Adrian Pintea, directorul general al APIA, anunta reluarea platilor catre fermieri: Fermierii transferati astazi in contabilitate vor avea vineri banii in conturi

Start la plata subventiilor pentru fermieri in 2017! Agentia de plati a transferat astazi in contabilitate o prima transa de bani, sume ce vor ajunge vineri in conturile fermierilor, dupa cum a declarat astazi in exclusivitate pentru Agrointeligenta -www.agrointel.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

”Astazi am transferat in contabilitate 47.905  de fermieri cu suma de 6.782.292 euro. Sunt bani pentru Ajutorul National Tranzitoriu (ANT1) care se platesc din bugetul national dar si sume platite din bugetul Fondului European de Garantare Agricola (FEGA). Vineri acesti fermieri vor avea deja banii in cont”, a explicat seful APIA.

De remarcat ca este un efort urias pe care l-a facut agentia de plati, impreuna cu Ministerul Agriculturii, pentru a reincepe plata subventiilor pentru fermieri. Mai ales ca oficial era anuntata data de 28 februarie pentru primele transferuri in contabilitate.

Va reamintim ca joia trecuta Guvernul a aprobat cuantumul pentru ANT vegetal adica 17,72035 euro/ha.  In plus, APIA mai plateste subventiile si fermierilor care au primit avans in luna noiembrie 2015 dar si producatorilor agricoli care nu au intrat la plata avansului, pentru urmatoarele scheme:

SAPS – Plata unica pe suprafata

  • Se plateste pentru toata suprafata
  • Cuantum stabilit 96,8861 euro/ha 

Plata redistributiva

– pentru 0-5 ha

  • Cuantum stabilit 5,00 euro/ha

– de la 5 ha la 30 ha

  • Cuantum stabilit 48,8554 euro/ha

Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire)

  • Pentru toata suprafata
  • Cuantum stabilit 57,3714 euro/ha

Plata pentru tinerii fermieri (pana in 40 de ani)

  • Pentru primele 60 ha
  • Cuantum stabilit 22,8718 euro/ha. 

APIA a achitat in 2016 un avans consistent catre fermieri. Este vorba despre suma de 859.709.731,41 milioane euro, reprezentand avansul aferent campaniei 2016, pentru un numar de 750.474 fermieri care au depus cerere unica de plata.

Precizam ca in acest moment nu se fac plati pentru schemele din zootehnie – ANT si sprijin cuplat, urmand ca APIA si MADR sa stabileasca in perioada urmatoare cuantumurile pe cap de animal, ca apoi sa inceapa autorizarea la plata a crescatorilor.

Sursa: Agrointeligenta

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top