Stiriagricole.ro: AGROSTAR cere scoaterea stațiunilor de cercetare agricola de sub tutela ASAS

AGROSTAR cere scoaterea stațiunilor de cercetare de sub tutela Academiei de Științe Agricole și Silvice  Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicala din domeniul agricol, cere scoaterea stațiunilor de cercetare agricola de sub tutela Academiei de Știinte Agricole și Silvice (ASAS), restructurarea acestora și autofinanțarea pe baza proiectelor.

 

„Solicitam ca ASAS sa ramana un for științific, fara sa aiba legatura cu finanțarea stațiunilor de cercetare, intrucat a demostrat ca nu are capacitatea de a reorganiza aceste unitați. Amintim faptul ca la un moment dat stațiunile de cercetare agricola au beneficiat de o ștergere a datoriilor, pentru a se putea redresa, dar acest lucru nu s-a intamplat. Actuala forma de organizare a dus la un dezastru, la un jaf sistematic asupra unitaților de cercetare care au pierdut suprafețe importante de teren și au incheiat contracte dezavantajoase . Singura politica de pana acum a fost cea a intereselor. Cerem ca aceasta situație sa inceteze. S-a ajuns la situația aberanta ca tractoristul de la stațiunea de cercetare sa fie asimilat funcționarului public”, afirma secretarul general al AGROSTAR, Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR  propune o inventariere a terenurilor pe care le mai dețin stațiunile de cercetare și organizarea acestora pe trei zone de cercetare: vegetal, zootehnie, horticultura. De asemenea, se impune o refacere a managementului și intocmirea unor strategii pe domenii, impreuna cu Ministerul Agriculturii.

„Printre propunerile noastre se regasesc și cele legate de readucerea soiurile romanești de semințe, adaptarea soiurilor de cereale, in funcție de schimbarile climatice, refacerea patrimoniului genetic in zootehnie și accesarea, impreuna cu agricultorii, de fonduri europene. Incheierea unor parteneriate cu agricultorii și accesarea de fonduri europene ar putea asigura și salarii mai mari pentru angajați. In prezent, se știe ca salariile angajaților din cercetare sunt indecent de mici și, deși exista stațiuni care au venituri considerabile și ar putea majora salariile, actuala forma de organizare nu permite acest lucru”, susține Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR susține de mai mulți ani restructurarea stațiunilor de cercetare din domeniul agricol și acordarea unor salarii decente, in acest sens implicandu-se prin negocierea contractelor de munca.

AGROSTAR are in componența peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat și salariați din agricultura și servicii conexe, atat din sectorul privat, cat și din cel bugetar.

Federația este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA și EFFAT la nivel european.

Ultima modificare Luni, 16 Februarie 2015 14:57

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top