Comunicat AGROSTAR: 300 de membri AGROSTAR participa, marti,la protestul BNS de la Palatul Cotroceni

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, va participa in data de 31.05.2016 incepand cu orele 1100 cu circa 300 de membri ai sindicatelor afiliate la protestul organizat in fata palatului Cotroceni de Blocul National Sindical (BNS), confederatie sindicala la care Federatia AGROSTAR este afiliata.

 

Principalele probleme ale sectorului agricol asupra carora AGROSTAR vrea sa atraga atentia sunt:

 

Ø  Lipsa Contractului Colectiv de Munca pe sectorul agricultura, acest document lipsind cu desavarsire in ultimii 5 ani. „Federatia AGROSTAR, cat si Blocul National Sindical au facut nenumarate demersuri in vederea negocierii si incheierii acestuia, numai ca, din pacate, in sectorul agricol nu exista patronat infiintat conform Legii 62/2011 republicata – Legea dialogului social. Prin lipsa contractului colectiv de munca pe sectorul agricol sunt vatamate drepturile lucratorilor din acest sector. De asemenea, lipsa contractului colectiv pe sector lasa descoperiti si angajatorii, deoarece mare parte nu mai au un document sectorial la care sa se raporteze pe de o parte, iar pe de alta parte drepturi care sunt acordate lucratorilor in acest moment nu mai au o baza legala. Este anormal ca in unul din cele mai mari sectoare economice din Romania lucratorii sa nu fie acoperiti de un contract care sa prevada drepturi minime”, declara secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu.

 

Ø  Legea Vanatorii, legea care in acest moment este in vigoare asa cum era la momentul in care Federatia AGROSTAR a scos in strada 8.000 de crescatori de ovine si caprine la sfarsitul anului 2015.  Ordonanta de Urgenta data de catre Guvernul Romaniei si-a incetat valabilitatea, iar crescatorii de animale vor fi nevoiti sa iasa din nou in strada sa ceara modificarea acestei legi, intrucat nu vor mai putea pasuna incepand din toamna. De asemenea, reamintim ca acesti crescatori de animale primesc subventie cu mult mai mica, decat ceilalti crescatori din Uniunea Europeana, au probleme cu vanzarea animalelor, din cauza pretului derizoriu, isi vand laptele la un pret de nimic, nu au unde sa isi vanda lana, etc.

 

Ø  Subfinantarea sectorului agricol in ansamblul sau, lipsa de predictibilitate fiscala, cat si  intarzierea de la an la an la acordarea subventiilor in sectorul agricol. „Intarzierea la plata subventiilor care trebuiau acordate in anul 2015, dar si intarzierea celor care trebuiau platite in anul 2016, nu au facut altceva decat sa decapitalizeze agricultorii, deoarece parte din acestia si-au luat credite de la banci pe baza adeverintei eliberate de catre APIA, culmea tot de catre stat, iar cum sunt somati de banci sa ramburseze creditele care, culmea au fost acordate in cuantum egal cu subventia minus comisionul pe care agricultorul il plateste. Practic, prin aceasta gaselnita de a emite o adeverinta cu care te duci la banca ca sa iti iei ”subventia”, deci dreptul tau pentru ca lucrezi pamantul sau cresti animale, mai platesti si comisioane tot bancii. Mai mult, in acest an, ca urmare a intarzierii la plata subventiilor, agricultorii platesc statului dobanzi si penalitati la plata impozitelor si taxelor locale deoarece nu au avut sumele necesare pentru a-si achita debitele asteptand plata subventiilor, din care o parte au venit cu foarte mare intarziere, iar o parte nu se stie ”exact” cand se vor plati”, afirma Horatiu Raicu.

 

Ø  Lipsa unor politici pe termen scurt, mediu si lung in sectorul agricol, an de an luandu-se masuri pompieristice in sectorul agricol. Lipsa stimulentelor in sectorul agricol acordate de stat, asa numitele subventii indirecte, stimulente de natura sa incurajeze productia si sa creeze locuri de munca. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in ultimii ani nu a facut altceva decat sa administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeana cu titlu de subventii, sa plateasca de la bugetul de stat subventiile angajate de Romania. Practic, s-a transformat intr-o agentie de plati, culmea platita tot de catre agricultori. Ministerul Agriculturii uita faptul ca se ocupa si de  dezvoltarea rurala, mediul rural aflandu-se intr-o saracie crunta, cu o populatie decimata si imbatranita. Nu se intelege ca pentru a dezvolta mediul rural trebuie sa capitalizezi fermierii, trebuie sa creezi premisele productiei, dar si a comercializarii asupra careia nu s-a aplecat nimeni, fermierii fiind lasati la mana intermediarilor, care castiga de 10 ori mai mult decat un agricultor”, sustine secretarul general al AGROSTAR.

 

Ø  Lipsa de viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola si subfinantarea acesteia. Lipsa de implicare si de viziune privitoare la cercetare a condus la faptul ca in acest moment sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie, deoarece lucratorii din cadrul statiunilor de cercetare - dezvoltare sunt platiti conform Legii unice de salarizare, ca sa nu mai discutam de cercetatorii, inginerii si alte persoane care activeaza in sectorul agricol si care au rezultate numai datorita pasiunii fata de munca lor. Consideram ca este anormal ca acestia sa fie platiti sub valoarea pe care o reprezinta . Nu s-a inteles faptul ca agricultura performanta nu se poate face fara o cercetare performanta, dar ca acesta sa existe trebuie finantata.

 

 

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:14

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top