute fiind diferentele de subventie (directe si indirecte) dintre cele acordate in Romania si cele acordate in statele membre U.E.

„Daca nu se gasesc modalitati de subventionare indirecta a producatorilor agricoli sau a culturilor agricole, nu putem pune pe picior de egalitate producatorii agricoli autohtoni cu cei din U.E. care cumpara motorina pentru agricultura la jumatate de pret”, precizeaza Horatiu Raicu, secretar general al Agrostar.

Nu in ultimul rand Federatia cere neimpozitarea productiei agricole comercializate, cu conditia ca producatorul agricol sa fie organizat in cea mai simpla forma respectiv P.F.A (persoana fizica autorizata), Intreprindere Individuala, Intreprindere Familiala, dar si asociatii de producatori, grupuri de producatori, cooperative agricole, etc cu conditia sa comercializeze produsele pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, putandu-se stabili un prag pana la care producatorul agricol sa nu fie impozitat, de ex. 200.000 euro pe cifra de afaceri.

”Propunem si sustinem o astfel de prevedere pentru ca impozitul de 16% pe venit este un impozit virtual, impozitele pe care statul este sigur ca le incaseaza fiind acciza, impozitele pe munca si TVA-ul. Prin urmare acordarea de facilitati fiscale producatorilor agricoli pana la un anumit prag, dar cu conditia sa fie cel putin P.F.A si sa valorifice productia obtinuta pe baza de factura fiscala sau bon fiscal, dupa caz, nu face altceva decat sa scoata la suprafata productia obtinuta, pe de o parte, iar pe de alta parte sa creeze premisa ca PFA-ul sa angajeze personal deoarece este stiut faptul ca producatorii agricoli nu pot produce si comercializa in acelasi timp si sunt nevoiti sa isi gaseasca alte persoane care sa le vanda produsele”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Agrostar.

Totodata, fermierii cer ca in legea pajistilor sa nu se regaseasca primariile, acestea fiind ”Unitati Administrativ Teritoriale”. Totodata, beneficiari ai pasunii ar trebui sa fie crescatorii de animale, nu asociatiile care nici macar nu au cod de exploatatie. Trebuie verificat modul de concesiune a pasunilor, legalitatea incheierii contractelor de concesiune si modul de aplicare a legii.

De asemenea, AGROSTAR cere de mai mult timp rezolvarea de urgenta a statutului statiunilor de cercetare – dezvoltare.

”Consideram ca gasirea de solutii prin acte normative pentru comercializarea productiei agricole in vederea protejarii producatorului agricol ar trebui sa fie in atentia Ministerului Agriculturii. Astfel, daca ne gandim sa avem un grad mare de absorbtie a noului PNDR 2014 – 2020, trebuie sa avem in vedere si umplerea ”golului” dintre productie si comercializare, daca nu dorim ca pe de o parte sa absorbim bani, iar pe de alta sa ii dam inapoi”, au mai comunicat reprezentantii Agrostar autoritatilor din sectorul agricol.

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top