Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind viitorul politicii agricole comune

Modernizarea si simplificarea politicii agricole comune (PAC), una dintre politicile pe termen lung ale Uniunii Europene, va permite acesteia sa reactioneze mai bine la provocarile sociale, politice, de mediu si economice actuale, se arata intr-un comunicat al CE, citat de stiriagricole.ro.

Comisia Europeana a lansat prima faza a modernizarii si simplificarii politicii agricole comune (PAC) prin deschiderea unei consultari publice cu o durata de trei luni. Contributiile primite vor sprijini activitatile Comisiei pentru a defini prioritatile pentru viitor ale politicii agricole. O politica agricola comuna modernizata si simplificata ar aborda principalele provocari cu care se confrunta agricultura si zonele rurale, contribuind in acelasi timp la prioritatile de politica ale Comisiei (in special cresterea economica si ocuparea fortei de munca), la dezvoltarea durabila, la un buget axat pe rezultate, pe simplificare si pe subsidiaritate.

In anuntul sau privind procedura de consultare, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Facem astazi urmatorii pasi catre modernizarea si simplificarea politicii agricole comune pentru secolul 21. Prin lansarea acestei consultari publice, le solicitam tuturor partilor interesate si celor preocupati de viitorul alimentelor si agriculturii in Europa sa participe la conturarea unei politici pentru toti cetatenii Europei. Aceasta consultare publica va contribui direct la foaia de parcurs pentru viitoarea politica agricola comuna anuntata de presedintele Juncker in luna decembrie.

Politica agricola comuna aduce deja beneficii majore pentru fiecare cetatean european din punctul de vedere al securitatii alimentare, al vitalitatii zonelor rurale, al mediului rural si al contributiei la solutionarea provocarii reprezentate de schimbarile climatice. Prin elaborarea unei foi de parcurs pentru viitor, sunt increzator ca aceasta politica poate aduce si mai multe beneficii. Cu toate acestea, este nevoie sa o perfectionam si sa o revitalizam si, desigur, trebuie sa o finantam in mod adecvat.”

Consultarea publica va dura 12 saptamâni si va oferi agricultorilor, cetatenilor, organizatiilor si altor parti interesate posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere cu privire la viitorul politicii agricole comune. Rezultatele consultarii vor fi utilizate de Comisie la redactarea unei comunicari, prevazuta pentru sfârsitul anului 2017, care va cuprinde concluzii privind performanta actuala a politicii agricole comune, precum si optiuni de politica potentiale pentru viitor bazate pe date fiabile.

Rezultatele consultarii publice vor fi publicate online si vor fi prezentate de comisarul Hogan la o conferinta la Bruxelles in iulie 2017.

Lansata initial in 1962, politica agricola comuna este una dintre politicile cu cea mai lunga durata a UE, care a evoluat de-a lungul anilor pentru a raspunde provocarilor in continua schimbare ale pietelor agricole. Cu toate ca reformele cele mai recente dateaza din anul 2013, au avut loc din acel moment mai multe evolutii fundamentale la care politica agricola comuna trebuie sa reactioneze intr-un mod mai eficace, cum ar fi, de exemplu, incertitudinea sporita a pietei si scaderea preturilor, precum si noile angajamente internationale privind schimbarile climatice si dezvoltarea durabila.

Confruntata cu aceste provocari, precum si cu altele, politica agricola comuna trebuie sa fie modernizata si simplificata pentru a reduce si mai mult sarcina administrativa si pentru a fi si mai coerenta cu alte politici ale UE, cu scopul de a-si maximiza contributia la cele zece prioritati politice ale Comisiei, la obiectivele de dezvoltare durabila si la Acordul de la Paris privind schimbarile climatice.

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top