FERMIERII ROMANI care IAU O SUBVENȚIE APIA de 6.000 EURO/HA pentru UN AN!

SUBVENTIE APIA URIAȘA! 6.000 de euro/ha vor incasa anumiti fermieri romani. Subventia este platita de Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA) timp de un an. Pentru urmatorii 11 ani, suma achitata acestor fermieri pe hectar va scadea, dar nu foarte mult, scrie Agroinfo.

Fermierii romani din zona de sud a tarii care au depus la Agentia de Plati proiecte pentru programul Prima Impadurire vor incasa in primul an de infiintare a plantatiei forestiere pe terenuri agricole  6.000 de euro/ha, spune Ionel Mageruș, consilier superior APIA Bistrita Nasaud.

Pe langa aceasta suma, fermierii mai incaseaza, in primul an, bani pentru ingrijirea plantatiei, aproximativ 500 de euro/ha și bani pentru elaboararea proiectului, 700 de euro/an. Astfel, cei din zona de sud, unde punctajul acordat proiectelor este mai mare, au toate șansele sa incaseze, in primul an, o suma de peste 7.000 de euro/ha. 

In alte zone ale tarii, sprijinul pe hectar pentru impadurire este ceva mai mic, dar valoarea ramane substantiala.

De exemplu, fermierii din Bistrita Nasaud care au depus proiecte pentru SubMasura 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite” din cadrul PNDR 2020, gestionata de APIA, vor primi, in primul an, 2.600 de euro/ha pentru infiintarea plantatiei, plus 487 de euro pentru ingrijire și suma de 700 de euro/ha pentru elaborarea proiectului.

Sprijinul se primeste timp de 12 ani. In zona noastra, in al doilea an se da o suma de 1295 de euro/ha pentru intretinere, in al treilea an cate 1100 de euro/ha, in anii 4 si 5 cate 109 euro/ ha si in anul sase 55 de euro/ha, a declarat Ionel Magerusan, consilier superior la APIA Bistrita-Nasaud, pentru Timp Online.

In Bistrita Nasaud sunt 7 persoane care au accesat la APIA acest program. Cea mai mare suprafata pentru care se cer banii este detinuta in satul Jelna de Daniel Moldovan, fost primar al comunei Cetate.

Terenul acesta fiind unul foarte degradat, care necesita investitie mare, am decis sa accesez acesti bani fiindca e o afacere de viitor. Peste 20 de ani voi putea recolta lemnul pe care il vom planta acum, salcam si frasin. Se stie ca Romania are deja probleme cu lemnul. Din cate proiecte am facut eu si am implementat, acesta mi s-a parut cel mai usor pentru ca mi-a trebuit un aviz de la Consiliul Judetean, l-am obtinut intr-o zi, unul de la Garda Forestiera si l-am obtinut in doua zile, mi-am facut proiectul intr-o saptamana, a fost vizita in teren, printre cele mai usoare. Dupa ce imi aproba proiectul, voi face lucrarile din fonduri proprii si mi le vor deconta, a declarat fostul primar, pentru aceeași sursa.

ATENTIE! Arborii plantati nu pot fi taiati pana nu ajung la maturitate. Plantatia forestiera trebuie intretinuta și ingrijita. Nerespectarea acestor conditii inseamna sistarea subventiei și obligarea fermierilor de a returna banii incasati pana la acel moment.

IMPORTANT! Termenul limita de depunere a proiectelor de impadurire la APIA este 31 martie 2017.

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top