Imprimă această pagină

AGROSTAR IN PRESA

DCnews

https://www.dcnews.ro/protest-apicultori-oamenilor-le-a-ajuns-cutitul-la-os_532521.html?

PROTEST apicultori. "Oamenilor le-a ajuns cutitul la os"

Sindicatul Apicultorilor din Romania ameninta cu proteste in strada, daca autoritatile nu vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla sectorul. Principalele nemultumiri sunt legate de mortalitatea familiilor de albine din cauza utilizarii neonicotinoidelor la tratarea culturilor; de modul in care se face controlul mierii din Romania, dar si de lipsa subventiilor si a ajutorului de minimis pe anul 2016.

Potrivit unui comunicat al Agrostar, sindicalistii cer interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite pentru tratarea culturilor, punctand asupra mortalitatii in masa a familiilor de albine.

Nemultumirile apicultorilor sunt legate si de Legea Apiculturii, solicitand, totodata, subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie, ajutorul de minimis pentru 2016, viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania apicultorii si debirocratizarea in cazul accesarii fondurilor europene. Lista cu toate aceste probleme ale sectorului apicol au fost prezentate luni secretarului de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Daniel Botanoiu.

'Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve', a declarat presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.

In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii, se mai arata in comunicat. 

Agrointeligența

http://agrointel.ro/73466/apicultorii-discutii-la-ministerul-agriculturii-ce-au-cerut-guvernului-crescatorii-de-albine/

APICULTORII – discuții la Ministerul Agriculturii. Ce au cerut Guvernului CRESCATORII DE ALBINE!

Apicultorii romani au avut la finele saptamanii trecute o intalnire la Ministerul Agriculturii, prilej cu care i-au prezentat secretarului de stat Daniel Botanoiu o lista cu probleme curente ale sectorului creșterii albinelor din Romania. 

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol și sunt hotarați sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situației dificile in care se afla.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor sa afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor;
2. Mortalitatea in masa a familiilor de albine;
3. Nemulțumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
4. Subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție;
5. Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza și controlul mierii din Romania;
6. Fondurile alocate și masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
8. Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua așa. Am ajuns in situația ca noi sa mancam surogat de miere și mierea noastra sa fie vanduta in alte țari. Copiii noștri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar așteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In funcție de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pașii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și vom ieși in strada cu afumatorile și echipați cu halate, cu cizme. Speram ca importanța apiculturii pentru omenire sa fie conștientizata de cei care au fraiele agriculturii și situația sa se rezolve”, declara președintele Sindicatului Apicultorilor, Danuț Puișoru.

In cadrul discuțiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru susținerea sectorului apicol și pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere și importanța polenizarii.

Polenizarea crește producțiile agricole cu circa 40% și fermierii ar trebui sa fie interesați ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care crește mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cațiva ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanțele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiți. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitații sa faca parte si un reprezentant al Direcției Agricole Județene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizația de funcționare. In privința acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, susține Danuț Puișoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitații excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiți sa duca probele in alte țari.

Cronica Olteniei

http://www.jurnalulolteniei.ro/2017/02/13/apicultorii-si-au-prezentat-problemele-la-ministerul-agriculturii/

Apicultorii si-au prezentat problemele la Ministerul Agriculturii

apicultori.jpgSindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol și sunt hotarați sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situației dificile in care se afla.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor sa afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor;

2.  Mortalitatea in masa a familiilor de albine;

3.  Nemulțumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;

4. Subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție;

5.  Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza și controlul mierii din Romania;

6.  Fondurile alocate și masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;

7.  Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;

8.  Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua așa. Am ajuns in situația ca noi sa mancam surogat de miere și mierea noastra sa fie vanduta in alte țari. Copiii noștri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar așteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In funcție de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pașii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și vom ieși in strada cu afumatorile și echipați cu halate, cu cizme. Speram ca importanța apiculturii pentru omenire sa fie conștientizata de cei care au fraiele agriculturii și situația sa se rezolve, declara președintele Sindicatului Apicultorilor, Danuț Puișoru.

In cadrul discuțiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru susținerea sectorului apicol și pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere și importanța polenizarii. “ Polenizarea crește producțiile agricole cu circa 40% și fermierii ar trebui sa fie interesați ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care crește mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cațiva ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanțele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiți. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitații sa faca parte si un reprezentant al Direcției Agricole Județene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizația de funcționare. In privința acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, susține Danuț Puișoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitații excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiți sa duca probele in alte țari.

