Imprimă această pagină

DESPAGUBIRILE PENTRU SECETA. EXPLICATIILE MADR pentru FERMIERI!

Fermierii, ramasi fara acesti bani! Foarte multi producatori agricoli intreaba daca Ministerul Agriculturii si Dezvoltprii mai intentioneaza sa acorde bani ca despagubire pentru seceta care a afectat culturile in 2016. Agrointeligenta -www.agrointel.ro este alaturi de fermieri si a trimis aceasta intrebare la Ministerul Agriculturii. 

Ministerul Agriculturii ne-a transmis un raspuns ambiguu fara sa precizeze clar daca fermierii mai primesc sau nu banii. ”Monitorizarea efectelor unor incidente de mediu care au produs pagube asupra culturilor agricole se realizeaza potrivit legislatiei in vigoare, la nivelul MADR situatiile fiind in prezent centralizate la Centrul Operativ pentru situatii de urgenta. In urma analizei acestor situatii se vor identifica solutiile concrete pentru diminuarea pierderilor producatorilor agricoli”, a transmis Ministerul Agriculturii in exclusivitate pentru Agrointeligenta -www.agrointel.ro.

Fermierii au aflat ca nu se mai acorda banii

Dincolo de optimismul Ministerului Agriculturii, fermierii din Botosani, judetul cel mai afectat de seceta in 2016, au aflat ca despagubirile au ramas doar in stadiul de promisiune. Astfel, in bugetul Ministerului Agriculturii nu s-au alocat banii necesari pentru despagubirea fermierilor.

In 2016, fermierii au avut culturile compromise chiar si in proportie de 80-90% sau chiar  100 %. S-au facut evaluari ale pagubelor, au fost trimise adrese peste adrese la Ministerul Agriculturii, s-au facut multe promisiuni dar banii nu au mai venit si nici nu sunt sanse sa vina in acest an pentru producatorii agricoli. Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Moldoovis Botosani a avut recent o intalnire cu ministrul Agriculturii care i-a transmis ca nu sunt bani prevazuti pentru despagubirea fermierilor afectati de seceta. “Am lansat o provocare pentru parlamentarii care sunt in arcul de guvernare. In 2015 am primit despagubiri pentru seceta dar pentru 2016 nu s-a rezolvat nimic. Nu avem niciun semnal ca se vor da banii pentru seceta. Am avut o discuţie cu ministrul Agriculturii şi se pare ca banii nu sunt prinşi in bugetul pe 2017. Prin urmare, sunt slabe speranţe ca fermierii din judeţul Botoşani sa primeasca despagubiri pentru seceta. In judeţul Botoşani a fost cea mai grava situaţie din ţara. Fermierii depind foarte mult de aceşti bani”, a declarat Ionica Nechifor, preşedintele Asociaţiei Moldoovis.

In judetul Botosani seceta a afectat culturile a peste 14.200 de fermieri, dintre care puţin peste 300 sunt persoane juridice. Diferenţa de aproape 14.000 reprezinta producatori – persoane fizice.

Aproximativ 170.000 de hectare cu culturi au fost parjolite, iar animalele au ajuns sa fie vandute aproape pe nimic la abatoare, pentru ca nu mai aveau ce sa manance. Aproape jumatate din totalul unitaţilor administrativ-teritoriale din judeţ s-au aflat in stare de alerta din cauza secetei.

In 2015 fermierii au primit bani pentru despagubiri, sume ce sunt acoperite de la bugetul de sta. Au fost eligibile pentru plata exploatatiile care au pierderi de cel putin 30% pentru anumite culturi.

Sursa: Agrointeligenta

Login pentru a posta comentarii