Platile pentru apicultorii care au suferit pierderi in perioada mai –iulie 2014 incep in 2 decembrie

Guvernul Romaniei a adoptat, in sedința din data de 7 octombrie 2014, Hotararea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate in perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol”.

 

Bugetul alocat pentru despagubirea crescatorilor de albine se ridica la peste 4,13 milioane de lei, iar sumele reprezentand ajutoare de minimis se vor plati incepand cu data de 2 decembrie 2014.

Prin actul normativ adoptat astazi se stabileste valoarea sprijinului financiar, dupa cum urmeaza:

a) 4 lei/ familia de albine pentru o stupina de pana la 75 familii;

b) 7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 familii;

 

Totodata, actul normativ stabileste categoriile de beneficiari si procedurile de acordare a compensațiilor. Astfel, beneficiarii schemei  de ajutor de minimis, conform Regulamentului de minimis in agricultura, sunt:

a) apicultori, persoane fizice care detin certificat de producator emis potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatelor de producator, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) apicultori, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) apicultori, persoane juridice, precum si orice forme asociative cu/sau fara personalitate juridica constituite conform legii.

 

Pentru a putea beneficia de sprijin, apicultorii trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de eligibilitate, astfel:

a) sa aiba familiile de albine inscrise in Registrul agricol;

b) sa aiba familiile de albine inregistrate/autorizate la directia sanitara-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti;

c) in cazul achiziționarii de suplimente nutritive si biostimulatori, acestea trebuie sa fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar.

 

Beneficiarii, care indeplinesc criteriile de eligibilitate, trebuie sa depuna cererile pana la data de 3 noiembrie 2014, la directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top