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicala din domeniul agricol, are in componența peste 50.000 de membri, atat producatori agricoli, cat și salariați din agricultura și servicii conexe, din sectorul privat, cat și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Stiriagricole.ro

https://www.stiriagricole.ro/apicultorii-ameninta-cu-noi-proteste-43607.html

Apicultorii ameninta cu noi proteste

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor;
2. Mortalitatea in masa a familiilor de albine;
3. Nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
4. Subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie;
5. Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania;
6. Fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
8. Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

„Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, declara presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.

In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii. “ Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Federatia Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 50.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia Agrostar este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Agropress

http://agropress.ro/daniel-botanoiu-intalnire-cu-apicultorii/

Daniel Botanoiu, intalnire cu apicultorii

Secretarul de stat din cadrul MADR a stat de vorba cu producatorii de miere de la noi din tara.

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol și sunt hotarați sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situației dificile in care se afla.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor și obligarea fermierilor sa afișeze la loc vizibil substanțele folosite la tratarea culturilor;
2. Mortalitatea in masa a familiilor de albine;
3. Nemulțumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
4. Subvenționarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare și selecție;
5. Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza și controlul mierii din Romania;
6. Fondurile alocate și masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
8. Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

„Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua așa. Am ajuns in situația ca noi sa mancam surogat de miere și mierea noastra sa fie vanduta in alte țari. Copiii noștri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar așteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In funcție de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pașii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și vom ieși in strada cu afumatorile și echipați cu halate, cu cizme. Speram ca importanța apiculturii pentru omenire sa fie conștientizata de cei care au fraiele agriculturii și situația sa se rezolve”, declara președintele Sindicatului Apicultorilor, Danuț Puișoru.

In cadrul discuțiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru susținerea sectorului apicol și pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere și importanța polenizarii. “ Polenizarea crește producțiile agricole cu circa 40% și fermierii ar trebui sa fie interesați ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care crește mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cațiva ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substanțele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiți. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitații sa faca parte si un reprezentant al Direcției Agricole Județene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizația de funcționare. In privința acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, susține Danuț Puișoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitații excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiți sa duca probele in alte țari.

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicala din domeniul agricol, are in componența peste 50.000 de membri, atat producatori agricoli, cat și salariați din agricultura și servicii conexe, din sectorul privat, cat și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Agro-consultanta.ro

Apicultorii si-au prezentat problemele la Ministerul Agriculturii

http://www.agro-consultanta.ro/actualitate/386-apicultorii-vor-crearea-unui-fond-pentru-sustinerea-sectorului.html

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla, se arata intr-un comunicat transmis de Agrostar.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

  1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor;
  2. Mortalitatea in masa a familiilor de albine;
  3. Nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
  4. Subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie;
  5. Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania;
  6. Fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
  7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
  8. Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, declara presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.

In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii. “ Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la  li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 50.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

Agroinfo

http://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/apicultorii-ameninta-cu-proteste-mierea-noastra-e-amara

APICULTORII ameninta cu PROTESTE! MIEREA noastra e AMARA!

BOMBA CU CEAS IN... STUPINA! Apicultorii s-au saturat, le-a ajuns cutitul la os. Nu suntem intelesi si ajutati, drept pentru care, daca Ministerul Agriculturii nu intervine vom face proteste de strada imbracati in costum de apicultor, cu afumatori, cu dalti si cu cizme, pentru ca, pentru noi, apicultorii, mai ales in ultimii ani, mierea este amara, chiar daca ea este dulce pentru cei care o consuma. La ora actuala se inregistreaza foarte mari mortalitati, a declarat pentru AGROINFO, presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.

Iata lista cu problemele sectorului apicol romanesc!
1. Interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor;
2. Mortalitatea in masa a familiilor de albine;
3. Nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;
4. Subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie;
5. Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania;
6. Fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;
7. Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;
8. Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Adevarul

 

http://adevarul.ro/locale/craiova/apicultorii-ameninta-proteste-strada-nu-primesc-ajutor-pierderile-2016-1_58a32ff15ab6550cb87848ee/index.html

 

Apicultorii sustin ca au avut anul trecut cea mai slaba perioada din ultimii 30 de ani. Productia a fost distrusa din cauza ploilor si sectei.

