Capital: Dispariţia cotei de lapte, un dezastru pentru micii producatori din Romania

Dispariţia cotei de lapte, de la 1 aprilie 2015, va fi un dezastru pentru micii producatori din Romania iar singura soluţie pentru ca aceştia sa nu fie eliminaţi de pe piaţa este constituirea in asociaţii puternice, sunt de parere reprezentanţii Federaţiei Agrostar.

'Cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania, pentru ca ne invadeaza laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile in acest domeniu. Sa nu uitam ca, in urma cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusa tocmai pentru ca ţari precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa. Fermierii trebuie sa fie mai bine informaţi, sa ştie ce ii aşteapta. Soluţia este sa se uneasca in asociaţii puternice. In ultimele luni, am constatat ca mulţi crescatori mici şi mijlocii de bovine au inţeles ca singuri nu vor avea nicio şansa şi ne cauta pentru a infiinţa sindicate. Numai de la sfarşitul anului trecut am infiinţat sindicate in mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescatori de bovine', a declarat Horaţiu Raicu, secretarul general al Agrostar, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, asociaţiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot sa achiziţioneze instalaţii de muls performante pentru obţinerea laptelui conform şi pot incheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere.

'Micii producatori de lapte trebuie sa elimine multinaţionalele din sectorul de procesare, prin infiinţarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui. Daca multinaţionalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producatori de lapte trebuie sa integreze producţia-procesarea-vanzarea', a adaugat secretarul general al Agrostar.

Login pentru a posta comentarii
Go to top