Imprimă această pagină

SPRIJINUL CUPLAT, CEA MAI MARE SUBVENTIE pentru OVINE! CE TREBUIE SA STIE UN FERMIER!

SPRIJIN CUPLAT 2017! Multi dintre crescatorii de ovine nu stiu ca pot sa solicite sprijinul cuplat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Fermierii nu stiu ce inseamna sprijinul cuplat si in ce conditii se acorda. Prin comparatie cu ajutorul national tranzitoriu (ANT 9), care are un cuantum de 5,59 euro/cap de oaie/an, sprijinul cuplat are o valoare mult mai mare, 27,06 euro/cap de oaie/an. Cuantumul este stabilit pentru 2016. Diferenta mare se simte in buzunarul crescatorului de ovine, potrivit Agroinfo.

Avem multe intrebari de la fermieri care ar vrea sa beneficieze de aceasta subventie si nu stiu care sunt criteriile de eligibilitate. O sa va punem la dispozitie cele mai recente modificari facute in Ordinul 619/2015 care stabileste criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plata acordate in agricultura. Ordinul 44/2017 modifica Ordinul 619 si a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 28 februarie 2017.

Important de stiut ca sprijinul cuplat il bifati pe cererea unica pe care o depuneti la APIA. Daca reusiti sa va incadrati in conditiile pe care le expunem, puteti sa bifati aceasta schema de plata si pentru campania 2017.

Sprijinul cuplat pentru ovine (SCZ) se solicita de catre fermierii activi pentru un efectiv cuprins intre 150 si 500 capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar. Exceptie fac crescatorii de ovine din localitatile din zona montana prevazute in „Ghid-informativ-MMC-zone-eligibile.xlsx” pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2014 – 2020, care pot sa solicite SCZ pentru un efectiv cuprins intre 60 si 500 capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar.

CONDITII DE ELIGIBILITATE

Ca sa fie eligibili la plata, fermierii care solicita SCZ trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicita SCZ au varsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
b) animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicita SCZ au varsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data limita de depunere a cererii unice de plata, fara penalizari;
c) efectivul de animale pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie identificat si inregistrat in Registrul National al Exploatatiilor (RNE) la data-limita de depunere a cererii unice de plata;
d) sa detina registrul individual al exploatatiei completat in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
e) animalele pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie mentinute pe o perioada de retinere de 100 de zile de la data- limita de depunere a cererii unice de plata, fara penalizari, in exploatatia/exploatatiile cu cod ANSVSA mentionata/mentionate in cerere;
f) berbecii pentru care se solicita SCZ trebuie sa fie inscrisi in registrul genealogic al rasei;
g) efectivul de femele ovine inscrise registrul genealogic al rasei pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minimum un berbec inscris in registrul genealogic al aceleiasi rase la 35 de femele ovine;
h) efectivul de femele ovine neinscrise intr-un registru genealogic pentru care se acorda SCZ respecta raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.

Solicitantii cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine si/sau berbeci beneficiaza de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine si/sau berbeci.

Sunt eligibile la plata inclusiv animalele care in perioada celor 100 de zile au intrat sau au iesit in/din exploatatiile cu cod ANSVSA detinute de acelasi beneficiar sau in/din exploatatiile asociatiilor/cooperativelor/grupurilor de producatori in care au fost transferate temporar pentru pasunat.

CE ESTE REGISTRUL GENEALOGIC SI CUM VA INSCRIETI ANIMALELE?

Dupa cum ati observat, animalele trebuie sa fie inscrise in registrul genealogic al rasei ca sa obtineti sprijinul cuplat. Ce inseamna acest lucru? Primul pas pe care trebuie sa-l faca crescatorii de ovine este inscrierea in controlul oficial al performantelor (COP). Fara acest COP nu este posibila inscrierea animalelor in registrul genealogic al rasei respective. 

Cum va inscrieti in COP? Fermierii trebuie sa se adreseze unei asociatii acreditata pentru efectuarea COP. Nu este nevoie sa fiti membru al asociatiei respective. Este important insa sa va adresati cu o cerere pentru COP unei asociatii care este acreditata pentru rasa de ovine pe care o cresteti. De exemplu, cresteti Cap negru de Teleorman, veti face o cerere de inscrieie in COP la asociatia acreditata pentru aceasta rasa. Cresteti Turcana, trebuie sa va adresati unei asociatii acreditata pe rasa Turcana.

Dupa depunerea cererii prin care va exprimati acordul ca animalele sa fie in COP, o comisie va efectua o verificare la ferma dumneavoastra pentru a constata daca ovinele prezinta caracteristicile rasei respective. La ovine, controlul oficial al performantelor incepe in septembrie. La depunerea cererii unice de plata trebuie sa aveti macar un control facut.

Activitatea de infiintare si mentinere a registrelor genealogice de rasa este sustinuta 100% prin ajutoare de stat. Crescatorii de ovine insa vor achita o taxa pentru COP. Activitatea de control oficial al productiilor sau performantelor este sustinuta de stat in proportie de 70%, restul de 30% este acoperit din banii platiti de fermieri sub forma unei taxe.

Sursa: Agroinfo

 

 

 

Login pentru a posta comentarii