Apicultorii din judetul Dolj au precizat ca anul trecut nu au produs miere aproape deloc, dar au fost nevoiti sa plateasca impozite. In cazul in care nu vor obtine de la Ministerul Agriculturii ajutorul de minimis pentru pierderile in anul 2016, acestia ar putea protesta in strada. „Anul trecut toti apicultorii din Romania trebuiau sa primeasca un minimis, pentru ca toti apicultorii din Romania au avut de suferit din cauza conditiilor climatice. De ce nici pana la aceasta data nu ati primit nimic? Pentru ca nu s-a dorit. Dar noi am facut acest sindicat ca sa ne batem pentru drepturile noastre. Si ne vom bate. Acum o saptamana, cand ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastra si primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului si conducerea ministerului si va spun cu toata responsabilitatea ca daca nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastra pentru prima actiune de strada, primul protest adevarat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016“, a spus Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, la Craiova. In judetul Dolj exista 45.000 de familii de albine, iar apicultorii cer sa fie interzise folosirea neonicotinoidelor, dar si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor. „In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve“, a declarat Danut Puisoru, presedintele Sindicatului Apicultorilor. Apicultorii care depasesc 75 de familii de albine trebuie sa plateasca impozit pe venit. In judetul Dolj taxa a fost stabilita la 20 de lei/familia de albine.
Eveniment de Olt

http://www.evenimentdeolt.ro/eveniment-new/actualitate/sindicatul-apicultorilor-din-rom-nia-amenin---cu-proteste-e505de8b1ee247a2818cd262322847b1

 

Sindicatul Apicultorilor din Romania ameninta cu proteste

 

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, informeaza ca a prezentat vineri secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.

Lista problemelor prezentare de apicultori conducerii MADR:

1.     Interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor;

2.     Mortalitatea in masa a familiilor de albine;

3.     Nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii;

4.     Subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie;

5.     Viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania;

6.     Fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020;

7.     Acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016;

8.     Debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene;

 

„Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, precizeaza presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru, prin intermediul unui comunicat de presa.

 

Potrivit sursei citate, in cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii. “ Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la  li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.

 

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

 

Cuvantul libertatii

http://www.cvlpress.ro/14.02.2017/apicultorii-ameninta-cu-protestele/

Apicultorii ameninta cu protestele

Crescatorii de albine din Dolj sustin, alaturi de colegii din tara, ca apicultura nu o duce prea bine si cer Ministerului Agriculturii sa intervina si sa rezolve problemele multiple cu care acestia se confrunta. Daca nu se va ajunge la nici o intelegere, apicultorii sunt decisi sa organizeze si un miting prin care sa-si sustina revendicarile. In cazul in care se va ajunge acolo, ar fi primul protest de acest gen.

45.000 de familii de albine: este cifra oficiala a populatiei de albine pe care apicultorii o cresc in judetul Dolj. De la an la an, pe cat de frumoasa si pasionala, aceasta indeletnicire incepe sa fie resimtita tot mai mult si ca un efort extraordinar pe care crescatorii trebuie sa il depuna pentru a-si mentine investitiile pe linia de plutire si, mai mult, pentru a-si pastra sanatoase albinele. Conflictul cu fermierii, care isi trateaza culturile si otravesc laolalta albinele aflate in cautarea polenului, este o problema mai veche, careia nici pana acum nu i s-a gasit o rezolvare.

„Disciplinarea fermierilor este cea mai mare problema a noastra, mai ales ca mai este putin timp si vor iesi albinele din stup. Sindicatul trebuie sa mijloceasca intre noi si reprezentantii ministerului si speram noi sa rezolvam lucrurile cat se poate de facil si rapid. Daca nu se va intampla acest lucru, va trebui sa recurgem la metodele clasice sindicale: protestele”, a declarat Bogdan Poenaru, din cadrul Sindicatului Apicultorilor din Romania.

„Copiii nostri mananca miere cu pesticide”

Sindicatul Apicultorilor din Romania, afiliat la Agrostar, i-a prezentat, vineri, secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla. Apicultorii cer sa se interzica folosirea neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor. De asemenea, crescatorii de albine au si nemultumiri legate de Legea apiculturii. „Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat Daniel Botanoiu a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete”, a declarat presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.

„Vom iesi in strada cu afumatorile, echipati cu halate”

Potrivit acestuia, in circa zece zile, este programata o noua intalnire. „In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, a mai spus Danut Puisoru. Apicultorii au solicitat si acordarea ajutorului de minimis, pe anul 2016, precum si debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene.

Apicultorii vor o intelegere clara cu fermierii

Sindicalistii mai spun ca, in cadrul discutiilor, s-a pus si problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii. „Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la  li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Agro Romania

http://agroromania.manager.ro/articole/diverse/o-noua-runda-de-discutii-intre-apicultori-si-reprezentantii-ministerului-agriculturii-22671.html

O noua runda de discutii intre apicultori si reprezentantii ministerului Agriculturii

Crescatorii de albine au prezentat oficialilor o lista a problemelor cu care se confrunta si au avertizat cu noi proteste, in cazul in care autoritatile nu se vor implica in rezolvarea lor.

