Intîlnire la Ministerul Finantelor

Dragi colegi,

 

          Luni, 5 octombrie 2020, la solicitarea președintelui Federației AGROSTAR, Ștefan Niculae, a avut loc o întâlnire la sediul Ministerului de Finanțe cu domnul Ministru Cîțu Florin. La întâlnire a mai participat și domnul Consilier de Stat Victor Dumitriu.

          Probleme abordate s-au axat pe 2 paliere:

          Un palier legat de sistemul de salarizare  din Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor și Autoritatea Națională Fitosanitară, agenții ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sistemul de salarizare este dezechilibrat, nu este uniform cu sistemul de salarizare al Ministerului Fondurilor Europene.

          Reprezentanții sindicatelor de la Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor și Autoritatea Națională Fitosanitară au solicitat ministrului finanțelor susținerea în a acorda bugete care să asigure investiții în resursele umane și materiale pentru a putea face față problemelor de securitate alimentară și de asigurare a unor servicii de calitate producătorilor agricoli din România.

          De asemenea, legat de sistemul de salarizare, reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură  l-au informat pe ministrul finanțelor că la nivelul instituției sistemul salarial este unul neuniform, și anume: salariații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură central au salarii mai mari decât salariații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din teritoriu.

          Al doilea palier de discuții s-a axat pe programele finanțate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

          Președintele Federației AGROSTAR a spus că seceta a avut un efect dezastruos asupra producătorilor agricoli din sectorul vegetal și zootehnie, foarte mulți dintre ei fiind în situația de a-și închide activitățile.

          O altă problemă ridicată a fost întârzierea acordării despăgubirilor pentru secetă, lucru care a generat probleme în lanț pentru fermieri, mulți dintre ei riscând să fie executați de traderii de cereale și bănci, deoarece au încheiat contracte comerciale și credite bancare.

          S-a cerut găsirea unor soluții urgente pentru deblocarea situației.

          Impozitarea subvențiilor și dubla impozitare a celor care au pământ în arendă a fost un alt subiect de discuție cu Ministrul Finanțelor.

          Proiectele și programele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și anume: tomata, usturoiul și alte programe pe segmentul de legumicultură au fost analizate, Federația AGROSTAR susținând că ele reprezintă o soluție reală pentru asocierea agricultorilor și locuri de muncă în mediul rural; fiscalizarea operațiunilor comerciale și nu în ultimul rând asigurarea de produse de calitate pentru piață.

          Un subiect aparte a fost legat de programul de dezvoltare a sistemului de irigații din România și de continuare a finanțării acestui sistem cu resurse consistente pentru a reuși să creștem suprafața irigată a țării.

          S-a convenit de către cele două părți, ca Federația AGROSTAR să transmită a analiză pe aceste programe pentru a argumenta susținerea lor în bugetul viitor precum și continuarea dialogului la elaborarea proiectului de buget în vederea identificării și asigurării resurselor financiare care să susțină problemele reale ale agricultorilor și angajaților din agențiile subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor, Autoritatea Națională Fitosanitară, Agenția Națională pentru Zootehnie, Direcțiile Agricole Județene, Stațiunile de Cercetare-Dezvoltare Agricolă, etc.).

Login pentru a posta comentarii
Go to top