Imprimă această pagină

Reuters: Cehia s-a saturat sa fie pubela de gunoi a Europei si va presa UE pentru alimente de calitate mai buna

Cehia va presa Uniunea Europeana sa interzica vanzarea de alimente de calitate inferioara in Europa de Est sub acelasi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune in Occident, a declarat ministrul Agriculturii, Marian Jurecka, transmite Reuters.

Autoritatile din Cehia se alatura astfel celor din Slovacia si Ungaria, care afirma la randul lor ca firmele multinationale de alimente vand produse de o calitate mai proasta in tarile mai sarace si mai putin competitive din est, scrie News.ro.

”Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei”, a spus Jurecka.

Asociatiile de consumatori din Cehia s-au plans de mult timp de calitatea inferioara a alimentelor vandute de companii mari, dar pana in prezent nu au avut parghii legale, intrucat astfel de vanzari sunt legale in UE daca pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.

Jurecka a spus ca a comandat un studiu privind calitatea alimentelor, care se va incheia in iunie. Datele obtinute, impreuna cu date din Slovacia si alte tari, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementarilor din UE. Si alte produse, precum detergentii, vor fi incluse.

”Scopul nostru principal este de a aschimba legislatia UE, astfel incat daca un produs are acelasi producator, acelasi ambalaj si aceleasi specificatii, astfel ca la prima vedere este acelasi produs, sa contina aceleasi ingrediente”, a declarat Jurecka, fara sa dea exemple.

Un studiu efectuat in 2015 de Universitatea de Chimie si Tehnologie arata ca iaurtul, cafeaua instant, margarina si o parte din carnea procesata comercializata in Cehia au fost produse din ingrediente diferite.

Alimentele sunt cu circa 25% mai ieftine in Cehia fata de Germania, potrivit Eurostat. Acest fapt reflecta partial costurile si standardele de viata locale mai mici.

Cehii calatoresc insa deseori in strainatate pentru a cumpara produse de calitate mai buna.

Jurecka a spus ca produsele trebuie sa respecte aceleasi standarde de calitate pe piata unica a UE.

"Daca este piata unica, atunci sa avem acces la aceeasi calitate a produselor, daca arata la fel, pentru toti consumatorii”, a aratat el.

Companiile afirma ca se adapteaza la gusturile locale prin folosirea unor retete variate.

Jurecka a respins argumentul, subliniind ca timp de secole toate tarile din Europa Centrala au facut parte din acelasi imperiu.

”Nu cred ca cehii si austriecii au gusturi atat de diferite. Daca te uiti la meniul nostru, datorita Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare”, a spus el.

Sursa: Profit.ro

Login pentru a posta comentarii