Sindicatul Apicultorilor din Romania, organizatie afiliata la Agrostar, i-a prezentat zilele trecute secretarului de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, problemele cu care se confrunta sectorul apicol si reprezentantii apicultorilor avertizand totodata ca sunt hotarati sa inceapa protestele, daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.
 
Principalele probleme pentru care apicultorii au solicitat rezolvare in partea MADR sunt interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor, mortalitatea in masa a familiilor de albine, nemultumirile apicultorilor legate de Legea apiculturii, subventionarea de la bugetul de stat a fermelor de multiplicare si selectie, viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romaniam, fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020, acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016 si debirocratizarea legata de accesarea fondurilor europene.


 „Sectorul apicol se confrunta cu probleme deosebite. Nu se mai poate continua asa. Am ajuns in situatia ca noi sa mancam surogat de miere si mierea noastra sa fie vanduta in alte tari. Copiii nostri mananca miere cu pesticide. Domnul secretar de stat, Daniel Botanoiu, a fost foarte receptiv la problemele pe care le-am ridicat, dar asteptam lucruri concrete. In circa 10 zile vom avea o noua intalnire. In functie de cum vor decurge lucrurile, cat de repede se vor concretiza propunerile pe care le facem, vom stabili pasii de urmat. Oamenilor le-a ajuns cutitul la os si vom iesi in strada cu afumatorile si echipati cu halate, cu cizme. Speram ca importanta apiculturii pentru omenire sa fie constientizata de cei care au fraiele agriculturii si situatia sa se rezolve”, a declarat la finalul intalnirii  presedintele Sindicatului Apicultorilor, Danut Puisoru.
 
In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii.
 
„Polenizarea creste productiile agricole cu circa 40% si fermierii ar trebui sa fie interesati ca albinele sa nu dispara ceea ce, la ritmul in care creste mortalitate in prezent, este posibil sa se intample in cativa ani. De asemenea, a fost ridicata problema ca fermierii sa puna panouri de informare, pe terenul cultivat, cu substantele pe care le-au folosit la tratamente, iar in cazul in care se constata mortalitate la albine, apicultorii sa fie despagubiti. Este foarte important ca din comisiile de constatare a mortalitatii sa faca parte si un reprezentant al Directiei Agricole Judetene, pentru obiectivitate. Fermierilor care nu pun panouri sa existe posibilitatea de a se merge pana la li se retrage autorizatia de functionare. In privinta acordarii ajutorului de minimis pentru anul 2016, este posibil ca acesta sa nu mai poate fi acordat pentru 2016, dar solicitam acordarea lui pe anul 2017, pentru ca efectele continua sa se resimta”, sustine Danut Puisoru.
 
De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

Bihor online

http://www.bihon.ro/sindicatul-apicultorilor-ameninta-cu-proteste/1781838

Sindicatul Apicultorilor ameninta cu proteste

Sindicatul Apicultorilor din Romania a prezentat reprezentantilor MADR problemele cu care se confrunta sectorul apicol.

Apicultorii sunt hotarati sa inceapa protestele daca nu se vor lua masuri pentru rezolvarea situatiei dificile in care se afla.

Printre problemele prezentate se numara interzicerea folosirii neonicotinoidelor si obligarea fermierilor sa afiseze la loc vizibil substantele folosite la tratarea culturilor, mortalitatea in masa a familiilor de albine, nemultumirile legate de Legea apiculturii, viziunea MADR legata de etichetarea, analiza si controlul mierii din Romania, fondurile alocate si masurile de sprijin pentru perioada 2017-2020, acordarea ajutorului de minimis pe anul 2016.

In cadrul discutiilor s-a pus problema crearii unui fond la care sa participe fiecare fermier cu o suma pe hectar, pentru sustinerea sectorului apicol si pentru despagubiri in caz de mortalitate, avand in vedere si importanta polenizarii.

De asemenea, Sindicatul Apicultorilor a propus sa fie analizata posibilitatea colaborarii cu un institut de cercetare sau cu o universitate, dotate cu aparatura corespunzatoare, pentru intocmirea de proiecte privind determinarea cauzelor mortalitatii excesive, astfel incat apicultorii sa nu mai fie nevoiti sa duca probele in alte tari.

 

 

PDF

Email

 

 

 

 

Login pentru a posta comentarii