Imprimă această pagină

Petre Daea: Guvernul va emite o OUG pentru a facilita accesul la credite celor care vor sa cumpare pamant

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, a declarat, vineri, la Piatra Neamt, ca Guvernul va emite saptamana viitoare o ordonanta de Urgenta care va sprijini fermierii in accesarea fondurilor bancare cu dobanzi reduse si garantii din partea statului. Ministrul a explicat ca ordonanta se va adresa doar fermierilor care doresc sa cumpere teren, sa foloseasca creditele ca un capital de lucru sau pentru investitii, potrivit www.agro-consultanta.ro.

 

'Intr-un plafon de pana la 3 milioane euro, statul vine cu garantii de pana la 80 la suta din garantiile cerute de banca. In cazul cumpararilor de terenuri, diferenta de 20 la suta o reprezinta terenurile cumparate. Vor fi conditii facile de imprumut cu pana la 2 la suta dobanda peste ROBOR si comisionul de garantare scazut de la 3,8 pana la 2. Acest act normativ a fost discutat cu bancile, au fost invitate 10 banci la minister si am discutat personal cu reprezentantii acestora care au apreciat acest act normativ si au fost de acord, urmand sa facem conventiile necesare cu Fondul de Garantare si bancile, pentru operationalizare', a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a amintit si de ordinul prin care au fost stabilite conventii intre Agentiile de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) si banci, pentru acordarea de credite pentru lucrari. Totodata, Petre Daea a explicat deschiderea bancilor catre astfel de credite prin faptul ca Ministerul Agriculturii ruleaza, prin institutiile bancare, peste 3,2 miliarde de euro anual.

'Am semnat un ordin de ministru pentru a putea exista conventii intre APIA si banci, in conditiile in care unii fermieri doresc mai repede sa faca lucrarile si au nevoie de bani, sa foloseasca adeverintele, tot cu o dobanda de maxim 2 la suta peste ROBOR. Cum au fost bancile deschise la un asemenea obiectiv? Explicatia este simpla. Bancile sunt intr-o relatie corecta cu fermierii, prin aceste banci vin sumele de la bugetul statului si din fondurile europene, care nu sunt putine in Romania, peste 3,2 miliarde euro. Si bancile au interesul firesc sa fie in acest cuplaj de interese catre fermier in conditiile in care este o asemenea suma in joc', a mai spus ministrul Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a participat, vineri, la Piatra Neamt, la Conferinta interjudeteana pentru agricultura Neamt — Bacau, organizata de Clubul Fermierilor AGRALIM.

Sursa: Agerpres

Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2017 20:07

Login pentru a posta comentarii