COMUNICAT DE PRESA MINISTERUL AGRICULTURII: Reziduurile de pesticide din legumele și fructele romanesti nu prezinta niciun risc pentru consumatori

Legumele si fructele produse in Romania sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide in concordanţa cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare preleveaza probe conform calendarului de prelevare si le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respecta cu strictete prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide.

Analizele chimice sunt realizate in concordanţa cu sistemul de asigurare al calitaţii ISO 17025/2005 si metodele de analiza sunt validate.Pentru asigurarea calitaţii analizelor, laboratoarele ACREDITATE RENAR participa anual la teste de competenţe europene organizate de laboratoarele europene de referinţa in domeniu.

Romania, prin Autoritatea Naţionala Fitosanitara, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt in parametrii ceruti de legislatia in vigoare.

Continutul de reziduuri de pesticide, in limitele prevazute de legislatia europeana nu trebuie sa afecteze comercializarea produselor romanești. Hipermarketurile si supermarketurile solicita aceste buletine de analiza si astfel se asigura ca produsele sunt conforme.

Din rapoartele de monitorizare realizate anual de catre Autoritatea Naţionala Fitosanitara rezulta ca procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maxima admisa, deci nu prezinta nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezinta in mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie sa fie una corecta. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid inseamna si pericol pentru sanatatea umana. Periculoase sunt intr-adevar doar cele ale caror valori depașesc limita maxima admisa. Rezultatele obţinute la aceste controale se inscriu in media la nivel european. Fiind vorba de produse conventionale si nu ecologice este evident ca acestea contin reziduuri de pesticide, dar care nu depasesc limita maxima admisa de legislatia in vigoare.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:10

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top