Adevarul: Piaţa laptelui va da in foc dupa 1 aprilie: vor disparea cotele naţionale şi vom fi invadaţi de importuri ieftine, avertizeaza sindicaliştii de la Agrostar

Federaţia sindicala Agrostar recomanda fermierilor sa se uneasca in asociaţii puternice, avertizand ca dispariţia cotei de la lapte, care limiteaza producţia pentru fiecare ţara şi fiecare producator, din 1 aprilie, va fi un dezastru pentru micii producatori şi piaţa din Romania.

"Cand o sa dispara cota de lapte o sa fie un dezastru pentru micii producatori din Romania, pentru ca ne invadeaza laptele din alte state UE, cu performanţe remarcabile in acest domeniu. Sa nu uitam ca, in urma cu mai mulţi ani, cota de lapte a fost introdusa tocmai pentru ca ţari precum Franţa, Germania, Olanda etc. obţineau producţii foarte mari de lapte, care distorsionau piaţa“, susţine secretarul general al Agrostar, Horaţiu Raicu, intr-un comunicat. Ce pot face fermierii Oficialul sindical arata ca fermierii trebuie sa fie mai bine informaţi, sa ştie ce ii aşteapta. „Soluţia este sa se uneasca in asociaţii puternice. In ultimele luni, am constatat ca mulţi crescatori mici şi mijlocii de bovine au inţeles ca singuri nu vor avea nici o şansa şi ne cauta pentru a infiinţa sindicate. Numai de la sfarşitul anului trecut am infiinţat sindicate in mai multe judeţe, din care fac parte peste 4.000 de crescatori de bovine“, afirma Horaţiu Raicu. El precizeaza ca asociaţiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot sa achiziţioneze instalaţii de muls performante pentru obţinerea laptelui conform, pot incheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere. De asemenea, micii producatori de lapte trebuie sa elimine multinaţionalele din sectorul de procesare, prin infiinţarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui. Şah la multinaţionalele care proceseaza lapte "Daca multinaţionalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producatori de lapte trebuie sa integreze poducţia-procesarea-vanzarea", a adaugat Raicu. Sistemul cotei de lapte, care nu va mai fi in vigoare de la 1 aprilie, este folosit de Uniunea Europeana pentru regularizarea (limitarea) producţiei de lapte şi a produselor lactate. Acest sistem a fost introdus in 1984, fiind alocat fiecarui stat membru o cota naţionala din care fiecare producator a primit o cota individuala. Aceasta cota individuala cuprinde cantitatea de lapte pe care fiecare producator o poate comercializa fara a atrage plata unei taxe pentru depaşirea cotei, in anul de cota, care se desfaşoara intre 1 aprilie şi 31 martie. Federaţia sindicala Agrostar are in componenţa peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat şi salariaţi din agricultura şi servicii conexe, din sectorul privat şi din cel bugetar.


Login pentru a posta comentarii
Go to top