Bursa: AGROSTAR: Dispariţia cotei de lapte va fi un dezastru pentru micii producatori din Romania

Federaţia sindicala AGROSTAR trage un semnal de alarma cu privire la consecinţele pe care le va avea dispariţia cotei de lapte, incepand de la 1 aprilie, 2015, şi ii indeamna pe micii producatori de lapte sa se constituie in asociaţii puternice, pentru a nu fi eliminaţi de pe piaţa.
     "Cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania, pentru ca ne invadeaza laptele din alte statele UE, cu performanţe remarcabile in acest domeniu. Sa nu uitam ca, in urma cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusa tocmai pentru ca ţari precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa. Fermierii trebuie sa fie mai bine informaţi, sa ştie ce ii aşteapta. Soluţia este sa se uneasca in asociaţii puternice. In ultimele luni, am constatat ca mulţi crescatori mici şi mijlocii de bovine au inţeles ca singuri nu vor avea nici o şansa şi ne cauta pentru a infiinţa sindicate. Numai de la sfarşitul anului trecut am infiinţat sindicate in mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescatori de bovine", declara secretarul general al AGROSTAR, Horaţiu Raicu.
     Asociaţiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot sa achiziţioneze instalaţii de muls performante pentru obţinerea laptelui conform, pot incheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere. De asemenea, micii producatori de lapte trebuie sa elimine multinaţionalele din sectorul de procesare, prin infiinţarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui.
     "Daca multinaţionalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producatori de lapte trebuie sa integreze poductia-procesarea-vanzarea", a adaugat secretarul general al AGROSTAR.
     Federaţia AGROSTAR are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, atat din sectorul privat, cat şi din cel bugetar. 

Login pentru a posta comentarii
Go to top